Els pressupostos participatius de joventut ajudaran una desena de projectes

Els 10 projectes aprovats en la desena edició dels pressupostos participatius per a joves ‘Mou! El Cul!’ disposaran d’un import global de 8.500€. S’executaran al llarg dels propers mesos i estan relacionats sobretot amb el món de l’oci i la cultura.

Cartell del Mou! el Cul! 2019 // Ajuntament de Molins de Rei

Una nova bèstia de foc, un taller de construcció de capgrossos, la reforestació d’un espai natural, un espectacle de circ o un concert amb grups de heavy metal són alguns dels projectes que joves de Molins de Rei d’entre 14 i 30 anys portaran a terme en els propers mesos.

El pressupost global del pla local de joventut per les accions del pressupost participatiu ‘Mou! El Cul!’ podia arribar fins a 9.000 euros, però ha acabat sent de 8.500 perquè moltes propostes no superaven els 1.000 euros, la xifra màxima que es pot destinar per a cada projecte.

S’han aprovat 10 dels 11 projectes que s’han presentat en la desena edició d’aquesta iniciativa, que ha recuperat implicació juvenil en els últims anys després de passar una temporada d’escassa participació. En les primeres edicions, la falta de propostes de joves molinencs va fer que no es financessin tantes iniciatives com estava previst, però en els darrers anys la participació ha estat més alta. De fet, el 2018, amb l’entrada de la CUP al govern municipal, es va decidir ampliar la dotació de ‘Mou! El Cul!’ de 6.000 a 9.000 euros.

El regidor de Joventut de Molins de Rei, Carles Ros (CUP), explica a Viu Molins de Rei que se sent satisfet pel nombre de propostes que han rebut, que considera que és “una bona quantitat”. Ros creu que segueix amb la línia dels últims anys: “Els joves ho tenen present i hi compten cada any”. A més, segons el regidor, els projectes d’enguany aborden “diversos camps”.

Domini de la cultura i l’oci

Tres dels projectes escollits pertanyen a la categoria de 14 a 17 anys, sis a la de 18 a 30 anys, i se n’ha repetit un d’una edició anterior, ja que una partida de 3.000 euros dels pressupostos participatius va destinada a recuperar propostes antigues.

L’objectiu de ‘Mou! El Cul!’ és “donar eines als joves perquè no hi hagi limitacions econòmiques per fer activitats dedicades a tothom o que permetin crear cultura”, remarca el regidor de Joventut. Des de l’Ajuntament, es vol incentivar que el jovent “s’impliqui, s’organitzi i faci activitat”, afegeix.

Encara que domina la cultura i l’oci, també hi ha propostes vinculades amb el medi ambient i la formació. Els deu projectes escollits són:

Exposició de joves artistes de Molins

Exposició col·lectiva comissariada per Interactua-Art amb diverses obres de diferents artistes de la vila menors de 35 anys. L’objectiu és donar visibilitat a nous talents i artistes poc conegudes de la vila a causa de la seva curta trajectòria.

Exposició fotogràfica d’Art Urbà a Molins

L’associació artística Interactua-Art vol realitzar una exposició fotogràfica en la que es mostri el desenvolupament de l’art urbà a Molins de Rei des del juny de 2018. L’objectiu és la discriminalització de l’art urbà i la creació de lligams entre una pràctica artística no museística i les institucions.

Concert Crash Dummies Metal Fest

L’entitat Metal Defenders vol realitzar un concert amb bandes de heavy metal i rock amb bandes emergents del municipi i poblacions veïnes.

Reforesta i Fes Vida

Organització d’una jornada popular amb gent de Molins de Rei, l’objectiu és reforestar un espai natural amb espècies d’arbres o arbustos autòctons de la zona. Els beneficis socials, ecològics i mediambientals de comptar amb zones arbrades prop dels nuclis urbans són àmpliament coneguts i estudiats: millorar la qualitat de vida de les persones, impulsar la biodiversitat de la fauna (espècies d’aus i insectes que potencien el control biològic de possibles plagues en un futur), construir un espai verd on passejar i gaudir dels beneficis en la salut de les persones.

A Molins de Rei Fem Circ

Jornades de circ amb tallers gratuïts i oberts a tots els públics. Un dels objectius es apropar el món del circ als vilatans i vilatanes i oferir espais culturals i d’oci alternatiu gratuïts a la Vila, així com crear un ambient inclusiu i de cohesió social entre diferents col·lectius i generacions per trencar amb estigmes i barreres.

CabaretFest

Espectacle de circ amb professionals de diferents disciplines gratuïts i obert a tots els públics. Un dels objectius és oferir espectacles de qualitat i donar a conèixer disciplines de circ poc conegudes.

Taller de Capgrossos

Els Joves de la colla de Diables de Molins de Rei l’Agrupa continua creixent i vol realitzar un taller de creació i construcció de capgrossos, obert a joves de 14 a 17 anys de Molins de Rei.

Corre Senglar

La colla de diables de Molins de Rei l’Agrupa vol fer una nova bèstia de foc, que sigui molt portable pels joves. Volen mostrar-la a totes les escoles i infants de la vila i ensenyar-los com està feta i construïda i com porta-la. Com que som molt a prop de Collserola, s’ha pensat en un senglar per ser una bona temàtica, divertit i amb aire grotesc. La presentació serà a la Festa Major de 2019.

Forma’t

Cursos i formacions específiques de diferents disciplines del circ.

Projecte del 6 Cims

Enguany el Cau de Molins de Rei celebra 60 anys des de la seva fundació. Durant aquest any, es realitzaran una sèrie d’activitats i esdeveniments per commemorar la trajectòria de l’agrupament. En concret, es vol realitzar un projecte que promou i consuma un dels valors primordials que té el projecte educatiu de l’escoltisme: l’esforç, el respecte per la natura i el muntanyisme o excursionisme. El projecte és fer 6 cims aquest curs 2018-2019. Cada cim va destinat i serà realitzat per cada grup d’infants, joves, educadors/es i famílies que formen part de l’entitat actual.

Recomanacions personalitzades