L’art urbà s’estén per tot Molins de Rei

Set murs repartits per tot el nucli urbà de Molins de Rei s’han posat a disposició de tothom que ho vulgui com a murs lliures i més endavant n’hi haurà 25 més que adjudicaran amb un concurs. També hi ha la intenció de crear una borsa de murs privats perquè particulars posin la seva paret a disposició dels artistes perquè els pintin. L’objectiu és deixar d’estigmatitzar els grafitis i donar espais per poder-los fer de manera legal i controlada.

Els murals dels Murs Lliures s’han fet sobre ‘tags’ ja existents // Jordi Julià

El festival ‘Spray for colours’ que va pintar el barri de la Riera Bonet generant opinions a favor i en contra– i la conversió del pas soterrat sota les vies del tren en una galeria d’art van ser només el principi de tot un pla perquè el gris doni pas als colors als carrers de Molins de Rei.

Un dels punts del pacte de govern signat entre CDC, CUP i ERC al novembre era “potenciar l’art urbà”. I per això, l’Ajuntament ha apostat per “tractar els grafitis com a art i deixar-los de perseguir”, afirma el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP). Això es tradueix en habilitar espais legals on qui vulgui pintar ho pugui fer sense problema: sense la por de que siguin perseguits per la policia, i amb tranquil·litat, podent així fer creacions més elaborades.

El regidor argumenta que això permetrà que hi hagi grafitis o il·lustracions de més qualitat, i al mateix temps permetrà “concentrar els grafitis en punts concrets i que no n’hi hagi en altres llocs”. “Legalitzem una pràctica que ja es feia”, sintetitza. De fet, molts dels set murs lliures que van habilitar ara fa un mes són llocs on abans hi havia bàsicament tags, firmes dels grafiters. Ara els mateixos artistes han creat obres molt més elaborades que han transformat els espais.

Aquests set murs que s’han creat ara estan sobretot als afores de Molins de Rei -al cementiri, al polígon Riera del Molí, a l’antic institut i a l’skatepark-, tot i que també n’hi ha dos al centre, a l’entorn de l’aparcament de darrere la plaça de la Creu. Són murs en espais públics “en zones poc visibles i on no es posarà cap requisit”, explica el regidor de Cultura. Només hi ha un cartell que indica que és un mur lliure i que per tant qualsevol pot expressar-se lliurement. Si un hi pinta serà conscient que al dia següent un altre pot anar a pintar una altra cosa.

L’artista Oriol Márquez treballant en la il·lustració de l’Hort de Can Roca, ara fa un mes // Jordi Julià

Procés de selecció i borsa de parets privades

En canvi, hi haurà 25 murs més que sí que passaran per un control. “Són espais de més exposició, o a prop d’escoles, per exemple”, indica Ros per justificar que en aquest cas sí que es controli. Els artistes presentaran els seus projectes i una comissió amb artistes decidirà els guanyadors. Els escollits tindran permís per refer les il·lustracions si algú hi pinta a sobre durant dos o tres anys després de pintar-hi. També estan estudiant donar finançament a aquests artistes.

Tots aquests murs són en espais de propietat pública. Més endavant la intenció és sumar-hi propietaris privats. Volen obrir una ‘Borsa de parets’ on els propietaris indicaran que estan oberts a que els artistes hi pintin. “Ens agradaria seguir el model de Penelles”, afirma Ros. Aquest poble de Lleida s’ha fet famós perquè artistes de tot el món han pintat parets mitgeres de les cases amb murals de grans dimensions. Tots els murs estaran indexats en un plànol al web.

Col·lectiu d’artistes

La iniciativa ha anat en paral·lel a la creació del col·lectiu artístic Interactu-art. Aquest grup va sorgir per una idea inicial que tenia el pintor Alfred Bofill de fer un mural al parc infantil del carrer Major. Es va posar en contacte amb diferents artistes de Molins de Rei per fer-ho, tot i que el projecte no s’ha arribat a fer. Això va mobilitzar aquest grup d’artistes, que es van decidir per crear el col·lectiu Interactu-art. “Van sorgir projectes de fer tallers d’art a l’antic institut Lluís de Requesens o de pintar l’skatepark”, explica Oriol Márquez, membre d’Interactu-art.

Dins el col·lectiu no només hi ha artistes gràfics. També n’hi ha que es dediquen a la fotografia, a la música, a la poesia, a l’escultura, i també a la pintura. Esperen poder organitzar tallers que vagin més enllà de l’art gràfic, tot i que per ara s’han estat centrant en aquesta disciplina. De fet, Márquez va pintar el mur de l’aparcament de la plaça de la Creu quan va esdevenir mur lliure i un altre membre del col·lectiu va pintar el de les escales del carrer de sobre. Ells també van organitzar el festival Spray for colours, i membres del col·lectiu han participat en les pintures del túnel sota les vies del tren.

Galeria dels dos murs lliures de l’Hort de Can Roca, quan van ser pintats al mes de juny per artistes del col·lectiu Interact-art. Fotos: Jordi Julià

This slideshow requires JavaScript.

[T’hem de demanar un favor. Necessitem que et facis soci del Viu Molins de Rei per poder fer notícies com aquesta. El suport dels lectors és vital per tirar endavant el nostre projecte periodístic. A canvi, rebràs descomptes i regals en cultura i et regalarem l’Anuari en paper. Només són 3 euros al mes, amb un 50% de descompte per a estudiants, aturats i pensionistes.]

Recomanacions personalitzades