Una entitat pro-israeliana denuncia a Joan Ramon Casals i quatre regidors de la CUP per “boicotejar” el partit de waterpolo

ACOM, que al seu ideari es proclama com a defensora de les bones relacions entre Israel i l’Espanya, els acusa d’un delicte d’odi i discriminació. Els afectats dubten que la querella tingui recorregut, tal com ha passat amb altres d’aquesta organització.

Pilotes de waterpolo // Arxiu Jose Polo

Una entitat pro-israeliana ha denunciat davant de la Fiscalia de Barcelona a l’exalcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, i als regidors de la CUP, Asier Bayona, Josep Raventós i Carles Ros per un presumpte delicte d’incitació a l’odi per “boicotejar” el partit de waterpolo que havien de disputar les seleccions femenines d’Espanya i Israel a Molins de Rei el mes de novembre de 2018. La querella, presentada per l’entitat Acción y Comunicación sobre Oriente Medio (ACOM), s’estén a l’exregidora de la CUP, Laura Munt, i a l’edil cupaire a l’Ajuntament de Barcelona, Eulàlia Reguant. Altres demandes similars d’aquesta associació han tingut poc recorregut jurídic.

A la seva denúncia, l’ACOM assegura que l’actitud d’aquests representants polítics va contribuir a “la incitació a l’odi i a la discriminació davant l’estat d’Israel”. L’entitat, que a la seva web es defineix com una organització aconfessional i independent que treballa per reforçar les relacions entre Espanya i Israel, els acusa de “fer seus els postulats del moviment Boicot, Desinversions i Sancions (BDS), que promou la demonització d’Israel”.

Segons els denunciants, aquests moviments van provocar que el partit s’hagués de disputar al Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. L’entitat critica que Casals i els regidors de la CUP “no només no van fer res per evitar el boicot, sinó que el van alimentar”. A tots, els acusa de “racistes i antisemites”.

Al maig de 2013 l’Ajuntament va aprovar, amb els vots favorables de la CUP i Iniciativa per Molins de Rei i l’abstenció de la resta de formacions polítiques, una moció que se sumava a la ‘campanya de boicot, desinversions i sancions a Israel’.

Afany de notorietat

En declaracions a Viu Molins de Rei, l’exalcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, ha assegurat que la querella “només té un afany de notorietat perquè l’Ajuntament no té res a veure amb l’organització del partit”.

En aquest sentit, Casals ha recordat que el consistori molinenc, quan ell era alcalde, va recomanar la celebració del matx en una altra ubicació quan va comprovar que existia perill per la seguretat si es feia el partit a Molins de Rei. En cap cas, va ser el consistori qui va suspendre el partit en última instància. Casals ha comentat que no ha rebut encara cap notificació de la denúncia.

De la mateixa forma, el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Carles Ros (CUP) ha manifestat que tampoc ha rebut la denúncia per escrit. “Dubto que el jutge l’admeti a tràmit perquè no té cap base ni fonament jurídic”, assegura el cupaire.

Més d’una vintena de denúncies amb escàs recorregut jurídic

La denúncia interposada contra l’exalcalde de Molins de Rei no és la primera que rep un consistori per part d’ACOM. L’entitat ha presentat 25 contra els ajuntaments espanyols que s’han adherit a la campanya Boicot, Desinversions i Sancions (BDS). D’aquestes, 13 s’han anul·lat per part de la justícia i els altres estan pendents de resolució. En el cas de l’Ajuntament de Gijón, el jutge ja no va admetre a tràmit la demanda.

Segons la Xarxa Solidària Contra l’Ocupació de Palestina (RESCOP), l’ACOM “destina grans fons econòmics a presentar recursos contra les institucions públiques que impulsen la solidaritat contra el poble palestí”. A més, aquesta entitat acusa a ACOM de “insultar i amenaçar insistentment per xarxes socials, correu electrònic i telèfon a les persones que sustenten aquest moviment”. “Diversos perfils afins des dels quals es realitzen aquests atacs estan vinculats amb l’extrema dreta”, sentencien des de RESCOP.

Recomanacions personalitzades