Un boicot força a suspendre l’Espanya-Israel de waterpolo

Entitats socials i partits polítics boicotegen la celebració del matx que havia d’enfrontar a Espanya contra Israel a la piscina municipal de Molins de Rei. El gestor justifica el trasllat a Barcelona per “motius logístics i de seguretat”.

La piscina municipal finalment no acollirà l’enfrontament entre les seleccions // CN Molins de Rei

El partit de waterpolo Espanya-Israel finalment no es disputarà a la piscina municipal de Molins de Rei. Una victòria agredolça per les entitats del municipi que s’havien conjurat a boicotejar el matx aquàtic, ja que en comptes de suspendre’s oficialment, aquest se celebrarà a la Piscina Sant Jordi de Barcelona. Segons el gestor de la instal·lació local, el CN Molins de Rei, el partit de la Lliga Mundial de Waterpolo femení no es durà a terme al municipi “per motius logístics i de seguretat”.

Les tres demandes de mínims

Cal recordar que el boicot a l’enfrontament esportiu va començar amb un manifest publicat per la Coalició Prou Complicitats amb Israel, el qual recordava el compromís que va adquirir l’any 2013 l’Ajuntament de Molins de Rei amb la defensa dels Drets Humans i el Dret Internacional. Tal com establia la moció aprovada fa cinc anys enrere, el consistori donaria suport a la crida palestina pel Boicot, Desinversions i Sancions a l’estat d’Israel.

En aquest sentit, la campanya tenia la intenció de forçar a Israel a respectar els Drets Humans i el Dret Internacional amb tres demandes de mínims: el compliment del dret al retorn dels refugiats palestins i palestines, la fi de l’ocupació i la retirada del mur. Ítems als quals ara el col·lectiu ha afegit “les vegades que l’estat d’Israel ha retingut equips de la selecció palestina de diferents disciplines esportives” mitjançant la “denegació de permisos per sortir del país”; o fins i tot “disparant, ferint, empresonant o matant a centenars d’esportistes palestins/es”.

El boicot

Segons les entitats que han impulsat el boicot al partit, “és imprescindible que des d’institucions de consciència”, com ara l’Ajuntament de Molins, “aïllin” a Israel “fins que no respecti els drets humans de la població palestina”. Al seu parer, la suspensió del partit de waterpolo suposa posar-se “al costat del poble palestí” i ser conseqüent “amb la coherent decisió que va prendre el municipi l’any 2013”. Una qüestió que finalment s’ha materialitzat, tot i que no al seu 100%.

Si més no, finalment el partit es disputarà a la Piscina Sant Jordi de Barcelona el mateix dimarts al vespre. Un fet que ja ha portat a la regidora de la CUP de Barcelona, Eulàlia Reguant, a denunciar el certamen esportiu que es disputarà a la capital. Segons ha expressat als mitjans, aquesta sèrie de partits suposen “la connivència, en el fons, amb règims com l’Estat d’Israel, on es promou l’apartheid i on en reiterades ocasions s’ha utilitzat la violència contra esportistes palestins”. De fet, a Barcelona ja s’ha convocat una protesta davant el recinte esportiu.

Els precedents

El boicot a Israel que s’ha dut a terme a Molins de Rei no és el primer que encaixa l’estat de l’Orient Mitjà. Aquest passat mes de juny la selecció argentina es va negar a jugar un amistós amb Israel i artistes com Shakira, Natalie Portman o Gilberto Gil també s’han negat a participar en esdeveniments culturals al seu territori.

Recomanacions personalitzades