Joan Ramon Casals crida a “guanyar la llibertat” l’1 d’octubre

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, torna a fer un discurs a favor de la independència durant l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. 

Joan Ramon Casals durant el seu discurs // Jose Polo

Una vegada més, Joan Ramon Casals (CDC) es va treure la cotilla institucional durant l’acte oficial de la Diada Nacional de Catalunya a Molins de Rei, amb l’ofrena floral d’una cinquantena d’entitats de tots colors al monument en memòria de Rafael Casanova a la plaça del Palau. No és una circumstància nova, ja ho havia fet altres vegades provocant tensions amb el seu soci al govern municipal, el PSC. L’alcalde va tancar l’acte institucional amb un clar al·legat a favor de “guanyar la llibertat” l’1 d’octubre, el dia que la Generalitat de Catalunya ha convocat un referèndum sobre la independència de Catalunya.

“No podem deixar que ens guanyin”, va repetir al final del seu discurs. “I no ens guanyaran perquè el dia 1 d’octubre milers de catalans omplirem les urnes i ens guanyarem la nostra llibertat. Visca Catalunya!”, va dir per acabar el seu parlament. Abans va assegurar que aquell dia “estarà tot preparat, les escoles estaran obertes. A Molins de Rei on sempre i com sempre a les escoles de sempre perquè, només faltaria, l’Ajuntament està al costat de la democràcia i dels vostres drets més bàsics”, va dir abans de veure’s interromput pels aplaudiments del públic assistent. “Jo no m’esperava veure imatges de la Guàrdia Civil entrant en una impremta i en un mitjà de comunicació, això no passava des de la dictadura. És així”, va afirmar comparant l’actitud del govern espanyol del PP amb el franquisme.

Amb seriositat i rotunditat, Casals va indicar que el que s’està defensant és “la dignitat que em van ensenyar els meus avis, i que m’han ensenyat els meus pares, allò que us han ensenyat a vosaltres, allò que ensenyem absolutament a les escoles”. “Tots i cadascú de nosaltres hem d’estar el dia 1 a les vuit del matí votant”, va advertir. “Si deixem que aquesta vegada ens guanyin ens podran passar en tot allò que vulguin”, va opinar. “Interpel·lem-nos cadascun de nosaltres internament amb el cor i amb el cap i amb els nostres fills, les nostres filles i els nostres nets: el que decidim serà el que serem i ho teniu a les vostres mans”, va assegurar Casals.

Ofrena floral de l’Ajuntament de Molins de Rei a Rafael Casanova // Jose Polo

Abans, per començar la seva oratòria, Casals va tenir un record per les víctimes dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del passat 17 d’agost. “Ens hem fet més forts davant d’aquella gent que vol que deixem de ser una societat més forta i democràtica”, va dir.

Després d’aquest apunt, Casals va continuar amb una referència històrica: “Estem aquí després de 303 anys de que persones encapçalades per Rafael Casanova estiguessin lluitant pels drets nacionals i per la nostra dignitat com a persones”, va recordar. L’alcalde, i també diputat al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí, va comparar la situació actual de Catalunya amb la de 1714, la de la Guerra Civil Espanyola i amb la de la Transició. Segons ell, “aquella força per construir una societat millor per ells mateixos” és la que s’ha de recordar aquesta Diada Nacional de Catalunya.

Casals acompanyat de regidors de l’Ajuntament durant el seu parlament // Jose Polo

L’alcalde va continuar fent una defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles. “Forma part dels drets bàsics de la humanitat”, va indicar. “El Parlament i el Govern – referint-se al de la Generalitat – tenim la fermesa d’aplicar el resultat d’aquest l’1 d’octubre”, va assegurar en la primera referència al referèndum sobre la independència de Catalunya que el Govern català ha convocat. “Si surt que sí, declararem la independència del nostre país”, va etzibar. “Ho farem sense por de cap amenaça i sense por de ningú, tal com van defensar el 1714 la gent que encapçalava Rafael Casanova”, va sentenciar.

“Divendres, quan vaig arribar a l’Ajuntament, em vaig trobar una notificació del Tribunal Constitucional i del delegat del govern que em deia que tindré conseqüències es penals si posava els col·legis electorals. I així s’ho han trobat 700 alcaldes”, va denunciar l’alcalde de Molins de Rei. Alçant la veu: “Podem permetre que en aquests moments tinguem el govern, la presidenta del parlament i els membres de la mesa escollits democràticament imputats per posar les urnes?”, es va preguntar.

 

 

Recomanacions personalitzades