Piquets informatius i talls de carreteres per visibilitzar la vaga feminista

Una manifestació, amb parades a les escoles, els supermercats, la piscina municipal, el ‘mercadillo’ i l’estació de tren, reivindica la veu de les dones per denunciar les agressions sexuals. Molins Feminista i el Grup de Dones Les Heures, satisfetes d’haver aconseguit una mobilització transversal en el Dia de la Dona.

La marxa de torxes, recorrent els carrers de Molins de Rei // Jose Polo

A primera hora del matí, ja s’ha notat que no era un dia qualsevol. Quan encara no era de dia, un grup de dones de les entitats Molins Feminista i del Grup de Dones Les Heures han tallat un dels accessos d’entrada a Molins de Rei per la B-23. Allà s’han trobat amb els Mossos d’Esquadra. Així han començat els actes de la vaga feminista convocada per commemorar el Dia de la Dona.

Un dels objectius de la protesta, segons les convocants, ha sigut que “la gent que hagi decidit no fer vaga visibilitzi les nostres reivindicacions”. Per fer-ho possible, han realitzat una manifestació pels carrers de Molins de Rei. A diferència d’altres ocasions, la marxa ha anat fent parades a diversos espais de la vila, com les escoles, supermercats com Mercadona o Caprabo, el ‘mercadillo’ dels divendres, la piscina municipal o l’estació de tren. La intenció era informar a tothom de les demandes de la marea feminista, que enguany ha incidit de nou en la denúncia de les agressions sexuals.

Igual que l’any passat, les agressions sexuals han estat molt presents en els discursos de les manifestants. De fet, una de les parades de la manifestació s’ha realitzat a la piscina municipal, on recentment es va alertar d’un cas d’abús sexual. Una altra aturada significativa ha estat davant de la discoteca Bedisco, on l’any 2018, una noia va patir una agressió múltiple a la sortida. Allà, les dones han penjat cartells per rebutjar aquestes situacions.

Marxa transversal

Les entitats Molins Feminista i el Grup de Dones Les Heures han valorat positivament la participació en la manifestació i als actes de protesta. El dia anterior, es va fer una altra manifestació que va aplegar gairebé 300 persones.

“Estem contentes perquè creiem que durant tot el dia hem sigut més que l’any passat i hem rebut el suport de gent que inicialment no estava a la marxa”, han assegurat a Viu Molins de Rei.. El col·lectiu ha penjat pancartes en les quals es podia llegir: “Som el crit de les que ja no tenen veu”.


La plaça de la Creu, rebatejada com plaça de les Dones, va ser un punt de trobada de les manifestants // David Rodríguez

Espai de cures

Mentre les dones han recorregut els carrers de Molins de Rei, a la plaça de la Creu, rebatejada com plaça de les Dones, els homes s’han quedat cuidant dels nens i jugant amb ells.

Després de la intensitat d’actes del matí, les dones han fet un descans. A la mateixa plaça de la Creu, Molins Feminista i el Grup de Dones Les Heures han organitzat una fideuada popular. El temps just per agafar forces i assistir a la manifestació de la tarda a Barcelona.

Acte institucional davant de l’Ajuntament de Molins de Rei // Jose Polo

Cant Coral i xocolatada

Mentrestant, a la plaça de l’Ajuntament de Molins de Rei s’ha pogut sentir l’actuació de la coral Cordona, que repartia gots amb xocolata per la gent que s’acostava a escoltar-les. Aquest acte s’ha celebrat aquest divendres, Dia de la Dona, però les activitats ja es van iniciar ahir amb la lectura del Manifest Institucional i actuacions musicals a la mateixa plaça. El lema de l’acte va ser: “No us volem valentes, us volem lliures”.

Molins de Rei lliure de violències sexuals

L’Ajuntament de Molins de Rei ha impulsat la campanya ‘Per una vila lliure de violències sexuals’, que té l’objectiu de conscienciar a la població que les dones visquin sense por, especialment a les nits, quan més freqüentment es produeixen els atacs sexuals. La iniciativa, creada pels treballadors i treballadores municipals, s’ha finançat amb els 4.142 euros d’estalvi aconseguits amb les nòmines de la vaga realitzada l’any passat pels empleats públics. El missatge ‘Per una vila lliure de violències sexuals’, es pot llegir en cartells, banderoles, anuncis, xapes i material digital

Les organitzadores de la vaga han mostrat la seva satisfacció per la participació de les molinenques a la vaga feminista. Consideren que han sigut més que l’any passat i han estat durant més temps mobilitzades. Proclamen que han aconseguit aturar-se per intentar canviar-ho tot.

Recomanacions personalitzades