Can Santoi s’improvisa com a centre d’acollida urgent de menors refugiats

Molins de Rei acull des de dijous passat els menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya. La situació d’emergència ha fet improvisar la infraestructura en la casa de colònies de la Rierada, amb alguns incidents en els primers dies que esperen resoldre.

Can Santoi és ara un Centre de Primera Acollida de menors no acompanyats // Jordi Julià

Semblava una utopia que les demandes de la plataforma ‘Molins de Rei: Acull’ es poguessin arribar a complir però, finalment, sí: Molins de Rei acull persones refugiades des de fa una setmana. Concretament, es tracta de menors estrangers no acompanyats, joves que arriben aquí tots sols buscant un futur millor que el dels seus països, o bé com a punt de pas amb l’esperança d’anar més enllà, cap a Europa. Els orígens són diversos i no tots tenen la condició legal de refugiats, tot i que n’hi haurà. Tenen entre 12 i 17 anys

La casa de colònies de Can Santoi de la Rierada, a Collserola, s’ha convertit en un un Centre d’Atenció Immediata d’aquests menors no acompanyats. La situació era d’extrema urgència: fins ara quan aquests menors arribaven estaven dormint al terra dels passadissos de la fiscalia de menors, esperant que els fessin el reconeixement per corroborar si, en efecte, són menors d’edat i per tant han de passar a estar sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) de la Generalitat, o bé són majors d’edat.

Els nois tenen entre 12 i 17 anys i s’hi estaran com a màxim una setmana.

Per fer-hi front, la jutge degana va prohibir que cap jove estigui a la fiscalia a partir de les 20 hores. Però l’ordre ha obligat a trobar una ubicació alternativa per a aquests nois. Can Santoi serà el lloc escollit, com a part d’un projecte pilot de la Generalitat que inclou Sabadell. Els nois s’estaran a Molins de Rei molt poc temps: normalment entre dos i tres dies, tot i que en alguns casos es pot allargar una setmana. Això sí, la casa estarà sempre plena perquè hi haurà molta rotació: hi ha 20 places -teòricament, perquè hi ha arribat a haver 38 nens- i cada dia estan arribant a Catalunya 40 nous menors no acompanyats.

[Necessitem la teva ajuda. Fes-te soci del Viu perquè puguem fer continguts en profunditat com aquest.]

Amb aquest equipament, que també anomenen Centre de Primera Acollida, la Generalitat vol donar-los “un llit on dormir, i una alimentació i higiene adequada, evitant el tracte policial”, explica a Viu Molins de Rei la regidora de Cooperació, Sílvia Guillén (ERC). Eviten així que hagin de dormir al terra sense poder-se ni tan sols dutxar, com passava fins ara.

Un lloc on fer l’acollida des de tots els àmbits

Això es el que estan rebent ara i respon a la situació d’emergència actual. Però la idea és anar molt més enllà dins aquest pla pilot fent que a Can Santoi hi hagi professionals d’àmbits molt diversos que facin realment la primera acollida d’aquestes persones just després d’arribar aquí, ja que en molts casos serà el primer lloc que trepitjaran després d’haver arribat. Molts venen en bus després que la Creu Roja els rescati a les costes d’Andalusia.

A l’equip hi haurà educadors, treballadors socials i integradors. Però també psicòlegs per fer front a la dura situació que han viscut, infermers per donar-los la primera atenció sanitària que puguin necessitar i es planteja que hi hagi un jurista per informar-los dels seus drets legals. També hi haurà personal de seguretat per possibles conflictes interns, tot i que com que no han de ser nois conflictius esperen que no sigui necessari, i volen canalitzar-ho tot sobretot en la mediació a través dels educadors.

Els nois poden entrar i sortir del centre lliurement // Jordi Julià

Desbordats per la urgència

Però el centre ja ha començat a funcionar: dijous 19 al vespre van arribar els primers nens. I l’únic personal que hi ha són educadors i integradors, i no n’hi ha prou per atendre les necessitats del centre. Estan ara a la recerca d’integradors socials, psicòlegs, infermers i treballadors socials, i fan una crida a qualsevol persona que respongui als perfils. No és una qüestió econòmica, sinó que falta trobar persones que puguin treballar immediatament, difícil en els mesos d’estiu de les colònies.

La falta de personal i d’organització, fruit de la improvisació conseqüència de la urgència, es va notar el primer dia. Van arribar 9 nois que estaven esperant a la fiscalia de menors i 15 que havien vingut amb el vaixell de Proactiva Open Arms que va rescatar els refugiats al Mediterrani, procedents de la residència Blume d’Esplugues. Dos d’ells van escapar de Can Santoi en arribar-hi, quan encara no havien tingut temps ni tan sols de fer el registre, que han de fer a mà perquè encara no tenen ni ordinadors.

Dos nois es van escapar dijous, quan va arribar el primer grup

Els veïns van veure que sortien corrent del centre i es van alarmar. Des de llavors, diverses vegades han tornat a donar la veu d’alarma perquè han vist alguns d’aquests nois caminant pels carrers de la Rierada. Però la regidora els tranquil·litza: “És un centre obert, els nois poden entrar i sortir quan vulguin perquè no estan ingressats. És normal que surtin a passejar”.

No serà com l’any passat

La situació és diferent de fa un any, quan Can Santoi ja va acollir menors. En aquell cas eren menors escapolits, que significa que s’havien escapat dels centres on estaven ingressats. Llavors van ser joves més conflictius, i al barri hi va haver conflictes derivats de la seva presència que ara no s’haurien de repetir. “Hem acordat amb la DGAIA que només vindran menors no tutelats, i que no vindran escapolits com l’any passat”, afirma Guillén.

A banda dels joves que van marxar dijous a la nit, diumenge va haver d’intervenir l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) per un cas d’ansietat d’un dels joves, posant en evidència la falta de recursos que tenen, ja que encara no hi ha cap personal sanitari. No és estrany que es donin aquestes situacions, ja que molts d’aquests nois venen de condicions molt dures, per exemple dormint al carrer.

[Et necessitem per poder fer continguts com aquest. Fes-te soci del Viu.]

El desbordament també s’ha reflectit amb l’ocupació de la casa. Can Santoi té 40 places, però es va acordar que només n’ocuparien 20 per poder tenir la situació controlada. Si el primer dia ja tenien 25 nens, alguns dies n’hi ha arribat a haver 38, gairebé el doble del pactat. Per a ells, només hi havia quatre monitors. Alguns joves també s’estan quedant més del que es creia, ja que segueixen esperant a ser atesos per la fiscalia. Però a banda d’això, el personal del centre no té queixes de l’actitud dels joves, a diferència de l’any passat, quan van fer destrosses a Can Santoi que van costar a la Generalitat 60.000 euros de reparació.

S’havien acordat 20 places però hi ha hagut moments amb gairebé el doble de nois

El president de l’Associació de Veïns de la Rierada, que des de fa un mes és Fidel Castellví, creu que aquest any la situació és molt diferent: “L’any passat no van informar de res als veïns, mentre que ara estem en contacte constant i es va fer una reunió informativa per explicar-ho als veïns”. Corrobora que hi ha menys incidents que l’any passat, tot i que n’hi ha hagut algun. Confien que vagi a menys un cop el centre vagi tenint el personal que li toca i surti de la situació d’emergència actual.

Tallers d’integració amb els veïns

Malgrat la mala experiència de l’any passat, l’Associació de Veïns de la Rierada va estar disposada a col·laborar des del primer moment, cosa poc habitual en casos com aquest. Van plantejar-se de fer una rebuda als nois i explicar-los què és la Rierada i Molins de Rei, tot i que tenint en compte que cada dia entren i surten, ara veuen que seria més viable fer activitats periòdiques per integrar-se.

La DGAIA ha encarregat l’organització del centre a la Fundació Diagrama, dedicada a la intervenció psicosocial i amb seu a Múrcia. Des de la fundació expliquen que ja tenen previst fer tallers d’alfabetització perquè aprenguin català i castellà o també de dibuix.“Volem treballar sobretot la part afectiva perquè serà el primer lloc on vagin just després d’arribar”, indiquen. També els agradaria que els veïns imparteixin tallers de les disciplines que vulguin, i estan oberts a totes les donacions que puguin de material o roba per als joves.

Faran activitats que potenciïn la part afectiva tenint en compte que acaben d’arribar

De moment, mentre no arriba el material ni el personal, juguen a futbol i fan servir la piscina de Can Santoi. També han establert uns horaris i un repartiment d’activitats, per exemple col·laboren a parar la taula. Tenen hores de temps lliure en què poden anar sols pel carrer. “És igual que si algú té un fill de 15 anys: els pares li deixaran anar sols pel carrer. Aquí és igual, no cal que vagin acompanyats”, expliquen, conscients que cal fer més pedagogia amb els veïns.

Més enllà de l’estiu

Ara està pendent de fer-se un protocol d’actuació entre tots els implicats davant de qualsevol incident: la DGAIA, Fundesplai -que gestiona la casa de colònies-, la Fundació Diagrama, i l’Ajuntament, titular de l’edifici.

L’obertura del Centre de Primera Acollida ha obligat a anul·lar totes les reserves de la casa de colònies. Al setembre es decidirà si es pot compaginar amb els camps d’aprenentatge que hi fan, delimitant els espais, però la idea és prioritzar que pugui continuar el centre d’acollida.

Els veïns podran seguir fent servir la piscina de Can Santoi com fins ara en l’horari establert, però pot afectar la Festa Major, ja que és el punt central d’activitats en les festes a l’entorn del 15 d’agost. La DGAIA està disposada a aturar el centre aquests dies, tot i que l’Associació de Veïns està oberta a traslladar-se a un espai alternatiu, tot i que encara no s’ha trobat.

[Tu no has pagat res per llegir aquesta notícia. Però fer continguts en profunditat com aquest té un cost alt. Necessitem que et facis soci del diari per poder finançar articles com aquest en el futur. Sense la teva ajuda no podrem seguir fent periodisme. Per a nosaltres serà una gran ajuda però no serà car per a tu: són només 3 euros al mes o 1,5 per a estudiants, aturats o pensionistes i rebràs avantatges amb regals, descomptes i sortejos.]

Recomanacions personalitzades