Ernestina Conde recorda la lluita per una escola digna als premis Ràdio Molins de Rei

La mestra Ernestina Conde va recollir el premi Trajectòria de Ràdio Molins de Rei relatant la lluita per millorar les condicions de les escoles i el desafiament que van fer al tardofranquisme. També van reconèixer la cooperativa Colim, l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), l’actriu i escriptora Eva Moreno, la fàbrica de motos elèctriques Scutum-Silence i la periodista Rosa Badia.

El premi Trajectòria de Ràdio Molins de Rei 2018, l’únic que es tria per votació popular, va ser per a Ernestina Conde, que va imposar-se als altres dos candidats proposats pel jurat: Josep Maria Fisa i Manel Cordero. Ha estat professora en moltes escoles de Molins de Rei i considera que el premi és “a la trajectòria d’estimar, de sentiments, i a educar en valors més que no pas a ensenyar”.

Ernestina Conde durant el seu discurs d’agraïment per haver rebut el Premi Trajectòria // Elisenda Colell

Al mateix temps, va recordar totes les lluites que va fer per demanar millores a les escoles: “Moltes vegades ens vam haver de plantar i no fer classe, però hem tirat endavant”, va dir en recollir el premi. Remarcant que “l’escola no són quatre parets sinó mestres, pares i nens”, Conde va fer memòria de com amb van treballar junts per construir una tanca per a l’escola Gual i Villalbí (ara l’Alzina), o pavimentar el pati del col·legi Ferran Agulló.

També va explicar un episodi simbòlic de la manera com va lluitar: amb determinació però sense aixecar la veu. Acabava de morir Francisco Franco quan es va obrir l’escola Ramon y Cajal (ara Castell Ciuró). “Hi vam anar saltant-nos totes les normatives, quan amb uns pares que vam dedicar uns dies a traslladar els mobles”, va explicar Conde. “Van venir els militars a demanar-nos raons i cridar-nos, i els vaig dir: ‘Ja som aquí. A mi no em crida ni el meu marit i menys vostè. Quan estigui més tranquil ja en parlarem’. I vaig marxar”, va explicar, entre aplaudiments.

La gala va tenir actuacions musicals de Marta Tugas i Laura Planas // Elisenda Colell

També va tenir paraules per al present, lamentant que hagin hagut de marxar “mestres joves que no els tocava marxar” així com “nens que estaven a l’escola primària i han marxat quan no havien de marxar“.

En el seu discurs va elogiar unes altres premiades d’aquest any amb qui també va lluitar: la cooperativa Colim, creada el 1985 per cinc treballadores de la neteja. La cooperativa porta la neteja dels edificis municipals fent front a la competència de grans empreses, però aquest mes tanca perquè es jubilen. Clares i concises, les dones de Colim van recollir el premi Impuls amb una recomanació als que venen: “Animem a la gent que s’uneixi i formi cooperatives per elles mateixes, i no hagin de ser manipulades ni tinguin intermediars”.

Cooperativa Colim // Elisenda Colell

El premi Valors va ser per a l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Puigmadrona-Olorda. El seu responsable, Pere Royo, que va ironitzar sobre el color groc dels seus uniformes, va recordar que la seva feina “no es veu: quan hi ha una nevada estem tirant sal i la gent és a casa, però sapiguem que sempre estem a l’aguait per si el poble ens necessita”.

L’ADF va ironitzar sobre el color groc de l’uniforme // Jordi Julià

L’actriu d’Impuls Teatre i escriptora Mestra en Gai Saber Eva Moreno va dedicar el seu premi Cultura a les entitats de Molins de Rei “de petits gestos i grans accions que fan possible la cultura” perquè “la cultura la fem tots, des dels gestos més íntims com escriure un vers fins als més col·lectius com anar al teatre o passejar gegants”.

Eva Moreno // Jordi Julià

El director general de Scutum, que fabrica les motos elèctriques Silence i l’any passat es va instal·lar al polígon El Pla, va recollir el premi Innovació recordant que molts dels seus 58 treballadors són de Molins de Rei. Va anunciar una ampliació “de molts milions” del capital per fer possible un repte: “L’any passat vam ser la primera marca d’Espanya matriculant motos elèctriques i ara volem ser la primera d’Europa”.

Carlos Sotelo (Scutum) // Elisenda Colell

I el premi Comunicació Miquel Armengol va ser per a Rosa Badia, periodista de Ràdio Barcelona – Cadena SER. Era el primer cop que aquest premi reconeixia a una dona. “Quan vaig entrar, el 1978, estàvem destinades a ser la segona veu o donar les hores, i ara hi ha una dona presentant el programa de màxima audiència”, va elogiar. Però creu que encara cal reclamar “tenir les mateixes oportunitats i cobrar el mateix, ni més ni menys”.

Rosa Badia // Elisenda Colell

En canvi, no s’ha avançat en que “hi ha qui pensa que el periodisme es pot fer sense cobrar o cobrant sous indignes. Era així fa 40 anys i segueix així 40 anys després”. Badia també va fer una defensa de la ràdio “de proximitat, la que dona riquesa i la que és planter de tants bons professionals”.

Dins els reconeixements interns de l’emissora, Margarida Casadesús, presentadora dels programes d’òpera i clàssica ‘La Veu’ i ‘El Concert’ premi Micròfon, va afirmar: “en 28 anys m’he fet gran davant el micròfon i m’ha enriquit a mi per totes les dades que he de buscar”.

Margarida Casadesús // Elisenda Colell

Des del programa sobre jocs ‘Ready to play’ van destacar que fer el programa els fa “gaudir cada setmana” i “conèixer persones brillants”, ja que l’equip de ‘Ready to Play’ s’ha conegut gràcies al programa.

Ready to play // Elisenda Colell

 

Recomanacions personalitzades