Obre a Molins de Rei la primera fàbrica de motos i bateries elèctriques d’Europa

L’empresa Scutum ha obert al polígon El Pla la primera fàbrica on es fan conjuntament tant les motos elèctriques com les seves bateries. Han escollit Molins de Rei per la seva “localització excepcional”.

A la fàbrica s'hi fan tant les motos com les bateries // Jordi Julià

A la fàbrica s’hi fan tant les motos com les bateries // Jordi Julià

Molins de Rei podrà enviar al món fins a 10.000 motos elèctriques a l’any. Scutum, l’empresa que lidera les vendes de motos elèctriques a Espanya -representa el 40% del mercat- ha fet un salt endavant i des de fa menys d’un mes té en funcionament una planta al polígon El Pla on fabrica motos elèctriques i les bateries que porten. És la primera d’Europa dedicada exclusivament a fabricar aquests vehicles i on alhora es fabriquen les bateries, que es solen fer a part.

Aquest any en fabricaran 1.500 amb la nova marca Silence que acaben de crear, de les quals en tenen ja venudes 600, majoritàriament a Correos, ajuntaments, policies locals i empreses de repartiment. Poden semblar poques, però durant tot l’any passat en van vendre 316. Preveient seguir amb el creixement exponencial que estan tenint, la nova planta de Molins de Rei està pensada perquè pugui produir 10.000 motos i 12.000 bateries cada any. Tot i això, d’aquí a cinc anys es veuen arribant a produir fins a 25.000 motos a l’any.

Al centre de la fàbrica es col·loquen tots els elements // Jordi Julià

Al centre de la fàbrica es col·loquen tots els elements // Jordi Julià

El creixement anirà lligat a la inversió. L’obertura de la fàbrica, de 1.500 metres quadrats, ha suposat 6 milions d’euros, però tenen previst invertir 20 milions més en els propers dos o tres anys. L’import no es destinaria a ampliar físicament les instal·lacions, sinó a contractar més treballadors i comprar més maquinària però ocupant el mateix espai del polígon industrial molinenc.

A la fàbrica, inaugurada aquest dimecres, hi treballen 26 persones des de fa gairebé un mes. 9 persones més ho fan a Espluques de Llobregat, l’antiga seu de la companyia, que a partir d’ara es dedicarà a fer Recerca i Desenvolupament. Un cop la fàbrica estigui en el seu màxim potencial, la previsió de la companyia és que pugui arribar a donar feina a 60 treballadors.

L’empresa va triar Molins de Rei per ubicar la nova fàbrica per la seva “ubicació excepcional”, segons el director general de l’empresa, Carlos Sotelo. En declaracions a la premsa durant la inauguració, va explicar que necessitaven tenir “bona connexió amb el port i l’aeroport” perquè reben “visitants de tot el món”. De fet, per la inauguració van venir a Molins de Rei convidats del Regne Unit, Suïssa, Alemanya, Holanda, Japó, Iran i Austràlia. Actualment venen a 14 països i preveuen que en el futur les exportacions acabin suposant un 80%.

Una fàbrica on no es fabrica res

La visita a la planta pot sorprendre perquè s’assembla més a un laboratori que a una fàbrica. Com que són vehicles elèctrics, la producció s’allunya més d’una fàbrica convencional. Tot i que l’empresa fa tot el disseny, els components els fabriquen altres proveïdors catalans, com també passa emb altres empreses automovilístiques. “Estem tirant del teixit industrial debilitat”, afirma Sotelo, que treballa amb empreses que fabricaven per a Yamaha o Honda. Així, el que es fa a Molins de Rei és ajuntar totes les peces i després fer les proves de qualitat.

L'espai central de la fàbrica és la línia de muntatge // Jordi Julià

L’espai central de la fàbrica és la línia de muntatge // Jordi Julià

Per altra banda, es fan les bateries (Battery Packs). Compren les cel·les a Samsung, però les acaben de fabricar a Molins de Rei amb un procés propi que mantenen en secret, amb una zona protegida. Un cop acabades de fabricar, també els fan proves de qualitat per comprovar que tinguin capacitat de càrrega i descàrrega correcta.

La fàbrica disposa d’una zona de recollida de mercaderies, una zona de magatzem, la línia de muntatge, la zona de fabricació de bateries amb el seu espai de proves corresponent i un altre punt on es fa la prova de la moto en si. A la planta superior, hi ha unes oficines que es faran servir com a seu corporativa de la companyia. Inclou un espai showroom on mostren els productes acabats i vídeos promocionals, una zona d’oficines i una sala de reunions. La part de fàbrica ocupa 1.200 metres quadrats i la part d’oficines, 300.

La inauguració es va fer a la mateixa nau // Jordi Julià

La inauguració es va fer a la mateixa nau // Jordi Julià

Un somni fet realitat

A la inauguració, amb més de 180 persones, Carlos Sotelo es va referir a la fàbrica com un “somni fet realitat”. “Tenia el somni de ser líder a Espanya, ara tinc el somni de créixer a Europa”, va afirmar el també fundador de la companyia, que va assegurar que la qualitat ha estat la seva prioritat i no posar-se mai límits.

L’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals, va qualificar l’obertura com “una de les millors notícies que els podien donar”, reivindicant la mobilitat elèctrica per la millora del medi ambient tenint en compte que Molins de Rei es troba en la futura zona de restriccions als vehicles més contaminants. Va aprofitar per destacar el lideratge municipal en aquest aspecte: “Sempre hem apostat pel medi ambient: som l’única població que té un barri sencer que funciona amb biomassa”, va dir, en referència a la Granja.

La directora general d’indústria de la Generalitat, Núria Betriu, va destacar la “combinació d’innovació i internacionalització” que fa l’empresa. En unes línies semblants va parlar Arturo Pérez, president de l’Asociación Empresarial para el Desarrollo e Impulso del Vehículo Eléctrico (AEDIVE), que va defensar que el vehicle elèctric “genera competitivitat, PIB, innovació i nous models de negoci”.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades