Un carro atropella una dona que muntava un cavall durant els Tres Tombs

Una dona ha caigut del cavall i les rodes d’un carro li han passat sobre la cama durant els Tres Tombs de Molins de Rei. A més, durant la protestes de grups animalistes demanant l’abolició de la festa un manifestant ha estat agredit.

L’accident ha estat a la part alta del carrer Jacint Verdaguer // Jordi Julià

Els Tres Tombs de Molins de Rei, que es presentaven amb canvis al recorregut pensant en el benestar animal, han estat alterats per un accident, primer, i una agressió, després. A la part alta del carrer Jacint Verdaguer, una de les participants ha caigut del cavall en què anava i li ha acabat passant la roda d’un carro per sobre la cama.

Segons fonts municipals, el cavall que muntava s’ha posat nerviós, ha tirat enrere i ha topat amb el carro que tenia darrere. La dona ha caigut a sobre les mules que portaven aquest carro, aquestes també s’han alterat i el carro que portaven li ha passat per sobre la cama.

L’afectada era de Molins de Rei i anava a cavall al davant d’un carruatge de Castellbisbal, que és el que li ha passat per sobre i ha estat retirat després de l’accident. A més de la cama trencada, la situació s’ha complicat per l’angoixa que ha produït en la dona, que ha requerit l’actuació d’una ambulància medicalitzada del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per poder-la sedar al lloc dels fets. Això ha mantingut una part dels carros aturats a la part alta del carrer Verdaguer durant una hora. S’han acabat reincorporant més endavant, quan la resta de carros ja havia seguit amb el recorregut. També hi ha anat una altra ambulància del SEM i la de la Creu Roja que feia l’acompanyament

Bufetada a un manifestant

Moments posteriors a l’agressió // J.Julià

Quan es recuperava la normalitat, en una altra part del recorregut es produïa un altre incident. Diverses entitats animalistes havien convocat una protesta demanant l’abolició dels Tres Tombs, com ja ho venen fent els últims anys. Una quarantena de persones s’han col·locat a la cantonada entre el passeig del Terraplè i el carrer del Molí exhibint pancartes i cridant consignes al pas dels carruatges com “Els animals no són els nostres esclaus” o “Prou explotació animal”.

Molts membres dels carruatges els ignoraven o els responien amb mirades o gestos de reprovació. Alguns els cridaven, altres els recriminaven que els fessin fotos o demanaven que fessin menys soroll per evitar molestar els animals i els nens que muntaven als carros. Diverses persones del públic també feien crits en contra dels manifestants, tot i que sense cap contacte físic. Però durant la segona passada per aquell punt, una persona que anava caminant al costat d’un carruatge s’ha plantat davant un dels manifestants i li ha donat una bufetada que li ha fet volar les ulleres.

“Jo no he fet res, ni tan sols l’he insultat, simplement he cridat ‘Vergüenza’. Després de la bufetada no m’hi he volgut encarar i m’he quedat parat sense fer res”, assegura a Viu Molins de Rei l’agredit, Miguel Márquez, veí de Rubí i membre de l’entitat ¿Serás su voz?. Altres noies manifestants asseguren que l’home també els ha estat cridant amb insults masclistes, i que més endavant els amenaçat verbalment amb agredir-los.

Gràcies a la gravació en vídeo, la Guàrdia Urbana ha identificat l’agressor. Tot i que l’home anava al costat d’un carruatge, no saben si en formava part o no. L’afectat ha anat a l’ambulatori de Molins de Rei perquè quedés constància de l’agressió i ho ha denunciat als Mossos d’Esquadra. Els han dit que aquest mateix dimarts es celebrarà un judici.

Els manifestants s’han col·locat al llarg del carrer en el punt assignat pels Mossos d’Esquadra // Jordi Julià

Canvi de recorregut “imposat”

El regidor de Cultura, Carles Ros (esquerra) i Artur Garro, dels Tres Tombs (dreta) explicant les càrregues a la premsa // Jordi Julià

Tots aquests fets posen encara més llenya al foc en relació als Tres Tombs de Molins de Rei. Aquest any, fruit del pacte de govern del novembre entre CDC, CUP i ERC, l’Ajuntament ha canviat el recorregut per evitar el que anomenen “tram de patiment”: la forta pujada del carrer Pare Manyanet. “Calia posar tanques i sorra per ajudar-los, i molts cops els animals quedaven parats a mitja pujada i calien mètodes de convenciment per fer-los acabar de pujar. Donava una imatge que no és la correcta”, ha afirmat davant la premsa el regidor de Cultura, Carles Ros (CUP).

Però el canvi de recorregut no ha agradat a l’Associació dels Tres Tombs de Molins de Rei. El seu president, Artur Garro, ha assegurat que s’ha fet “sense tenir en compte la seva opinió, sense buscar el benestar animal i imposat per decret de l’Ajuntament”. En canvi, Ros afirma que han tingut nombroses reunions, i la resposta de l’entitat sempre ha estat ‘no’. Recorda que el canvi ja és fruit d’un consens: “uns la voldrien abolir, altres que no canviés res, hem trobat un punt intermig”.

A més, l’Ajuntament els va demanar de fer la concentració de carros a la plaça de la Llibertat per evitar saturar el barri de la Granja, on coincideixen competicions esportives. També s’hi van negar. En aquest punt, l’entitat sí que ha pogut més que l’Ajuntament i no s’han mogut de la Granja.

Garro no entén que s’hagi de fer els canvis perquè considera que no fan explotació: “Abans els cavalls passaven 7 i 8 hores diàries amb càrregues reals, carregant sacs plens de cereals o farina, però ara s’hi estan només unes 35 hores a l’any i portant càrregues fictícies, rèpliques visuals amb palla i porexpan”, ha explicat.

L’alcalde i el regidor de Cultura han rebut les queixes dels carreters perquè es qüestionin els Tres Tombs // Jordi Julià

Sense reduir la càrrega

Ho ha dit en una visita als carros per als mitjans de comunicació que l’Ajuntament ha organitzat per primer cop. I és que el nou govern es va comprometre a “limitar les càrregues i explicar-les”. Tot i això, i malgrat que l’acord de govern parlava explícitament de “prohibir la sobrecàrrega”, no s’ha fet res en aquest sentit. El regidor de Cultura admet: “No hem pogut trobar la manera de quantificar el que seria correcte, així que el que fem és explicar que són recreacions”.

I així és: hi ha un carro que suposadament porta porcs que són figures de plàstic. I els organitzadors dels Tres tombs han deixat comprovar a la premsa que un voluminós carro que sembla que vagi ple només té sacs al voltant i va buit per dins, amb càrrega de porexpan. Ros assegura que l’any que ve ho estudiaran a partir de la visita als carros que ha fet aquest any.

This slideshow requires JavaScript.

Això sí, no són tots. Per exemple, un altre carro, menys voluminós, portava sacs amb escorça. “Són 1.500 quilos. Però no tenen problemes per moure’l”, explica a Viu Molins de Rei Ernest Burgueño, un jove membre dels arriers de Cerdanyola. Creu que els primeres interessats en el benestar dels animals són ells: “Alguns homes més grans potser no pensen igual, però a nosaltres no ens interessa carregar fort, volem que estiguin el millor possible”. Ell té cavalls com una afició, i els té la resta de l’any en uns terrenys que ocupen dos camps de futbol.

La festa rep a Molins de Rei gairebé 11.000 euros de subvenció sortits del pressupost de l’Ajuntament, fruit del conveni que tenen. Però Burgueño assegura que hi perd diners. El mateix afirmen altres participants, la majoria dels quals diuen que ho fan com a afició i no és la seva professió.

Però tots aquests arguments no convencen als animalistes. “Tenir algú esclavitzat i donar-li menjar no és cap mèrit”, afirma Jaume Montmany, de ¿Serás su voz?, per qui se segueix “contribuint a la idea que els animals hi són per servir-nos”. Agraeix els canvis però creu que suposen “esclavitzar, però una mica menys”. Proposa: “si es vol fer un autèntic homenatge als animals, deixar els animals tranquils”, abolint la festa i en el seu lloc fer una exposició de carruatges amb fotos antigues on es rememori com era la feina al camp abans.

Aquest any no hi ha hagut carro de l’Ajuntament, on se solien veure els polítics del govern, acompanyats a vegades de l’oposició –com la cèlebre foto de la sociovergència amb Emilio Ramos (PP). Aquest any no s’ha vist ningú del PDeCAT als carros i els únics polítics que hi havia eren els del PSC, a la seva carrossa pròpia, amb els regidors Xavi Paz i Jessica Revstido. Els abanderats han estat la Cavalcada de Reis.

[Ajuda’ns a poder fer notícies com aquesta fent-te soci de Viu Molins de Rei. Necessitem el teu suport econòmic per seguir fent periodisme de qualitat, rigorós i compromès]

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades