Molins de Rei: vila per al benestar animal

Josep Raventós és regidor de Medi Ambient (CUP)

El debat sobre els drets i l’ús dels animals a la societat és tan extens i divers com definicions hi ha sobre què és el benestar animal. I és un debat profundament subjectiu, visceral i difícil d’objectivar. Cap d’aquests motius ha de permetre, però, deixar d’afrontar-lo. I aquesta és la voluntat de la regidoria de Medi Ambient, que recupera la voluntat i les funcions per treballar pel benestar animal (fins ara formava part de Salut i Sanitat Pública). Perquè no té sentit parlar d’ecologisme sense tenir en compte/pensar en els animals, ni d’animals sense incloure’ls dins el marc de l’ecologisme.

De definicions sobre el benestar animal n’hi ha moltes i amb diferents enfocaments, però us cito a continuació la que va escriure Colin Whittemore el 1996: “El benestar es pot observar des de dues perspectives. La primera és la percepció humana del benestar de l’animal, i la segona la del mateix animal. La primera és variable, oscil·lant segons canviïn els preceptes de la societat, i dependrà dels costums i cultures locals. A més a més, es veurà motivada a través d’un desig polític i pot ser reforçada per la legislació. La segona percepció tindrà aspectes en comú amb la primera, però construïts sobre una base diferent. La percepció de l’animal tendirà a relacionar-se amb la seva sensació de benestar (carència de lesions, adequació en el subministrament d’aliment i aigua, absència d’actes inacceptables d’agressió, carència d’estrès) i la possibilitat de manifestar les conductes necessàries per a crear una vida agradable dins del context ambiental en què es troba el mateix animal.”

Aquesta definició de benestar animal m’ha semblat molt interessant, perquè inclou tant la perspectiva humana com la de l’animal. Una regidoria que estrena funcions l’1 de desembre i treballarà pel benestar animal hauria de tenir en compte ambdues perspectives per poder aprofundir en aquest àmbit. La regidoria de Medi ambient es troba amb dos temes grossos que cal enfrontar ben aviat. El primer és la Fira de la Candelera i el segon els Tres Tombs.

Ambdues activitats han generat conflicte i controvèrsia entre organitzadors i animalistes. Les posicions de partida d’uns i altres estaven molt allunyades: la prohibició de la festa per part d’uns i que res no canviï per part dels altres. L’espai de consens proposat per la regidoria ha estat protegir el benestar animal des de les dues perspectives com proposa Whittemare: d’una banda garantir l’absència de patiment de l’animal i de l’altra aplicar uns canvis que s’adeqüin al desig polític.

Aquest any, doncs, no hi haurà ponis a la Fira de la Candelera i la festa dels Tres Tombs tindrà dos canvis: no farà la pujada del carrer Pare Manyanet i les càrregues dels animals s’explicaran i es limitaran. Aquests canvis permetran estalviar un patiment als animals que ningú no vol.

Aquest és el punt de partida de la regidoria de Medi Ambient i no serà l’únic. Continuarem treballant per una vila que garanteixi el benestar animal, també a través d’ordenances municipals. Aquest és un desig polític compartit per molts vilatans.

Una Vila que garanteix el benestar de tots els éssers vius, inclosos els animals, és el Molins de Rei avançat que volem i pel qual treballem.

Josep Raventós és regidor de Medi Ambient (CUP).

La Fira de la Candelera no tindrà passejades amb ponis

Recomanacions personalitzades