Les jornades agràries de la Candelera volen fer gran l’agricultura ecològica

Després de dos anys omplint fins la bandera parlant d’agricultura ecològica, les jornades tècniques agràries de la 167a Fira de la Candelera han estirat el filó d’aquesta mena de cultius i ha tornat a aixecar un gran interès. Aquest any s’han centrat en cultius d’hort alternatius.

La demostració de camp ha ensenyat a adobar amb microorganismes de muntanya // Guillem Urbà — Ajuntament de Molins de Rei

Per tercer any consecutiu, l’agricultura ecològica ha estat el centre de les jornades tècniques de la Fundació Agrària de Molins de Rei en el marc de la Fira de la Candelera. I per tercer any, com el 2016 i el 2017, s’ha tornat a omplir la sala. Aquest cop han parlat dels hortícoles de diversificació, és a dir, l’oposat al monocultiu, la qual cosa permet equilibrar de manera més natural les terres.

Borja Camí, enginyer tècnic agrícola, va explicar quins conreus poden ser bones alternatives als que se solen plantar, seguint l’agricultura ecològica. Maduixa, espàrrec i moniato eren alguns dels cultius en què es va centrar en la sessió teòrica. També es va fer referència a productes que últimament tenen gran èxit comercial per les seves moltes propietats nutricionals, com ara la col crespa (col kale), considerada un superaliment.

La sala es va omplir un cop més en la sessió teòrica // Jordi Julià

La maduixa molinenca

I un apunt molt local, proposat pel públic: si es volen plantar maduixes, en comptes de comprar-les de viver, millor fer servir les salvatges. “Una de les millors és la que creix al voltant de Santa Creu d’Olorda, que fa un ramellet en l’aire”, afirmava un assistent. El ponent ho va reforçar: “És més resistent i és deliciosa”.

A la jornada pràctica, que es va fer als horts de Can Fisas, es va ensenyar sobre el terreny un mètode alternatiu per adobar el sòl: fer servir microorganismes de muntanya. Va anar a càrrec de l’enginyer agrònom José M. Pemán.

Isabel Ballesteros Estètica Avançada, Quiromassatge i Benestar. C. Javint Verdaguer, 56 Molins de ReiToyota Starbaix Molins de Rei

Recomanacions personalitzades