Cal Cardona és enderrocat per fer-hi pisos tot i la suspensió de llicències

L’emblemàtica casa de la plaça de Catalunya era a la llista d’edificis que des del novembre tenien prohibit l’enderroc pel seu valor patrimonial. L’Ajuntament ha donat permís per tirar-lo a terra perquè el mes abans de la suspensió van demanar un certificat que permetia esquivar el posterior canvi de normativa.

L'excavadora ha fet la seva feina al llarg de l'última setmana. Ara hi ha un solar buit // Jordi Julià

L’excavadora ha fet la seva feina al llarg de l’última setmana. Ara hi ha un solar buit // Jordi Julià

Nou cas d’edifici amb valor patrimonial de Molins de Rei que es perd per sempre enmig de la febre constructora que viu el municipi. Aquest cop, a més, ha estat malgrat la suspensió de llicències que l’Ajuntament va decretar el mes de novembre passat per evitar que es repetissin casos com aquest.

Es tracta de l’edifici de Cal Cardona, a la plaça de Catalunya (la de l’Ajuntament). Era un edifici construït el 1902 amb estil neoclàssic, conegut per haver albergat el forn de pa Can Cardona. Durant aquest mes d’agost s’han anat fent els treballs previs perquè vagi a terra i al llarg d’aquesta última setmana ha estat enderrocat del tot. Ara ja queda només un solar buit on el propietari de l’immoble té previst fer-hi pisos.

L'edifici de Can Cardona just abans de ser enderrocat // Jose Polo

L’edifici de Can Cardona just abans de ser enderrocat // Jose Polo

És un cas molt similar a la casa del Terraplè enderrocada a l’octubre del 2016. Tots dos edificis estaven a la llista d’edificis a incloure al catàleg de patrimoni en el qual el govern de CDC i PSC està treballant. En aquest document, que encara no està aprovat, Cal Cardona té un nivell de protecció 3 (protecció parcial) que obliga a preservar les parts de l’edifici amb més interès, que sol ser la façana. Tot i això, hi ha una diferència substancial amb la casa del Terraplè: des del 29 de novembre del 2016 està en vigor una suspensió de llicències que afecta tots els edificis d’aquesta llista.

Aquesta suspensió, temporal fins que s’aprovi el catàleg, prohibeix donar llicències d’enderroc i limita les d’obres dels edificis de la llista. Per tant, dret a llei, no s’hauria pogut donar permís per enderrocar l’edifici de Cal Cardona. Però just el mes anterior a la suspensió, el 13 d’octubre, els propietaris de l’edifici van demanar a l’Ajuntament un certificat d’aprofitament urbanístic.

L'últim que va quedar va ser una de les finestres, amb reixes de ferro forjat // Jose Polo

L’últim que va quedar va ser una de les finestres, amb reixes de ferro // Jordi Julià

Sis mesos d’immunitat davant de canvis urbanístics

Aquest document expedit per l’administració blinda els propietaris de cara a futurs canvis de normativa. Qui demani aquest document té garantits sis mesos d’immunitat si la seva finca es veu afectada per qualsevol mena de modificació urbanística. Així, tot i la suspensió de llicències, gràcies a aquest document no es van veure afectats.

Dins els sis mesos d’immunitat i ja dins la suspensió de llicències, els propietaris van acabar demanant la sol·licitud d’enderroc cinc mesos després, el 31 de març, just abans que s’acabessin els sis mesos de què disposaven. Aquest permís d’enderroc era vàlid durant sis mesos més, i l’han acabat fent a l’agost, cinc mesos després. “Han complert amb tot el que diu la llei”, defensa l’Ajuntament.

Quan es va fer la suspensió de llicències, el 29 de novembre, el regidor d’Urbanisme i alcalde, Joan Ramon Casals (CDC) va acusar els partits polítics de l’oposició d’haver “parlat massa” i fomentar que es presentessin documents com aquests. El 3 de novembre s’havia publicat una notícia sobre la reclamació d’ERC de fer una suspensió “imminent” de llicències al mateix temps que el regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC) anunciava que es faria la suspensió en els 30 dies següents. No obstant, el document de la casa en qüestió s’havia presentat amb anterioritat a aquesta notícia.

Edifici emblemàtic

Detall de les decoracions de la part superior // Jose Polo

Detall de les decoracions de la part superior // Jose Polo

L’edifici enderrocat era un dels més representatius de la plaça de Catalunya, amb permís de Ca n’Ametller o Cal Manyet. Era d’estil neoclàssic i es va construir el 1910, segons el llibre “Molins de Rei, paisatge urbà i memòria” (F. Santolària i C. Cañellas, 2000).

Tenia una característica tribuna que formava part d’una reforma de 1946 i era molt reconeixible per la seva façana de color salmó. També tenia una forja treballada. El llibre en destaca els relleus de l’ornamentació de la part superior. El seu interior també contenia elements amb valor patrimonial que s’han perdut per sempre.

Més casos que han evitat la suspensió

Des de l’entrada en vigor de la suspensió de llicències s’han enderrocat altres edificis que estaven a la llista d’edificis protegits pel seu valor patrimonial. En aquestes casos es va haver de donar perquè s’havien demanat els mateixos certificats o directament el permís d’enderroc.

Un es trobava a la plaça de la Bàscula, on hi havia hagut l’hostal del Roca i posteriorment l’acadèmia Almi. L’altre, al carrer de Rafael Casanova, a tocar del carrer del Molí, amb un característic pati que feia que l’edifici estigués més endarrere que la resta d’edificis.

En tots dos edificis encara no s’hi ha construït res. Tampoc s’ha fet res a l’edifici del Terraplè cantonada amb el carrer Foment, on 10 mesos després segueix haver-hi cap mena de moviment. La història ja és a terra però els blocs de pisos hauran d’esperar.

This slideshow requires JavaScript.

Recomanacions personalitzades