L’Ajuntament suspèn les llicències d’obres dels edificis amb valor patrimonial

El consistori ha suspès les llicències d’obres als edificis que s’estudia incloure al catàleg de patrimoni, fent el primer pas per aprovar el Pla Especial de Patrimoni. A partir d’ara tenen dos anys per aprovar el llistat definitiu d’edificis a preservar pel seu valor històric.

El tinent d'alcalde, Xavi Paz, i l'alcalde, Joan Ramon Casals, han anunciat la suspensió de llicències en roda de premsa // Jordi Julià

El tinent d’alcalde, Xavi Paz, i l’alcalde, Joan Ramon Casals, han anunciat la suspensió de llicències en roda de premsa // Jordi Julià

La situació que es va viure fa un mes, quan es va enderrocar una casa al passeig del Terraplè tot i estar a la proposta de catàleg de patrimoni en què s’està treballant, en principi, no s’hauria de repetir. L’Ajuntament de Molins de Rei, governat per CDC i PSC, ha suspès aquest dimarts les llicències per fer obres o enderrocs a les 163 finques incloses al document (138 en el nucli urbà i la resta masies o edificis en barris de muntanya), que està en fase d’estudi previ a l’aprovació per part de la comissió de patrimoni de Molins de Rei.

Exposició pública per fer-hi aportacions

Aquest catàleg, que va lligat al Pla Especial de Patrimoni, indicarà quins edificis s’han de protegir pel seu valor patrimonial i en quin grau; des de no permetre tocar res fins a simplement haver de documentar-lo. Fins ara cap dels governs anteriors no n’ha aprovat cap, tot i que el 1994 el govern d’Iniciativa i Esquerra va fer una suspensió que no va acabar tirant endavant. El febrer del 2016 es va constituir una comissió de patrimoni que treballa sobre un document que la sociovergència diu que va encarregar el 2011 i se’ls va lliurar el 2013.

Del llistat d’edificis inclosos al document que els van entregar, s’han fet modificacions del nivell de protecció “al 70% d’edificis”, ha explicat l’alcalde i regidor d’Urbanisme, Joan Ramon Casals (CDC), en roda de premsa. D’aquí dos mesos, el govern preveu publicar un avançament del Pla Especial de Patrimoni, on els propietaris podran saber la proposta de protecció que es fa “i alhora la població podrà fer les seves aportacions”, ha assegurat Casals. Fins que no es faci l’aprovació inicial, d’aquí un any, no es podran fer actuacions de cap tipus en aquests edificis. Abans de dos anys ha d’estar feta l’aprovació definitiva.

No es podran protegir tots els edificis

De totes maneres, estar afectat per la suspensió no implica que l’edifici acabi sent inclòs al catàleg de patrimoni definitiu. A partir d’ara es seguirà treballant en la llista, afegint o traient edificis, o modificant el grau de protecció. Però un cop estigui feta la relació definitiva, alguns podrien quedar fora finalment. “El més difícil que ens ve ara és trobar un equilibri entre els drets que dóna el Pla General Metropolità amb la nostra voluntat clara de protegir el patrimoni”, ha assegurat l’alcalde.

S’haurà de compensar els propietaris que perdin superfície edificable deixant-los construir més en un altre lloc del mateix terreny. Quan no sigui possible, caldria indemnitzar-los, però l’alcalde ha reconegut que hi haurà casos que els costos seran massa alts, posant com exemple la casa enderrocada al Terraplè, on diu que haurien hagut de pagar 1 milió d’euros als propietaris.

Aquests no serien els únics casos d’edificis amb valor que podrien anar a terra. Hi ha diversos propietaris que han demanat llicència d’enderroc darrerament i mantenen els drets. A la roda de premsa, Casals ha dit que “alguns, parlant massa, han acabat provocant l’efecte contrari del que potser desitjaven” i ha demant “prudència” a tothom.

Un “dèficit històric” resolt

Quan s’aprovi, es resoldrà el “dèficit històric de Molins de Rei” de no tenir catàleg de patrimoni, ha assegurat a la roda de premsa el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Xavi Paz (PSC), que ha demanat “disculpes col·lectives en nom de Molins de Rei”, tot recordant que és una situació heretada de governs anteriors. De fet, fa poc ERC afirmava el contrari: que va ser durant el tripartit IiE-ERC-CiU que es va deixar un pressupost assignat, una partida que no consta al govern sociovergent actual.

“Alguns han anat xerrant durant molts anys però nosaltres som els que ho acabarem fent”, ha sentenciat l’alcalde. El tinent d’alcalde ha defensat la gestió del patrimoni que “des del primer dia” fa el govern actual: “si hi hi ha dos edificis emblemàtics al centre són el Molí i el Palau de Requesens, i hi estem fent les majors inversions que s’hi han fet mai”, ha resolt.

A més, Paz ha criticat que “algunes forces polítiques han vingut amb immediateses”, però ha dit que un tema com aquest requereix temps i no anar “a cop de titular“. A més, ha declarat que “si en els dos anys de suspensió no som capaços de fer tota la feina no haurà servit per res”. Paz ha reclamat “que els debats es facin a la comissió de patrimoni”, on Casals ha afirmat que un partit de l’oposició ha anat a gairebé totes les reunions, un altre en algunes i un altre en només dues.

Recomanacions personalitzades