ERC reclama la suspensió “imminent” de llicències per evitar que continuï la destrucció del patrimoni

Mentre tira endavant l’enderroc d’una de les poques cases originals del Terraplè, ERC Molins de Rei alerta que hi pot haver més casos si no se suspenen “de forma imminent” les llicències d’enderroc d’edificis inclosos al precatàleg de patrimoni. El govern municipal diu que la suspensió arribarà el mes vinent. 

El 25 d'octubre una part de la casa del Terraplè que havia d'estar protegida ja estava a terra // Jordi Julià

El 25 d’octubre una part de la casa del Terraplè que havia d’estar protegida ja estava a terra // Jordi Julià

El passat 17 d’octubre començava l’enderroc d’una de les poques cases originals que quedaven al passeig del Terraplè, que tot i tenir valor patrimonial i estar inclosa al precatàleg de patrimoni, tenia llicència d’enderroc atorgada per l’Ajuntament perquè fins que no s’aprovi el Catàleg de Patrimoni no hi ha cap argument legal per impedir l’enderroc d’aquest o qualsevol altre edifici de Molins de Rei.

Mentre l’excavadora segueix fent la seva feina i l’edifici dels anys 20 ja està mig enderrocat, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya a Molins de Rei ha advertit a través d’un comunicat que “properament altres edificacions incloses al precatàleg de patrimoni també es poden perdre” si no s’aprova el Catàleg de Patrimoni. Per això exigeixen “l’aprovació immediata” d’aquest document, però fins que això no passin exigeixen que “la suspensió de les llicències d’enderroc d’edificacions incloses al precatàleg actual es faci efectiva de forma imminent”.

És a dir, que mentre la comissió de patrimoni treballa en la revisió del catàleg abans de ser aprovat, se suspenguin de forma temporal les llicències d’enderroc dels edificis inclosos en el precatàleg ja existent perquè no es repeteixi el mateix cas d’haver de donar permís per enderrocar edificis que haurien d’estar protegits.

La suspensió, pel mes vinent

El regidor de Cultura, Xavi Paz, ha assegurat que la suspensió de llicències “es farà en els pròxims 30 dies” en declaracions a l’espai setmanal del seu partit, el PSC, a Ràdio Molins de Rei. “Aquest govern està treballant com mai per la protecció del patrimoni”, ha subratllat Paz sobre la feina del govern municipal que el seu partit comparteix amb CDC.

“ERC també té responsabilitats pels vuit anys de govern anteriors a 2011”, ha declarat Paz, recordant que quan ells governaven no hi havia ni precatàleg, ni catàleg ni “res que protegís” les edificacions de Molins de Rei.

Demanen que les opinions dels tècnics siguin vinculants

En canvi, el comunicat del partit indicava que “el catàleg de patrimoni no és un encàrrec del govern sociovergent” perquè va ser el regidor Jordi Romeu qui va deixar l’encàrrec “enllestit” abans de les eleccions del 2011, que van donar lloc a la sociovergència. Fins llavors el partit de Romeu, Esquerra Nacionalista, anava en coalició amb Iniciativa. ERC també afirma que “fins al 2012 no van encarregar una proposta de pla especial de patrimoni” i que malgrat tenir-la el mateix any no van crear la comissió de patrimoni fins la destrucció del pont de Can Capellans, al gener passat.

També posen en qüestió el funcionament d’aquesta comissió, que està revisant els documents que han de protegir el patrimoni, ja que reclamen que “les opinions dels arquitectes i historiadors que hi participen no siguin merament consultives sinó vinculants”. També afirmen que “ERC ha assistit a totes les reunions”, desmentint el que havia afirmat el govern.

Recomanacions personalitzades