Un sindicat de Correus avisa que les obres de la plaça de la Creu poden endarrerir l’entrega de cartes

El tall del passatge de la Raseta de la Creu aquest dimarts impedeix l’accés a la zona de treball intern de Correus. El sindicat SiPcte denuncia la “falta de planificació” de l’empresa i adverteix que a les zones més allunyades del centre hi pot haver retards en l’arribada de la correspondència.

Una moto de Correus accedint al passatge Raseta de la Creu durant les obres de la plaça de la Creu

Una moto de Correus anant cap a l’accés posterior, al passatge de la Raseta de la Creu, divendres passat // Jordi Julià

Les obres per donar la prioritat als vianants a la plaça de la Creu i les que posaran la calçada i la vorera del carrer del Doctor Barraquer al mateix nivell estan complicant la feina als treballadors de Correus de Molins de Rei. L’oficina es troba al carrer de Miquel Tort, una via que es troba afectada per les obres indirectament: els divendres al matí queda tallada perquè s’hi instal·len les parades dels Encants que normalment es posaven al carrer del Doctor Barraquer. Tot i això, el principal problema més important ve donat pel tall de la plaça de la Creu.

Accés pel darrere

L’oficina d’atenció al públic de Correus dóna al carrer de Miquel Tort, però la zona de treball interna on es reben, classifiquen i distribueixen totes les cartes i paquets dóna a la part del darrere. El camió hi accedeix pel passatge de la Raseta de la Creu, una via sense sortida amb accés des de la mateixa plaça de la Creu.

Els carrers que conflueixen a la plaça estan tallats des del 10 de juliol i fins al setembre per les obres, però l’Ajuntament de Molins de Rei va habilitar un pas perquè es pogués seguir accedint al passatge de la Raseta de la Creu, ja que és una zona industrial amb moltes empreses. Tot i això, el pas no permet el gir del camió de Correus i això ha obligat a anar fent diversos canvis en la manera com arriben les cartes fins a l’oficina que, segons denuncia el Sindicato Independiente Profesional de Correos y Telégrafos (SiPcte), són fruit de la “improvisació”.

“Tot i que l’Ajuntament va avisar amb prou antelació, els responsables de Correus no han planificat cap alternativa”, assegura a Viu Molins de Rei el secretari d’acció sindical de SiPcte, Manuel Aguilella. En canvi, l’empresa ho nega: “No és cert que no s’hagin planificat alternatives perquè Correus s’ha reunit amb l’Ajuntament per tal de trobar alternatives i solucions al problema”, assegura Correus a aquest diari.

Per arribar fins a l'accés posterior hi ha un tram de grava amb molts clots on una treballadora es va lesionar // Jordi Julià

Per arribar fins a l’accés posterior hi ha un tram de grava amb molts clots on una treballadora es va lesionar empenyent una gàbia // Jordi Julià

Lesió d’una treballadora

Segons relata el sindicat -i documenten diferents escrits enviats pel sindicat a l’empresa els dies 20 i 24 de juliol- els responsables van fer que la descàrrega dels paquets es fes al mig del carrer de Rafael Casanova. Els 200 metres que separen aquest punt i la porta del darrere de Correus s’havien de fer a peu, carregant -segons SiPcte- 25 caixes de 9 quilos i 12 caixes de 15 quilos repartides en dues gàbies amb rodes: 200 quilos cada gàbia. La part final té el terra de grava i amb molts clots, i una treballadora es va lesionar.

Després es va passar a fer aquest tram final amb furgonetes més petites, però la solució deixa de servir perquè l’avanç de les obres fa tallar aquest pas al trànsit el dimarts 1 d’agost. A més, afirmen que els feien fer càrrega i descàrrega en un lloc no habilitat per fer-ho, ja que és un carrer de plataforma única, i la Guàrdia Urbana els va demanar el permís per fer aquestes tasques, del qual no disposaven.

El camió descarregava al carrer de Rafael Casanova // SiPcte

El camió descarregava al carrer de Rafael Casanova // SiPcte

Per contra, Correus assegura que han “establert canals directes entre l’Ajuntament i Correus per tal d’actuar de forma ràpida davant de possibles eventualitats que puguin sortir”. Posen com a exemple que s’hagi canviat el tipus de vehicle per un “amb més maniobrabilitat”.

La situació actual: per Miquel Tort en una nova sala

Oficina de Correus de Molins de Rei amb la zona de càrrega i descàrrega davant

Ara s’haurà de descarregar per davant, pel carrer de Miquel Tort, a la zona de càrrega i descàrrega // Jordi Julià

Amb la nova situació, carregar a Miquel Tort queda com a única alternativa i el tipus de vehicle deixa de ser important. El problema és fer arribar els paquets al pis de baix, on hi ha la zona de classificació. El sindicat denuncia que al principi l’empresa volia que els fessin carregar les caixes a pes per les escales i “diversos treballadors tenen problemes dorso-lumbars”, diu l’escrit registrat pel sindicat.

Davant les queixes, s’habilitarà una sala al pis de dalt per fer la classificació, però “no té cablejat, ni llum, ni aire condicionat, té forats al sostre i no té cap mena de tancament, especialment important tenint en compte que alguns dels documents i paquets que es guarden són valuosos”, afirma el responsable del sindicat. Dijous va presentar una denúncia a Inspecció de Treball sobre el “lamentable” estat de les instal·lacions de Molins de Rei, plenes de brutícia i sense manteniment, i d’aquesta sala especialment.

A més, diu que la nova sala ocupa la meitat que l’actual, la feina no es podrà fer bé i s’acabarà acumulant: “Si no es pot treballar bé, se’n ressentirà el repartiment”, adverteix Sílvia López, del mateix sindicat. Els més afectats diuen que seran els de les zones més allunyades del centre de Molins de Rei.

This slideshow requires JavaScript.

La solució per als divendres d’Encants

L’Ajuntament explica que, igual que amb els altres afectats, els han donat places a l’aparcament de la plaça del Mercat, on poden guardar la seva flota. Els divendres d’Encants, l’Ajuntament habilitarà un espai a la cruïlla del carrer Miquel Tort amb el passeig del Terraplè perquè puguin fer-hi la càrrega i descàrrega. Des d’allà, els treballadors hauran de portar la càrrega a peu enmig de les parades.

La solució que proposa el sindicat és que arribin tots els paquets ja classificats des de la central, de manera que no calgui portar-los a cap sala de classificació-. Tot i això, com a mesura ideal, proposen que Correus llogui un local provisional durant dos mesos per poder fer la classificació en condicions.

L'actual sala on es fa la classificació dels documents, situada al soterrani // SiPcte

L’actual sala on es fa la classificació dels documents, situada al soterrani // SiPcte

 

Recomanacions personalitzades