La cruïlla de la plaça de la Creu donarà la prioritat als vianants

La confluència del carrer Carril, el passeig Pi i Margall i la plaça de la Creu eliminarà l’asfalt. La vorera ocuparà tota la plaça, i els vehicles que hi passin hauran de cedir el pas a qui vagi a peu. També s’eliminen els aparcaments. Les obres tallen tots aquests carrers dilluns.

Es farà oficial el que ara molta gent fa: creuar pel mig // Jordi Julià

Es farà oficial el que ara molta gent fa: creuar pel mig // Jordi Julià

Veure persones caminant per la calçada a la plaça de la Creu és una imatge molt habitual. La pacificació del Centre Vila ha posat vorera i calçada al mateix nivell tant al carrer del Carril com al carrer de Rafael Casanova i al carrer Major, però l’espai entre aquests carrers quedava per completar. Ara, l’Ajuntament plasmarà al terra aquesta tendència i elimina l’espai reservat als cotxes.

Això no vol dir que es prohibeixi l’accés als cotxes: tot i que l’oposició aposta per ampliar la peatonalització del Centre Vila, el govern de CDC i PSC ha aparcat la decisió fins més endavant. Els cotxes seguiran passant sense cap limitació pel carrer de Rafael Casanova i pel passeig Pi i Margall, que d’aquí uns mesos també es farà de plataforma única però conservant el doble sentit, tot i que s’havia plantejat de fer-lo d’un sol sentit.

Un cop acabada la reforma, que començarà dilluns, quan un cotxe arribi a la cruïlla es trobarà que la zona que delimita el tros per on han de passar els vehicles desapareix i és igual a tota la cruïlla. Això vol dir que a partir d’aquest punt, “el vianant té tota la prioritat i li ha de cedir el pas en tot moment”, explica el regidor de Mobilitat i Espai Públic, Miquel Zaragoza (PSC) a Viu Molins de Rei.

Plànol del projecte, que continuarà l'espai marcat als cotxes al carrer Rafael Casanova però a la cruïlla desapareixerà // Ajuntament de Molins de Rei

Plànol del projecte, que continuarà l’espai marcat als cotxes al carrer Rafael Casanova però a la cruïlla desapareixerà // Ajuntament de Molins de Rei

Cruïlla més pròpia d’una plaça

La reforma donarà un tractament diferenciat a la cruïlla, fent que s’apropi més a una plaça. S’eliminaran els aparcaments que hi ha, de càrrega i descàrrega i zona blava, i es plantaran nous arbres al final del carrer Major i a la cantonada Carril-Pi i Margall. També es posaran llums col·locats en grans torres.

Pel que fa al paviment, s’allargarà el carrer de Rafael Casanova seguint el disseny de la reforma acabada a l’abril i s’estendrà el paviment de la part de vorera fins a la zona del carrer Major. També es faran petits retocs en el clavegueram  tot i que no es canviarà, i s’amplien els punts de recollida d’aigua de pluja repartint-los per tota la plaça.

Tall durant més de dos mesos

Les obres començaran aquest dilluns 10 de juliol i duraran més de dos mesos, segons l’Ajuntament, que espera acabar a punt per Festa Major. Durant aquest temps quedaran tallats tots els carrers que hi conflueixen, tot i que s’intentarà garantir el màxim temps possible el pas fins al carrer de la Raseta de la Creu perquè és l’accés a diferents empreses.

Coincidirà amb el tall per obres del carrer del Doctor Barraquer, que ja ha canviat de sentit el carrer de Miquel Tort i un tram del carrer de Rafael Casanova. En aquest cas es faran de doble sentit perquè es pugui seguir entrant i sortint dels guals,però no es canviarà el sentit de cap altre carrer. L’alternativa serà anar a voltar per la plaça de la Bàscula i la de l’Estació fins al carrer d’Àngel Guimerà. En aquest carrer es traslladaran els contenidors de darrere la plaça.

Recomanacions personalitzades