El Consell d’Infants vol parlar dels refugiats, la mobilitat i la música en directe 

Els nens i nenes del Consell d’Infants han tancat el curs amb tres propostes de temes per tractar l’any vinent: la crisi dels refugiats, la mobilitat a Molins de Rei i la música en viu per a infants. L’Ajuntament té la intenció de fixar el civisme com a tema principal. La primera edició ha girat al voltant dels drets dels infants.

El nens i nenes del Consell d'Infants amb representants de l'Ajuntament // David Bueno

El nens i nenes del Consell d’Infants amb representants de l’Ajuntament // David Bueno

Amb la finalització del curs escolar, també ha arribat el moment de fer balanç i clausurar la primera edició del Consell d’Infants de Molins de Rei, una iniciativa que va néixer amb l’objectiu de fer arribar a l’Ajuntament les propostes que tenen els nens i nenes per millorar la població. Després de moltes trobades, els infants van consensuar-ne onze, però entre totes elles en destaquen tres que consideren prioritàries: els refugiats i les persones sense sostre, la mobilitat –carrils bici, circulació de cotxes- i música en directe per als infants.

En l’acte de clausura del Consell, el passat dimecres 5 de juliol a La Gòtica, els mateixos nens i nenes de 5è i 6è de primària van ser els encarregats de fer-li arribar les seves tres principals preocupacions a l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), que va transmetre la seva voluntat de valorar-les per poder-les executar. En aquest sentit, les tres problemàtiques seran estudiades per l’Ajuntament per ser tractades durant el Consell d’Infants de l’any vinent, però primer de tot el consistori voldrà explicar el que s’està fent de cada tema als nens i nenes.

Al marge de les propostes, l’alcalde va expressar la seva intenció de situar el civisme com a tema central de l’any vinent: “Treballeu i proposeu idees relacionades amb el civisme, i amb Molins de Rei com a Vila Florida, és a dir, per a transformar els seus espais públics a través de l’enjardinament i la millora dels espais verds, de tal manera que esdevingui un exemple a seguir”, els hi va comentar als nens i nenes.

L'alcalde, el tinent d'alcalde i la regidora d'Infància i Família de Molins de Rei escoltant als nens i nenes // David Bueno

L’alcalde, el tinent d’alcalde i la regidora d’Infància i Família de Molins de Rei escoltant els nens i nenes // David Bueno

Els drets dels infants tractats a fons

A banda de plantejar els eixos de la pròxima edició del Consell, també es va fer una anàlisi de tot el que ha donat de si aquest any, que tenia com a tema principal els drets dels infants. Al llarg dels vuit mesos del Consell, els nens han participat en diverses activitats, com la Fira de la Candelera –on van tenir un estand propi-, sortir a preguntar pel carrer i, fins i tot, en la gravació de tres programes a Ràdio Molins de Rei. Els drets a l’associació, l’educació, la intimitat i la llibertat d’expressió són alguns dels que han treballat en les sessions mensuals del Consell.

Tot i així, els nens i nenes només han treballat aquests drets des d’una perspectiva pedagògica, ja que sobre aquest àmbit no han fet propostes. La regidora d’Infància i Família, Carme Madorell (CDC), valora molt positivament aquesta iniciativa, ja que és “un òrgan participatiu que ha servit perquè els nens puguin construir el seu discurs i estiguin actius en el dia a dia de Molins de Rei”, i en aquest sentit destaca “la gran evolució que han tingut els infants des del dia que es va constituir el Consell, el 20 de novembre”.

Per la seva banda, el regidor d’Educació, Xavi Paz (PSC), va destacar el treball en equip de tots els participants i va situar aquest organisme com una “eina que permet fer civisme i ciutadania des del debat i la participació”. A més, segons ell, el Consell ha permès estrènyer la distància entre els polítics i la població.

Recomanacions personalitzades