Les actes certifiquen que l’oposició sí que ha anat a les reunions

CUP, ERC i Molins Camina han anat a les últimes 10 comissions informatives de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori, on es tracten les tarifes de l’aigua. Només ICV -amb una sola regidora- i el regidor no adscrit han faltat en algunes reunions. Joan Ramon Casals, que hi hauria d’anar com a regidor d’Urbanisme, només ha assistit a dues.

Sílvia Guillén (ERC) entregant les actes a Joan Ramon Casals i Xavi Paz en nom de tota l’oposició // Jordi Julià

L’acusació dels partits de l’oposició a l’Ajuntament de falta de transparència per no haver-los informat d’un intent de pujada de les tarifes de l’aigua es va convertir, abans de la rectificació de l’Ajuntament, en un debat sobre l’assistència a les reunions. Un comunicat emès per l’Ajuntament -modificat després del debat de l’últim ple municipal- acusava l’oposició de no presentar-se a les reunions.

L’oposició va respondre que sí que havia anat a les reunions. Només Iniciativa va admetre haver faltat en algunes. I així ho certifiquen les actes de les comissions informatives de l’últim any -des del juny del 2016 fins a l’abril del 2017- de l’Àrea de Sostenibilitat i Territori (SiT) de l’Ajuntament. En les reunions d’aquesta àrea és on s’haurien de tractar els temes sobre les tarifes de l’aigua.

Les actes de les deu últimes comissions, entregades per l’oposició durant el darrer ple municipal al govern i als mitjans de comunicació perquè actualment no són d’accés a la ciutadania, mostren l’assistència a les reunions:

Assistència comissions informatives SIT

 JunJulSetOctNovDesGenFebMarAbrTOTAL
Ramon Sánchez (CDC)XXXXXXXXXX10
Miguel Zaragoza (PSC)XXXXXXXXXX10
J. R. Casals (CDC)XX2
Laura Soto (CDC)*X1*
Marcel Marín (CDC)**XXXXXXXXX9*
Pep Puiggarí (PSC)XXXXXXXXX9
Roger Castillo (CUP)*XXXXXX6*
Josep Raventós (CUP)XX*XX*XXX7
Sílvia Guillén (ERC)XXXXXXXX8
Marc Rebulà (ERC)XXXXXXXX8
Ana Aroca (MC)XXXXXXXXXX10
Francisco García (No adscrit)XXX*XXX6*
Júlia Fernández (ICV-MES)X*X*2*
Assistència dels regidors a les comissions informatives de l'Àrea de Sostenibilitat i Territori de Molins de Rei entre juny de 2016 i abril de 2017.

* Laura Soto va donar pas a Marcel Marín en la regidoria de Medi Ambient. / *Roger Castillo va renunciar a l’acta de regidor al desembre. / *Josep Raventós va participar a les reunions indicades per videoconferència. / *Francisco García i Júlia Fernández van marxar abans d’hora de les reunions indicades.

 

Dels membres del govern que hi han d’assistir perquè la seva regidoria s’engloba en l’Àrea de SiT, han anat a totes les últimes 10 reunions Ramon Sánchez (CDC, president de l’Àrea) i Miguel Zaragoza (PSC, regidor d’Espai Públic, Manteniment, Mobilitat i Serveis Municipals). Marcel Marín (CDC) ha assistit a nou, totes des que va ser nomenat regidor de Medi Ambient prenent el relleu de Laura Soto. Pep Puiggarí, regidor d’Habitatge (PSC) ha anat a nou de deu reunions.

En canvi, Joan Ramon Casals, que compagina el càrrec d’alcalde amb la regidoria d’Urbanisme, només ha anat a dues de les 10 últimes reunions que s’han fet. Per contra, Anton Pedrola (CDC), regidor d’Activitats, Seguretat Ciutadana i Comerç, ha anat a dues reunions de SiT tot i que no li pertoca, ja que cap de les seves regidories formen part d’aquesta àrea.

En aquest sentit, Casals assegura a Viu Molins de Rei que l’alcalde “normalment no assisteix a les comissions informatives”. “És habitual, com a mínim des de jo tinc memòria”, afegeix. Segons l’alcalde, en aquest tipus de reunions han de ser els “tècnics, directors de serveis, presidents d’àrea i regidors corresponents”. Casals assegura que les dues reunions on ha assistir han estat casos on ha volgut “explicar temes personalment a l’oposició”.

Pel que fa a l’oposició, l’única persona que ha anat a totes les comissions informatives de SiT ha estat Ana Aroca, única regidora de Molins Camina. Els altres partits han tingut sempre algun representant, en alguns casos més d’un regidor a la mateixa comissió.

En el cas de la CUP, Roger Castillo va anar a totes les reunions fins que va deixar de ser regidor (fins al desembre del 2016) i el també cupaire Josep Raventós ha agafat després el seu relleu, anant a un total de 7 reunions. Dues d’elles les va fer a través de videoconferència. ERC ha anat també a totes les reunions. Sílvia Guillén va anar a totes fins al febrer del 2017, i Marc Rebulà hi ha anat des del setembre del 2016.

Els dos únics casos que han faltat de manera habitual han estat el regidor no adscrit, Francisco García, i Iniciativa-MES. Segons les actes, García ha anat a sis de deu reunions, tot i que a la del 15 de novembre només s’hi va estar mitja hora. En el cas de Júlia Fernández, única regidora d’ICV-MES, ha anat només a dues de deu reunions, marxant 40 minuts després a la del 15 de novembre. Fernández ha estat mare i també havia faltat als plens municipals per aquest motiu. De fet, ha assegurat a aquest diari que sempre que no hi ha pogut anar ha trucat algú per informar-se de tot a posteriori. Només els regidors tenen el dret a assistència a aquestes reunions. Per tant, Fernández no podia combinar-se amb ningú del seu partit quan no podia anar a les reunions.

Recomanacions personalitzades