L’oposició planta el govern municipal per la seva “falta de transparència”

CUP, ERC, Molins Camina i Iniciativa-MES no assistiran a les comissions informatives per l’actitud de la sociovergència en el cas de les tarifes de l’aigua. 

Regidors de la CUP, ERC i Molins Camina en roda de premsa conjunta // Jose Polo

La transparència forma part d’un dels eixos fonamentals del pacte de govern entre CDC i PSC a Molins de Rei, presentat després de les últimes eleccions municipals. De fet, el mot transparència és un dels més utilitzats durant els actes públics de la sociovergència, ja des de la passada legislatura. Segons l’oposició, la transparència del govern municipal només brilla per la seva absència.

El cas de la pujada de les tarifes de l’aigua -de moment frustrada perquè l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) no troba motius suficients per justificar-la- ha estat l’episodi que ha provocat una crítica ferotge per part dels partits de l’oposició. El malestar de l’oposició amb el govern, però, és evident des de fa mesos. Segons ells, plou sobre mullat.

Per això la CUP, ERC, Molins Camina i Iniciativa-MES, que són tots els partits de l’oposició i sumen tots els regidors que no són del govern menys el no adscrit, han decidit protestar sense assistir a les comissions informatives prèvies al pròxim ple municipal del mes de maig. Tot i això, CDC i PSC governen amb majoria absoluta i, per tant, no els necessiten per tirar endavant les seves polítiques.

És una manera de plantar-se davant d’una situació que consideren injusta i poc democràtica. Ho han anunciat aquest dimarts en una roda de premsa conjunta entre els quatre partits.

Entenen que si el govern municipal no els va informar de la seva intenció de pujar les tarifes de l’aigua tot i tenir diferents oportunitats per fer-ho, es posa en entredit “la utilitat” de les comissions informatives, que és l’espai de trobada entre govern municipal i oposició on s’informa de l’actualitat municipal i es presenten els temes que es debatran després als plens municipals. De fet, diuen que es van assabentar mitjançant un grup polític de l’AMB. A més, asseguren que a vegades les comissions estan buides de continguts. Asseguren que amb aquesta conducta la sociovergència “impedeix la feina de fiscalització” que l’oposició ha de fer al govern municipal.

“Hi ha una falta de transparència evident quan no s’informa d’un tema tan important com pujar la tarifa de l’aigua”, argumenta Ana Aroca, regidora de Molins Camina. Aquests partits critiquen altres faltes de comunicació del govern en multitud de temes com la reforma de la Carretera, la situació del veïns de la Rierada o la creació del centre de culte de la comunitat islàmica, per posar uns exemples.

“Es creen comissions i després no es convoquen, no es compleix el que s’ha aprovat”, afegeix Sílvia Guillén, d’ERC, recordant que a l’octubre del 2015 l’Ajuntament va crear, mitjançant un decret d’alcaldia, una taula per a la revisió de les tarifes de l’aigua i que encara no s’ha reunit. El mateix ha passat, segons la republicana, amb la comissió d’estudi sobre la creació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). També s’esperen resultats de la comissió per estudiar la possible municipalització dels serveis o noves trobades del Consell de Seguiment de la Crisi i la Taula Local d’Habitatge.

De moment, aquests partits no es presentaran a les comissions informatives del mes de maig però la situació es podria repetir més endavant. “Depèn de la reacció que tingui el govern municipal”, indica Asier Baiona, regidor de la CUP.

Aquests partits critiquen que sovint s’aproven accions al ple municipal que després no es porten a terme. “Encara espero notícies de la meva primera moció aprovada com a regidor”, declara Baiona. Es refereix a la moció que va declarar Molins de Rei com a municipi lliure de LGTBIfòbia. “El govern deixa parlar però després no s’aplica”, afegeix el cupaire. És una crítica que també s’ha expressat reiterades ocasions des de Molins Camina i ERC des de fa mesos.

Els republicans, per exemple, van fer un llistat de mesures proposades per l’oposició aprovades o ben rebudes pel govern que no s’han portat a terme, com una guia entenedora del pressupost municipal, la reformulació del Consell de Seguiment de la Crisi, el Consell de Vila o un pla de xoc contra la crisi. Guillén va assegurar estar cansada que li “prenguin el pèl”. “Ni ens volen ni ens necessiten”, va resumir Josep Raventós (CUP). Era el desembre del 2016 i el malestar de l’oposició no ha canviat.

Recomanacions personalitzades