Una part de la biblioteca El Molí es converteix en un museu sobre la fàbrica Ferrer i Mora

La primera fàbrica de Molins de Rei reviu amb la restauració d’una turbina i una exposició. El municipi comença els actes de les Jornades Europees de Patrimoni.

Persones observant la turbina de la fàbrica Ferrer i Mora // Jose Polo

Fa uns anys l’enderroc amenaçava l’antiga fàbrica tèxtil Ferrer i Mora. Va ser llavors quan una plataforma ciutadana anomenada Salvem el Molí es va posar en peu de guerra per reivindicar la conservació del patrimoni històric industrial, que l’edifici continués amb vida. En aquests moments el Molí és una nova biblioteca que, en part, conserva aquell llegat.

Una història de recuperació que ha viscut un nou episodi important aquest divendres, amb la inauguració de la zona museïtzada de l’edifici. Ara la nova biblioteca també és una part del Museu Municipal de Molins de Rei, amb la seva aposta descentralitzada d’explicació de la història local en diferents edificis del municipi.

“L’element més important és la gran turbina, que és el cor de la fàbrica”, explica Eusebi Casanelles, comissari de l’exposició feta pel Museu Municipal, l’Arxiu Municipal i la mateixa biblioteca El Molí. La mostra està centrada en el “gènesis de la fàbrica i els seus protagonistes”. Diferents plafons mostren la història de l’edifici creat en el 1858 per Josep Oriol Bernadet, autor de la fàbrica Tecla Sala de l’Hospitalet, Can Ricart del Poblenou o el balneari La Puda d’Esparreguera, entre altres.

Eusebi Casanelles // Jose Polo

“Aquesta és la primera fàbrica industrial de Molins de Rei i, com a mínim, una de les més antigues del Baix Llobregat”, reivindica Casanelles, museòleg, enginyer industrial i director del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya entre el 1982 i el 2013. Una eminència en patrimoni industrial.

L’últim director de la fàbrica, emocionat

Eduard Martí, que va ser l’últim director de la fàbrica Ferrer i Mora, passeja emocionat per l’exposició. Realitza diferents fotografies durant el recorregut amb la seva càmera analògica. De fet, les seves fotos han estat imprescindibles perquè aquest museu fos possible.

Eduard Martí // Jose Polo

“Em fa molta il·lusió que s’expliqui la història”, reconeix. Recorda amb un mal gest a la cara quan es volia enderrocar. “Passava dotze hores cada dia aquí i només hi havia dues opcions: amor o odi”, diu. Enamorat, somriu en veure que una part es conserva.

Tret d’inici a les Jornades Europees de Patrimoni

La inauguració d’aquesta part de la biblioteca El Molí ha estat el primer acte de les Jornades Europees de Patrimoni 2019 a Molins de Rei. El pròxim dimecres a les 19 hores es realitzarà la conferència “L’empresa Ferrer i Mora i l’inici de la industrialització a Catalunya”, a càrrec d’Eusebi Casanelles.

El dia 19 a les 11 hores s’ha organitzat un taller infantil amb el títol “Fem un safari fotogràfic”. I el 24 a les 19 hores la historiadora Gemma Tribó farà la conferència “Orígens i història del canal de la Infanta”. Totes les activitats són gratuïtes.

Acte d’inauguració de l’espai // Jose Polo

“Tenim l’obligació d’explicar la història. Hem de deixar constància escrita i documental”, ha declarat l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, durant la inauguració de l’espai museïtzat, que ha animat als assistents a “aprofitar” aquestes jornades.

“Fem una aposta pel patrimoni històric que continuarà, per això hem creat una regidoria específica”, ha afegit el regidor de Patrimoni, Miguel Zaragoza, que també ha explicat una anècdota: la seva mare i la seva àvia van ser treballadores de la fàbrica Ferrer i Mora.

Recomanacions personalitzades