El Síndic torna a posicionar-se a favor del restabliment del servei de farmàcia de guàrdia

La reivindicació del restabliment del servei de farmàcia de guàrdia rep la legitimitat i el suport del Síndic de Greuges de Catalunya.

La Farmàcia García va ser la primera en patir els robatoris del carrer Menéndez Pelayo // Jose Polo

Imatge d’una de les farmàcies de Molins de Rei // Arxiu

El Síndic de Greuges de Catalunya considera que Molins de Rei hauria de tenir servei de farmàcia de guàrdia 24 hores, com passava fins novembre de 2011. Així ho ha mostrat – i ja és la segona vegada – el mateix Rafael Ribó en una carta de resposta a la plataforma ciutadana que lluita per restablir aquest servei perdut a la qual ha tingut accés Viu Molins de Rei.

El Síndic aposta per “el restabliment del servei d´urgències nocturn de les oficines de farmàcia en aquells municipis en què es va eliminar atenent a l´aplicació de nous criteris, diferents d´aquells que es recullen en el Decret 321/1996, actualment vigent”. Ribó especifica i cita el cas molinenc en la seva resposta: “Seria el cas, per exemple de Molins de rei que pertany a una ABS semiurbana on no hi ha centre d´atenció primària amb atenció continuada i on hi ha més de tres oficines de farmàcia. D´acord amb allò que se recull en l´apartat b) de l´article 7.1 el Decret 321/1996, les oficines de farmàcia de Molins de Rei haurien d´establir un torn rotatori entre elles per oferir el servei d´urgències diürn i nocturn”. La resposta d’aquesta institució és clara, rotunda i contrària a la decisió unilateral del lobby farmacèutic molinenc.

Des de la plataforma ciutadana a favor del restabliment del servei se celebra la resposta del Síndic i es recorda que el govern municipal format per CDC i PSC “està lluny de respectar els acords adoptat al ple municipal”. I és que a final de 2014 es va aprovar una moció per unanimitat entre les forces polítiques. Els acords comprometien el govern a fer un seguit de reunions amb els farmacèutics i obria la porta a prendre “accions administratives i legals” per solucionar la situació, però el tema sembla oblidat a hores d’ara. Tanmateix, també disparen contra l’oposició i asseguren que “haurien de reflexionar sobre la seva intenció d´exigir” que es compleixi el que va aprovar el ple.

En un comunicat, les persones que lluiten perquè Molins de Rei torni a tenir farmàcia de guàrdia també s’enrecorden de l’alcalde, Joan Ramon Casals (CDC), al mateix temps diputat al Parlament de Catalunya. “Val a dir que la seva posició i la del seu grup municipal és la de restablir el servei de farmàcia de guàrdia nocturna, però contradictòria amb la manifestada pel Departament de Salut i per tant del Govern de la Generalitat de Catalunya encapçalada per la formació política a la qual ell pertany”, asseguren sobre Casals, a qui demanen que manifesti “quina és realment la seva posició”.

Recomanacions personalitzades