Joan Ramon Casals s’abraça a les tesis de la CUP en un debat amb Albert Botran

Els dos molinencs al Parlament de la Catalunya, el diputat de la CUP Albert Botran, i l’alcalde i diputat de Junts Pel Sí, Joan Ramon Casals, debaten sobre el futur i l’estat de la independència. Casals reconeix que tenir menys del 50% dels vots dificulta la DUI i fa una crida a la desobediència de les lleis estatals.

En acabar l'acte, els ponents s'han donat de la mà // Elisenda Colell

En acabar l’acte, els ponents s’han saludat // Elisenda Colell

Els que havien estat rivals al ple municipal de la darrera legislatura i ara són diputats al Parlament de Catalunya, Joan Ramon Casals (CDC) i Albert Botran (CUP), s’han trobat en un debat al Foment Cultural i Artístic. Tots dos han intentat demostrar una imatge d’unitat entre els dos partits per garantir que la independència serà una realitat. El debat moderat pel filòsof de la UAB i també molinenc, Oriol Farrès, ha passat de puntetes per les fissures dels dos partits. Ha estat Casals qui ha deixat el perfil més partidista per erigir-se amb plantejaments més propis de l’esquerra independentista.

En el que no s’han arribat a entendre ha estat en qui ha de ser el nou president de la Generalitat. Després d’afirmar que si no hi ha acord “el procés s’esquerda”, Casals ha defensat la figura d’Artur Mas. Sense anomenar el president en funcions, l’alcalde de Molins de Rei ha afirmat que se signaran acords perquè “la CUP es senti còmode” tot i que hagi d’assumir els “errors” comesos per Convergència. Botran ha respost un cop més el “no” a la investidura de Mas, entenent que calen “més noms” per facilitar el consens.

Tots dos han coincidit en la lectura de les eleccions del 27 de setembre. Casals ha qualificat el resultat de “miracle” mentre que Botran ha parlat d’unes xifres “insòlites”, sobretot a la comarca del Baix Llobregat, on les opcions independentistes van superar el 30% dels vots. A més, Casals ha admès que “amb menys del 50% dels vots” no es pot assumir una Declaració Unilateral d’Independència (DUI), una tesi que la CUP havia considerat en campanya electoral i que Junts Pel Sí no havia assumit.

També s’han mostrat units pel que fa la desobediència a Espanya. Amb la claredat del partit anticapitalista, Botran ha apel·lat a la “desobediència immediata a les lleis espanyoles” per construir la “república catalana”. Fent broma amb el convergent ha deixat anar que “tots anem a l’una” encara que la dreta catalana no fa servir les mateixes expressions que la CUP. “Nosaltres preferim parlar d’obediència a les lleis catalanes”, ha assenyalat Casals.

debat-casals-botran4

 

Els funcionaris que no desobeeixin seran “destituïts” 

En un moment d’eufòria independentista, imaginant la configuració de la nova república catalana, Casals ha desvetllat alguns acords que contemplen les taules de negociació independentistes. Es traçarà una llei de transició, on s’establirà el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com el del més elevat rang judicial català. També ha avançat que, fins que no comenci el procés constituent, l’Estatut de Catalunya es contemplarà com el llibre constituent català. “Ja no podem fer les coses com el 9N”, ha dit Botran, que de fet forma part d’una d’aquestes taules negociadores. En aquest sentit els dos diputats han deixat clar que serà necessari que els funcionaris públics participin d’aquesta desobediència a les lleis espanyoles. “Si no ho fan els destituirem” ha sentenciat Casals, al·legant que és “exactament el mateix” que fa el govern espanyol a dia d’avui.

Un altre dels temes que han diferenciat els dos discursos, socialisme i capitalisme. Però mentre Botran s’ha mostrat còmode explicant que el seu partit és “netament anticapitalista i socialista” entenent que “només així es pot construir una societat digna”, Joan Ramon Casals ha preferit definir-se com una opció “socialdemòcrata” que opta per mantenir-se a la UE.

En qualsevol cas, ha estat innegable la capacitat de convocatòria dels dos ponents. La sala polivalent del Foment Cultural i Artístic ha quedat petita, amb cues a la porta durant gairebé tot el debat. Entre els assistents, membres de les formacions locals de la CUP, Convergència, ERC i Podemos, a més de persones vinculades a la plataforma Molins per la Independència – ANC, organitzadora de la trobada.

Recomanacions personalitzades