El ple municipal aprova una moció de la PAH que demana al govern espanyol que aturi els desnonaments

Tots els partits municipals aproven una moció de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) on es demana que el govern espanyol aprovi una nova llei en matèria d’habitatge. El text reclama “paralitzar els desnonaments” garantint el “reallotjament” en habitatges socials.

Imatge d'una de les accions de la PAH a Molins de Rei // Jose Polo

Imatge d’una de les accions de la PAH a Molins de Rei // Jose Polo

Un cop més, crits de “sí se puede” han tornat a omplir la sala de plens de l’Ajuntament de Molins de Rei. Ja són moltes les propostes que la PAH de Molins de Rei ha fet aprovar al Ple Municipal. Una d’elles, la que demanava que el Parlament de Catalunya proclamés una nova llei per l’habitatge. Una llei que després de posar CIU i PP contra les cordes ha estat una realitat.

Aquesta vegada s’ha aprovat una moció amb un objectiu molt similar: fer que el govern espanyol aprovi una llei que garanteixi el dret a l’habitatge. Una llei que el govern de Mariano Rajoy ja va denegar i que es va canalitzar amb una ILP que va aconseguir més de 5 milions de signatures. Al ple d’octubre, l’encarregat de llegir el text ha estat el regidor d’Habitatge, Pep Puiggarí (PSC). Puiggarí ha xifrat en gairebé 400.000 els desnonaments executats des del 2007 fins a dia d’avui a tot Espanya. El regidor socialista ha considerat que fer efectiu “el dret de la vivenda” és “una qüestió de voluntat política”. També ha estat Puiggarí qui ha detallat els principals acords que plantegen des dels moviments socials. El més important, fer efectiva la dació en pagament, és a dir que quan una persona cedeixi el seu habitatge per impagament d’hipoteca se li perdoni també el deute hipotecari.

En plena precampanya electoral per les eleccions generals, Puiggarí ha reclamat una nova llei que permeti “evitar els desnonaments” amb ajudes socials i un parc públic d’habitatge públic a través dels pisos buits que tenen les entitats bancàries. En aquest lloguer social, el regidor d’Habitatge, ha demanat que el preu “no pot superar el 30% dels ingressos de la llar” mentre que ha subratllat la necessitat de prorrogar fins a 5 anys el lloguer als inquilins en situació de vulnerabilitat.

Els diferents partits de l’oposició han donat un suport unànime a la plataforma ciutadana. Des de la CUP, Roger Castillo ha agraït que en l’àmbit municipal es donin aquestes mocions perquè permeten que els grans partits “com el PSOE” acabin “participant de manera activa”. Pere Garcia, d’Iniciativa-MES, ha considerat que es tracta d’un tema “de justícia social” mentre que també Francisco García, representant de Ciutadans, s’ha mostrat al “100% d’acord” amb la proposta.

Per la seva banda, ERC ha aprofitat l’ocasió per carregar contra els poders de Madrid. “El Parlament ha reaccionat tard però bé”, ha dit Silvia Gillén, mentre que ha assegurat que el govern espanyol “reacciona en direcció contrària, defensant les empreses”. Ana Aroca, de Molins Camina, ha demanat més coherència a la sociovergència, posant sobre la taula els compromisos que de moment no s’han fet realitat com el cens de pisos buits o de les sancions a les entitats financeres.

Ramon Maglione vol “tots els partits” a la Taula Local d’Habitatge

El portaveu de la PAH, Ramon Maglione, ha felicitat a tots els partits per aprovar el text i ha demanat a tots els partits que assisteixin a la Taula Local d’Habitatge. “És fonamental que hi siguem tots”, ha sentenciat, mentre repartia a totes les formacions un protocol d’habitatge “de referència” aprovat per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. Tots els partits estan convidats a participar d’aquest òrgan però no sempre assisteixen totes les formacions a les trobades.

Maglione també ha demanat que “es garanteixi” al municipi “que ningú passi fred aquest hivern”, alhora que ha encarregat als polítics que “pressionin” les seves formacions polítiques al Congrés, dirigint-se especialment a Ciutadans.

 

Recomanacions personalitzades