Els partits partidaris del dret a decidir es mullen sobre la independència a l’Ateneu Mulei

L’entitat molinenca convida a algunes agrupacions polítiques de Molins de Rei a un debat sobre el paper del municipalisme en el procés independentista. Els representants de CiU, PSC, Iniciativa-MES, ERC i Molins Camina manifesten les seves postures sense sortir-se del guió.

L'Ateneu Mulei ple de gent per escoltar el debat // Jose Polo

L’Ateneu Mulei ple de gent per escoltar el debat // Jose Polo

L’Ateneu Mulei ha estat l’encarregat d’estrenar la ronda de debats electorals de les municipals 2015 a Molins de Rei. Per tercera campanya consecutiva, aquesta entitat ha convidat les agrupacions locals a debatre sobre la independència de Catalunya, preguntant-se quin paper ha de jugar el municipalisme en l’anomenat procés independentista.

Roger Llopart, membre del Mulei, explica a Viu Molins de Rei que han decidit convidar partits que tenen “alguna cosa a dir” sobre aquesta temàtica. “Si fos un debat sobre economia no tindria sentit convidar formacions que no parlen sobre aquest tema”, ha assegurat Llopart argumentant els motius d’una taula amb la presència de CiU, PSC, CUP, Iniciativa-MES, ERC i Molins Camina, deixant al marge el PP, Ciutadans i el PSTi.

L’acte, fet dilluns 11 al vespre, ha omplert la seu de l’entitat molinenca de simpatitzants dels diferents grups polítics. Els representants polítics han pogut expressar la seva opinió de forma clara però el debat no s’ha caracteritzat per les rèpliques entre els candidats, que gairebé no s’han interpel·lat. Ningú s’ha sortit del guió que portava preparat.

CiU, posant en valor els punts en comú

Convergència i Unió ha estat l’única formació que ha presentat al seu cap de llista. Així doncs, l’alcalde Joan Ramon Casals ha defensat les postures del seu partit, en el qual treballa com a secretari de Política Territorial. Casals ha posat en valor que “passi el que passi el 24 de maig a Molins de Rei hi haurà un ple municipal partidari del dret a decidir”. Casals ha expressat que va votar sí-sí en el procés participatiu del 9 de novembre i, a més, s’ha mostrat “optimista” sobre la independència de Catalunya considerant que aquesta s’aconseguirà “ara o al 2016”.

El PSC defensa “pluralitat” amb un independentista

El PSC, partit federalista que només aposta pel dret a l’autodeterminació de Catalunya mitjançant un pacte amb Espanya, ha presentat al seu número dos, Pep Puiggarí. L’actual regidor de Noves Tecnologies és clarament independentista, posició que no sosté el partit al qual representa. El que per alguns pot estar considerat com una contradicció, per a l’agrupació socialista de Molins de Rei és una “mostra de pluralitat”.

Puiggarí ha dit que va votar sí-sí el 9 de novembre però ha deixat clar que al PSC s’ha sentit “molt a gust” perquè “sempre m’han escoltat i respectat”. El número dos socialista ha criticat que les forces polítiques independentistes “no s’hagin posat d’acord” per concórrer unides a les eleccions al Parlament del 27 de setembre i ha assegurat que no és bo “infectar el poble d’estelades perquè crea confrontació”. 

CUP, defensant els Països Catalans i els drets socials

Asier Baiona ha estat el representant de la CUP i ha deixat clar que ells no volen la independència per fer “una fotocopia de l’Estat Espanyol” sinó que entenen aquest procés com una oportunitat per fer una societat amb més drets socials. “No poden mercadejar el procés a canvi de retallades i aprovar uns pressupostos antisocials”, ha sentenciat. Baiona ha defensat la desobediència perquè “quan hi ha una llei injusta s’ha de desobeir” i també ha sostingut que els Països Catalans són “una nació que ha estat separada mitjançant guerres”.

Iniciativa-MES, a favor de l’Estat propi per definir relacions

Manel Monllaó, militant de l’escissió sobiranista del PSC, MES Moviment d’Esquerres, i número quatre de la llista aquest aquest partit presenta amb Iniciativa a Molins de Rei ha indicat que també va votar sí-sí. Monllaó ha manifestat la seva “defensa a ultrança del dret d’autodeterminació dels pobles”. Segons ell, Cataunya ha de decidir “a partir de la sobirania” que dóna un estat propi el tipus de relació que vol amb Espanya. “No vull que els meus fills pateixen retallades”, ha indicat l’ex-militant socialista.

ERC, defensant la tradició independentista

Eduard Suárez, número tres d’ERC, ha volgut posar en valor la tradició independentista del seu partit. “Ningú pot capitalitzar el procés, nosaltres hem d’acompanyar la ciutadania”, ha indicat el republicà. “ERC té molt clar això dels Països Catalans i ho demostra”, ha afirmat abans de proposar algunes mesures per reforçar aquesta concepció des del municipalisme. Suárez també ha fet referència a les mesures que ERC ha impulsat des de l’oposició en aquest àmbit com la inclusió de Molins de Rei a l’Associació de Municipis per la Indepèndència (AMI), on l’exregidor del grup municipal Esquerres per Molins de Rei, Jordi Romeu, va representar el municipi.

Molins Camina, amb un concepte diferent de sobirania

Lucas Silvano Ferro, número quatre de Molins Camina, no ha explicat per quina opció es va decantar el passat 9 de novembre perquè la seva formació “defensa el dret a l’autodeterminació però no demana consigna de vot”. Ferro ha defensat durant tot el debat una concepció diferent de la sobirania. “No hem signat els pactes de l’ANC perquè no volem compartir espai amb forces que no defensen una sobirania plena”, ha indicat el representant de Molins Camina que ha sostingut que “ser independentista i sobiranista no és el mateix que defensar un procés constituent” 

Recomanacions personalitzades