El Síndic triga més temps a respondre els ciutadans de Molins de Rei

L’any 2014 el Síndic de Greuges de Catalunya va trigar 91,2 dies a contestar als ciutadans de Molins de Rei, 15 dies més que durant el 2013. El síndic adjunt, Jordi Sánchez, fa autocrítica davant del ple municipal.

Jordi Sánchez, adjunt del Síndic, davant el ple municipal de Molins de Rei // Elisenda Colell

Jordi Sánchez, adjunt al Síndic, davant el ple municipal de Molins de Rei // Elisenda Colell

Com cada any des de la signatura del conveni amb l’Ajuntament l’any 2012, el Síndic de Greuges de Catalunya visita el municipi per donar compte de les queixes i consultes dels molinencs. En un ple municipal extraordinari celebrat just abans de l’ordinari del mes de març, el síndic adjunt, Jordi Sánchez, va fer autocrítica. El motiu: han trigat més que l’any passat en donar resposta als ciutadans de Molins de Rei.

Concretament, durant el 2014 el Síndic ha trigat una mitjana de 91,2 dies en respondre els molinencs. L’any 2013 en va trigar 76. La situació s’agreuja més si la comparació es fa amb l’any 2012, quan només va trigar 58,4. Sánchez va qualificar la situació de “dèficit del Síndic”. “No és agradable explicar-ho”, va reconèixer davant dels regidors. “Agafem el compromís que en el proper informe no es tornarà a produir”, va indicar el número dos de Rafael Ribó, que enguany no va poder assistir a la trobada amb l’Ajuntament.

L’any passat el Síndic va tramitar 9 queixes relacionades amb l’Ajuntament de Molins de Rei, xifra inferior a la del 2013 (16) i 2012 (14). La majoria d’aquestes queixes són de temàtiques de “tributs, medi ambient i administració pública”, segons recull l’informe que el Síndic ha entregat al consistori.

L’estat de tramitació de les queixes del 2013 és de “5 actuacions finalitzades i 4 en tramitació”, segons el mateix informe. De les actuacions finalitzades, només en tres casos s’ha trobat algun tipus d’irregularitat per part de l’Ajuntament. En tots aquests casos, el problema que va originar la queixa s’ha resolt “satisfactòriament per a la persona que la va presentar”, segons indica el mateix Síndic.

Tendència contrària a la del Síndic de Greuges, en canvi, la mostrada per l’Ajuntament de Molins de Rei. Si l’any 2013 va trigar 131,4 dies a respondre als tràmits requerits –31 dies més que en el 2012– al 2014 el temps es va reduir a 114,9, per sobre, això sí, dels seus millors registres.

Valoració positiva del conveni

Tres anys després de la signatura del conveni que fa que el Síndic de Catalunya sigui, a la vegada, Jordi Sánchez en representació de l’institució fa una valoració positiva. “El conveni dóna bons resultats”, va assegurar al ple municipal. 23 ajuntaments tenen un conveni similar al molinenc arreu de Catalunya. Ciutats més grans, com Sant Feliu o Sant Boi, per posar dos exemples propers, en canvi, tenen el seu propi Síndic.

Recomanacions personalitzades