El moviment feminista surt al carrer amb motiu del 8 de març

El Grup de Dones de Molins de Rei organitza una manifestació reivindicativa el diumenge 8 de març, Dia de la Dona Treballadora. Després, en un acte en què l’Ateneu Mulei es va omplir de gom a gom, van seguir recordant la figura de l’escriptora Maria Mercè Marçal. 

La manifestació convocada pel Grup de Dones al Carrer Major // Jose Polo

La manifestació convocada pel Grup de Dones al Carrer Major // Jose Polo

Perquè no importa que sigui diumenge si la causa és justa, el Grup de Dones de Molins de Rei va organitzar una diada del Dia de la Dona Treballadora activa i reivindicativa malgrat ser festiu. Passades les sis de la tarda més d’una cinquantena de persones es van reunir a la plaça de la Creu –elles l’anomenen plaça de les Dones– per llegir un manifest reivindicatiu. Després van fer una manifestació pels carrers del centre del municipi.

El manifest, editat per Ca la Dona i que intentava fer visible totes les sensibilitats del feminisme, va incloure col·lectius com el transsexual dins les seves proclames. Va parlar de les misèries de la societat patriarcal i també la de la crisi econòmica. “Denunciem la mentida i hipocresia dels governs espanyol i català, que ens parlen de recuperació econòmica i de creació d’ocupació”, indicava.

El text, llegit per integrants del col·lectiu feminista molinenc de diverses edats, assenyalava les misèries del sistema i reclamava “avortament lliure i gratuït, educació afectiva i sexual, mètodes anticonceptius gratuïts a l’abast de tothom i salut sexual plaent per una vida plena”. També es va incidir en una de les xacres més greus: la violència masclista. “Cal remarcar la manca de responsabilitat de les autoritats judicials a Catalunya en no investigar les causes per les quals es deneguen el 70% de les ordres de protecció”, van denunciar les feministes en un text que va parlar d’un bon grapat de temes.

L'Ateneu Mulei, ple, durant la lectura dramatitzada // Jose Polo

L’Ateneu Mulei, ple, durant la lectura dramatitzada // Jose Polo

Després de la lectura va començar la marxa amb persones de tots els partits progressistes de Molins de Rei. Van recórrer una part dels carrers del Centre Vila, anant de la plaça de la Creu fins l’Ateneu Mulei passat pel carrer Major i la plaça de l’Ajuntament.

Al local del carrer Ponent ja hi havia persones esperant, i és que l’acte de lectures dramatitzades de Maria Mercè Marçal va ser tot un èxit d’assistència. No hi cabia ningú més al Mulei i les cadires anaven des de l’escenari fins a la porta d’entrada. Era la segona jornada de record a aquesta escriptora i en aquesta ocasió Sefa Arús, Carme Barberà, Dolors Canals, Antònia Castellana, Margarida Minguillón i Núria Miret van llegir de forma dramatitzada textos de l’autora amb la coordinació gràfica de Toni Moreno i la direcció de Cesc Vives.

Recomanacions personalitzades