El record a Maria Mercè Marçal enforteix la lluita feminista

Una trentena de persones assisteixen a una xerrada del Grup de Dones dedicada a la figura de la poetessa Maria Mercè Marçal. La trobada s’emmarca en la commemoració del Dia Internacional de la Dona Treballadora.

Una trentena de persones van assistir a l'acte // Elisenda Colell

Una trentena de persones van assistir a l’acte // Elisenda Colell

L’art de Maria Mercè Marçal no només es va reflectir en els seus versos, sinó també en la seva capacitat de fer renéixer grans dones del panorama literari i cultural d’arreu del món. Aquesta valentia es va fer viva aquest dilluns en una ponència organitzada pel Grup de Dones de Molins de Rei al casal popular La Barrina. “Al reivindicar la figura de Maria Mercè Marçal ho reivindiques tot: feminisme, nacionalisme i igualtat”, explicava la conferenciant convidada al debat, Caterina Riba, doctora de la Universitat de Vic i experta en l’obra de Marçal.

El públic assistent va poder gaudir d’una classe avançada de literatura, on Riba va analitzar la importància de les “mares literàries de Maria Mercè Marçal”. Dones escriptores que havien quedat esborrades del pas de la història. Referents com Renée Vivien, Isabel de Villena, Caterina Albert, Clementina Arderiu o Sylvia Plath, entre d’altres, van ser, per un moment, recuperades de la ignorància en la que van ser soterrades la majoria de dones escriptores. Mentre desglossava rimes i sonets, retratant les influències i simbologies de les dones poetes en l’obra de Marçal, Riba explicava que les pàgines dels llibres també són font transformadora de poder. “De manera aclaparadora la literatura ha estat controlada per homes, blancs, occidentals i heterosexuals”, un fet que retrata el “vincle amb el poder que Maria Mercè Marçal va voler trencar”, assegurava Riba.

La xerrada va acabar amb un debat entre els assistents // Elisenda Colell

La xerrada va acabar amb un debat entre els assistents // Elisenda Colell

La xerrada també va servir per explicitar l’aposta de la poetessa en tractar en molts temes tabú. Maria Mercè Marçal, que moria l’any 1998 de càncer de pit, va ser una escriptora “pionera en textualitzar aquesta malaltia”, explicava l’experta literària. També la poesia de Marçal va ser una escenificació de la lluita feminista. Ja sigui en referir-se a Déu com una dona, o desmitificar la maternitat, tractant-la de manera gens ortodoxa.

Tot plegat va servir per preparar als assistents, dones majoritàriament però també algun home, per la setmana que es dedica a retre tribut a la lluita laboral de les dones. El Grup de Dones dedicarà un altre jornada al món Maria Mercè Marçal. Serà el proper diumenge a l’Ateneu Mulei.

Recomanacions personalitzades