El Grup de Dones se suma a la “vaga de totes” i li canvia el nom a la plaça de la Creu per “plaça de les Dones”

El Grup de Dones va mostrar el seu suport a la “vaga de totes”, convocada per diversos moviments feministes. Van retolar simbòlicament la plaça de la Creu com la “plaça de les Dones” i en acabar un col·lectiu es va dirigir a una botiga de moda per reclamar la retirada de frases publicitàries que consideren “sexistes”.

Imatge de la concentració de la "Vaga de Totes" // Antònia Castellana

Imatge de la concentració de la “Vaga de Totes” // Antònia Castellana

“Què passaria si les dones ens aturéssim per un dia?”, es pregunta la Susana Martínez, membre del Grup de Dones de Molins de Rei. Això és exactament el que, des de diversos moviments feministes, es van proposar el passat 22 d’octubre sota el lema Les dones movem el món, ara l’aturarem. En aquesta línia, el moviment feminista local va voler visibilitzar el seu suport a la iniciativa amb una concentració a la plaça de la Creu a les set de la tarda que, segons les convocants, va reunir un centenar de persones.

Sota un sol clam, tres dones que representen tres generacions van fer sentir la seva crida. “Reclamem  l’avortament lliure i gratuït cogestionat per les dones, les treballadores de la salut i el moviment feminista”, deia la Pilar Blanc. Des del moviment, també van demanar el ple accés a l’educació afectivo-sexual i el reconeixement de les diverses opcions sexuals i models de família, a més de recordar la constant lluita enfront la violència masclista per acabar d’una vegada per totes amb “els feminicidis i tot tipus d’agressions contra les dones”.

Plaça de les Dones

Durant l’acte es va col·locar una placa commemorativa que es vol mantenir penjada indefinidament. De manera simbòlica, s’ha substituït la plaça de la Creu amb un nou nom: la plaça de les Dones. La placa, dissenyada i dibuixada per la molinenca Aïda Galceran, es va penjar sobre el rètol que detalla el nom actual de l’espai.

Les dones també van aprofitar la jornada per reclamar l’accés universal i gratuït als serveis públics de qualitat, demanant la fi de les polítiques de retallada pressupostària, garantint el dret a l’habitatge digne i criticant la precarització i discriminació del mercat laboral. Alhora, Helena Quesada refermava la necessitat de tancar els Centres d’Internament per a Estrangers (CIE) i d’acabar amb la corrupció.

Dues activistes posant el cartell de la nova Plaça de les Dones // Antònia Castellana

Dues activistes posant el cartell de la nova Plaça de les Dones // Antònia Castellana

Enfrontament a la botiga Trento

Un cop acabada la concentració, una vintena de persones es van dirigir a la botiga de roba Trento, situada al carrer Major, per reclamar la retirada d’una campanya publicitària basada en tres frases cèlebres de dissenyadors de moda que estaven escrites a l’aparador. Aquest col·lectiu de dones, format per membres d’Arran Molins de Rei, el Grup de Dones, l’espai autogestionat Mallolis i persones a títol individual, es va adreçar a la propietària, ja que, segons elles, aquestes cites “perpetuen estereotips de gènere, cànons de bellesa i incentiven a posar per davant l’aparença dels cossos a les qualitats humanes”. Després d’un enfrontament verbal, la propietària assegura haver patit agressions al seu establiment durant tota la setmana.

Recomanacions personalitzades