Ivan Arcas deixa l’Ajuntament després de 20 anys de carrera política

L’exalcalde de Molins de Rei abandona el ple municipal després de vuit anys al capdavant de l’Ajuntament i dues dècades de trajectòria política a Iniciativa. El seu lloc actual com a regidor a l’oposició l’ocuparà Pere García.

Arcas en una fotografia d'arxiu // David Guerrero

Arcas en una fotografia d’arxiu // David Guerrero

Ivan Arcas ha deixat empremta a l’Ajuntament de Molins de Rei. Gairebé vint anys de trajectòria política com a regidor per Iniciativa -tant al govern com a l’oposició- i com alcalde del municipi en dos períodes (2002-2003 i 2005-2011). Molins de Rei, tal i com és ara, no s’entén sense la seva figura. Arcas s’ha acomiadat durant l’últim ple extraordinari sense fer retrets als seus adversaris polítics perquè, en paraules seves, “es vol quedar amb els bons moments”.

Sota el seu lideratge, el municipi ha vist la remodelació del Mercat Municipal, la peatonalització del carrer Major i el desenvolupament del nou barri de la Granja, amb equipaments importants com l’escola i el poliesportiu de la Sínia i el nou Centre d’Atenció Primària. Bona part de la seva trajectòria política s’ha forjat gràcies a pactes amb Esquerra Republicana, Esquerra Nacionalista de Molins de Rei i, també, amb CiU. La seva capacitat per arribar a acords, recollint la tradició política de Josep Janés, ha estat un dels trets diferenciadors de la seva manera de fer. Els seus inicis van ser dins de l’antic PSUC i va entrar a l’Ajuntament al 1995, l’any de la majoria absoluta d’Iniciativa i Esquerra (IiE).

Segons ha explicat Arcas, la decisió es va prendre fa més d’un any. Necessita “reposar i canviar de prioritats”, ha indicat en un discurs que ha estat breu i on, al final, s’ha emocionat visiblement. “Ara tindré temps per dedicar-li als meus fills i a la meva dona” ha assegurat. “He ajudat a construir una vila cohesionada amb un ajuntament que ha ajudat a dinamitzar els equipaments públics per afavorir la convivència, que ha ordenat el creixement urbanístic i que ha fomentat la participació ciutadana”, ha dit resumint la seva feina durant tants anys.

Els moments més delicats com a polític han estat el cas Clam Consulting, que va accelerar la seva caiguda política però finalment va ser arxivat, i els seus últims mesos com alcalde durant la passada legislatura, quan el govern municipal que ell encapçalava semblava un regne de taifes i es va fer evident el seu distanciament amb l’actual alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), llavors soci de govern dels ecosocialistes.

També ha embrutat el seu nom el recent cas dels suposats sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya, on ha estat imputat com 40 alcaldes més d’arreu de Catalunya. “Vull agrair als molinencs i molinenques que m’han donat suport”, ha dit Arcas al final de la seva intervenció on ha assegurat que sempre ha treballat “guiat per l’esperit de servei públic”. Ara tornarà a dedicar-se a la seva professió en una entitat bancària, de la que es va agafar una excedència quan va ser nomenat alcalde.

Pere García entra com a regidor

Duran, Carrasco, García, Arcas, Ferrer i Conde, els regidors d'IxMdR en aquest mandat // Iniciativa

Duran, Carrasco, García, Arcas, Ferrer i Conde, els regidors d’IxMdR en aquest mandat // Iniciativa

El responsable d’acció política d’Iniciativa per Molins de Rei, Pere García, substituirà a Arcas com a regidor. S’estrenarà a la sala de Plens en el proper ple municipal d’octubre. García és tècnic superior d’Automoció i actualment regenta un taller mecànic. Va ser president del Foment Cultural i Artístic durant cinc anys.

Recomanacions personalitzades