El Centre Vila, gran protagonista de l’audiència pública del Pla de Mobilitat

Una vintena de ciutadans assisteixen a l’audiència pública del Pla de Mobilitat 2015-2020, ja aprovat al ple municipal al juny. La majoria d’intervencions dels assistents van ser per part dels veïns del Centre Vila, queixosos per la limitada mobilitat que té el vehicle privat en aquesta zona.

Una vintena de persones van asistir a l'audiència pública // Elisenda Colell

Una vintena de persones van asistir a l’audiència pública // Elisenda Colell

Fa deu anys que l’Ajuntament treballa en redactar un pla de Mobilitat per a Molins de Rei. Des de que el municipi forma part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, degut a l’alta contaminació a la que està exposat el territori, era necessari, per imperatiu legal, redactar un pla que regulés el transport al municipi. Un cop elaborat, estudiat i aprovat al passat ple del mes de juny tot i el rebuig de l’oposició, el consistori havia d’encarar el darrer pas abans d’aplicar-lo: presentar-lo en audiència pública davant els ciutadans perquè hi poguessin dir la seva. Malgrat això, la majoria d’aportacions que es varen fer el dijous 4 de setembre a la Federació Obrera, no tindran cap incidència en el Pla de Mobilitat, aplicable des de 2015 fins al 2020.

Vint persones van ser les que van assistir a la sala d’actes de l’antic edifici sindical, que comptava amb un 80% de cadires buides. La majoria de comentaris els van fer els veïns del centre, que veuen molt difícil la mobilitat en cotxe al seu entorn. Veïns del carrer Miquel Tort asseguren que aquest carrer està excessivament transitat, ja que és la via designada per accedir a zones d’aparcament freqüentades com el Mercat Municipal, l’aparcament del passeig Pi i Margall i el Pati del Palau, que encara manté la senyalització d’aparcament. De fet, els veïns mantenen que es tracta de “la zona més conflictiva que hi ha al Centre Vila” i diuen haver vist membres de la policia local que no multen als vehicles estacionats, quan està prohibit fer-ho.

Els veïns van explicar les seves reclamacions, tot i no ser incloses al pla de mobilitat // Elisenda Colell

Els veïns van explicar les seves reclamacions, tot i no ser incloses al pla de mobilitat // Elisenda Colell

Tampoc agrada l’estructura de trànsit que es manté al carrer Rubió i Ors en dies de mercat ambulant. Un ciutadà afectat proposava que, en canvi de fer el carrer de dues direccions, poder transitar pel Rafael Casanova fins al carrer del Molí, únicament divendres al matí, quan també ho fa l’autobús municipal. D’aquesta manera, es podria acabar “amb el moviment de vehicles per part de la guardia urbana i la grua”. Però la peatonalització de l’últim tram del carrer Rafael Casanova fa que l’Ajuntament es negui a implementar aquest canvi. D’altra banda, també hi van haver crítiques cap al desmesurat nombre de vehicles que transiten al carrer Major en hora punta, i a velocitats, assegurava una veïna, que poden suposar un risc per la seguretat dels vianants.

Càmeres al carrer Carril

Segons dicta la ordenança, al carrer Carril no hi poden circular vehicles a partir de les sis de la tarda, encara que, tal i com va constatar un veí, això no es compleix. Viu Molins de Rei ho va comprovar en primera persona fa més d’un any. El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), que va desestimar introduir cap canvi, es va mostrar implacable en fer complir la normativa i va afegir que el consistori estudia “implementar un sistema de càmeres de seguretat per sancionar qui incompleixi l’ordenança”.

El tinent d'alcalde, Xavi Paz, l'alcalde, Joan Ramón Casals i la regidora de mobilitat, Anna Cantudo / Elisenda Colell

Problemes amb la mobilitat escolar

Molinencs del barri de l’Àngel van voler fer sentir les seves crítiques als membres del consistori. En especial, es tracta d’un tram del carrer Santa Llúcia, molt proper a l’escola Estel i per on els cotxes transiten a velocitats molt elevades, segons els afectats, sobretot a l’hora que els infants es traslladen a peu cap al centre. “És una bogeria”, afirmaven. Malgrat reconèixer algunes mesures adoptades, com la instal·lació de pilones o gomes reductores, la regidora de Mobilitat, Anna Cantudo (PSC), va afirmar que la millor solució és fer pedagogia i educar en el civisme ja que “es tracta d’un moment molt determinat del dia i, tal i com és el poble, només podem fer petites actuacions”. Amb tot, els membres de l’alcaldia es van comprometre a revisar el tram i estudiar-ne possibles solucions.

Polèmica amb la peatonalització

Lluís XXX, d'ICV, va assistir a l'acte // Elisenda Colell

Lluís Carrasco, d’ICV, va assistir a l’acte // Elisenda Colell

El regidor d’Iniciativa per Molins de Rei, Lluís Carrasco, va voler mostrar el desacord de la seva formació, que durant dues legislatures va estar estudiant i enquestant a la població sobre el pla de mobilitat. Un pla que, d’altra banda, no van acabar de redactar mai. Carrasco va titllar el projecte sociovergent de no ser prou “agosarat” pel que fa als objectius ambientals ja que “s’haurien de limitar més encara els cotxes”.

D’altra banda, el representant de la Unió de Botiguers (BotMol), Jordi Vilaprinyó, va voler mostrar el seu desacord enfront la “peatonalització generalitzada que volen fer alguns partits”. El comerciant va afirmar que això no beneficia la seva feina en cap cas, sinó que la complica. El mateix BotMol també es va mostrar molt crític amb un dels projectes més importants de l’actual govern municipal, la remodelació del pati del Palau, que van considerar un “nyap” mesos abans de fer-se efectiva.

Recomanacions personalitzades