El govern municipal desvincula les obres del carrer Rafael Casanova de les inundacions

La sociovergència molinenca deixa clar que les obres del carrer Rafael Casanova no són el motiu de les dues inundacions que el centre del municipi ha patit durant els últims sis mesos. CiU i PSC culpen a problemes històrics del clavegueram i han encarregat un estudi extern per analitzar possibles solucions.

Paz, Casals i Zaragoza van explicar els motius de les inundacions amb l'ajuda d'un mapa // Jose Polo

Paz, Casals i Zaragoza van explicar els motius de les inundacions amb l’ajuda d’un mapa // Jose Polo

La recent remodelació del carrer Rafael Casanova no ha causat els dos episodis d’inundacions que el centre de Molins de Rei ha patit en només sis mesos, segons ha explicat el govern municipal format per CiU i PSC en una roda de premsa on també hi han assistit tècnics municipals i alguns regidors de l’oposició, aquests últims amb ganes de tenir més informació sobre el tema. “No és que el carrer Rafael Casanova estigui mal fet”, ha assegurat amb vehemència l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), només començar.

Així doncs, la sociovergència molinenca defensa de forma aferrissada el primer pas de la seva obra estrella del mandat, la reforma del Centre Vila que serà culminada durant els propers mesos amb el nou pati del Palau. Aquest, segons han explicat, tindrà “un drenatge específic” que el protegirà davant les inclemències meteorològiques.

Motius de la segona inundació

Segons el govern, els 32 litres per metre quadrat -tempesta por habitual en aquesta zona- que van caure en només 20 minuts el divendres 30 de maig van ser suficients per inundar el centre del municipi per diferents motius. En primer lloc, el col·lector del carrer Molí es va col·lapsar i això va fer que l’aigua sortís a la superfície i que, fins i tot, es pogués veure algun petit guèiser. D’altra banda, l’estructura urbanística fa que el 30% de l’aigua pluvial vagi a parar al mateix lloc, just el punt més baix de Molins de Rei, on es produeixen les inundacions. Per últim, tot això es veu agreujat per la força de l’aigua que baixa del carrer Jacint Verdaguer -antiga Riera- agafant molta velocitat els dies de tempesta forta i localitzada.

En definitiva, es tracta d’una sèrie de circumstàncies que es porten arrossegant des de fa molts anys i que donen com a resultat un problema: quan cau molta aigua en poc temps els sistema no dóna a l’abast.

La cruïlla del carrer Molí amb Rafael Casanova s'ha tornat a inundar // David Contijoch

La cruïlla del carrer Molí amb Rafael Casanova inundada per segona vegada // David Contijoch

Actuacions

L’Ajuntament ha decidit encarregar un estudi per tal d’avaluar la situació actual del municipi en cas de pluja intensa i buscar solucions definitives a la problemàtica. “Més tard o més d’hora el municipi s’haurà d’enfrontar a una inversió per solucionar aquest problema”, assegura el regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza (PSC). Es sospita, però, que les actuacions per tal de donar una solució definitiva poden ser molt cares. D’altra banda, Zaragoza ha explicat que es probable que s’hagi de “negociar amb altres administracions” per tal de donar-li una solució definitiva al problema.

Davant les previsions d’intensa tempesta del divendres 30 el consistori va intentar prevenir la situació fent una neteja dels embornals. Aquesta actuació, el manteniment del clavegueram en bon estat, ha estat la política que ha seguit el govern després de les inundacions del passat mes de novembre. En aquella ocasió, però, es va apuntar a les fulles acumulades als embornals com a possible causa del caos al centre de Molins de Rei. El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), ha explicat que el consistori està estudiant crear “una línia d’indemnitzacions” als afectats per les inundacions.

Recomanacions personalitzades