Trobades restes arqueològiques durant les obres del pati del Palau

Apareixen restes arqueològiques durant les obres del pati del Palau. Les troballes aporten informació sobre la construcció del Palau dels Requesens, d’estil gòtic. El calendari previst de les obres i la seva evolució no es veuran afectats pel descobriment arqueològic.

Detall de les troballes // Ajuntament de Molins de Rei

Detall de l’escala trobada durant les obres del pati del Palau dels Requesens // Ajuntament de Molins de Rei

Era previsible i ha acabat passant. Durant les obres que convertiran el Pati del Palau en una zona verda s’han trobat restes arqueològiques, com ja va passar l’any passat durant les obres del carrer Rafael Casanova. De fet, ha estat l’Ajuntament qui va demanar a l’Àrea Metropolitana -l’ens responsable de les obres- que es fessin alguns sondejos arqueològics abans de començar la urbanització amb la intenció de trobar els paviments de l’exterior del Palau dels Requesens i així poder identificar la seva estructura original.

L’estratègia ha donat resultat i davant la façana del Palau dels Requesens s’han localitzat paviments originals dels segles XV i XVI. Es tracta de paviments de rajola quadrada que en alguns casos es trobaven a més de dos metres de fondària en relació amb el paviment actual de la plaça. També s’ha localitzat la llinda interior d’una de les portes de l’emblemàtic edifici, aquesta a metre i mig sota l’espai urbanitzat.

D’altra banda, s’ha identificat un paviment de còdols de riu a un nivell més alt que els paviments i que correspon a una fase intermitja del Palau, a uns 90 centímetres del terra actual. Aquest es situa, a l’espera d’un estudi més acurat, sobre el segle XVIII.

L’última de les troballes ha estat una antiga escala embeguda dins del mur del Palau que permetia pujar des de l’exterior cap als pisos més alts de l’edifici. Totes les restes localitzades han estat identificades i inventariades per poder ser analitzades pels arqueòlegs. Els resultats d’aquestes investigacions es coneixeran més endavant.

Segons l’alcalde de Molins de Rei, Joan Ramon Casals (CiU) aquestes restes són “molt valuoses” de cara “al dia que es vulgui afrontar la restauració del Palau de Requesens”, edifici gòtic d’un gran valor històric que avui en dia no mostra el seu esplendor.

El calendari de les obres no es veu afectat 

La possibilitat de trobar patrimoni important durant les excavacions i tasques d’urbanització de la plaça estava ja contemplada i per tant no afectarà ni al calendari d’obres ni a l’execució del projecte”, així de rotund s’ha mostrat el regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza (PSC), qui fa un seguiment diari de les obres. Es calcula que a l’agost d’aquest any les obres estaran finalitzades.

Recomanacions personalitzades