Apareixen les restes d’un mur medieval a les obres del carrer Rafael Casanova

Les obres del carrer Rafael Casanova han deixat al descobert les restes d’un mur medieval. Es desconeix encara el valor històric de la troballa, que serà analitzada durant els propers dies pels arqueòlegs de la Generalitat. Les obres continuaran de manera paral·lela.

Les restes d'un mur medieval han aparegut al fer les obres del nou clavegueram del carrer Rafael Casanova // Viu Molins de Rei

Les restes d’un mur medieval han aparegut al fer les obres del nou clavegueram del carrer Rafael Casanova // Viu Molins de Rei

Ha passat el que ja s’esperava. Pocs dies després de començar les obres al carrer Rafael Casanova han aparegut restes arqueològiques. Ha estat en el tram entre el carrer Molí i el carrer Boters, on s’estan duent a terme els treballs per instal·lar un nou clavegueram abans de convertir el carrer en plataforma única.

Els treballadors de l’obra, una setmana i mitja després de començar, es van trobar dimecres amb unes lloses que cridaven l’atenció per la seva antiguitat. Això va obligar a parar les obres en aquest tram i 24 hores després una arqueòloga del Servei d’Arqueologia de la Generalitat visitava l’escenari de la troballa acompanyada de tècnics municipals.

Els arqueòlegs estudiaran durant els propers dies la importància del descobriment, parant especial atenció a les restes del mur i el que es pugui trobar al seu entorn. El primer anàlisi de les restes del mur apunta que es tracta d’algun element relacionat amb les restes arqueològiques que es van trobar l’any 2009 en les obres del carrer Molí, a escassos metres d’on s’ha fet la troballa. Aquella vegada també va ser arrel de l’adequació i renovació del clavegueram quan es van trobar estructures d’edificacions i restes de la xarxa viària i urbana de l’època medieval.

El mur medieval es pot veure al final de la rasa oberta fins ara per instal·lar el nou clavegueram del carrer Rafael Casanova // David Guerrero

El mur medieval es pot veure al final de la rasa oberta fins ara per instal·lar el nou clavegueram del carrer Rafael Casanova // David Guerrero

Les obres continuen endavant

L’objectiu de l’Ajuntament és evitar que passi com l’any 2009, quan les obres es van aturar durant gairebé quatre mesos i un cocodril de plàstic surant sobre un gran bassal d’aigua es va convertir en el símbol del jaciment arqueològic amb les obres paralitzades. El pressupost aprovat del projecte de reforma del carrer Rafael Casanova ja contemplava la possibilitat de trobar restes arqueològiques i la corresponent contractació d’una empresa especialitzada si és necessària.

El regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza, ja va alertar el dia que es presentava el projecte de l’alta probabilitat de que es trobessin amb aquest entrebanc. Per això, s’ha posat en marxa un procediment ja preparat pel tinent d’alcalde socialista amb el qual s’intentarà realitzar el seguiment arqueològic a la vegada que continuen les obres. La intenció dels responsables de l’obra és poder desviar el clavegueram uns metres més enllà per evitar la troballa arqueològica i poder continuar endavant amb els treballs de millora del carrer Rafael Casanova.

Recomanacions personalitzades