La CUP proposa que tot el carrer Rafael Casanova sigui peatonal

La CUP Molins de Rei ha iniciat una campanya per reivindicar que el carrer Rafael Casanova prioritzi de manera decidida als vianants i sigui peatonal en tots els seus trams. Proposen fer el carrer doctor Barraquer de doble sentit i condicionen el suport al Pla de Mobilitat a la conversió del Centre Vila en una illa de vianants.

La circulació al Rafael Casanova es motiu de debat polític // Jose Polo

La circulació de cotxes al carrer Rafael Casanova es motiu de debat polític // Jose Polo

L’illa de vianants al Centre Vila era una de les 10 propostes prioritàries de la CUP Molins de Rei en el programa electoral del 2011. Ara, un cop finalitzades les obres del carrer Rafael Casanova i amb l’inici dels treballs al pati del Palau, el principal partit de l’oposició ha iniciat una intensa campanya per demanar que el carrer Rafael Casanova -o carrer de Baix, com és conegut popularment- sigui purament peatonal. Fa uns mesos era Iniciativa per Molins de Rei qui demanava el mateix.

“L’illa de vianants és un projecte clau per avançar cap a una vila amable, cap a l’ús social de places i carrers, per fomentar el petit comerç i evitar els actuals problemes de convivència entre vehicles privats i vianants en les zones de plataforma única”, justifiquen des de la CUP. A dia d’avui, només és peatonal el tram entre els carrers Rubió i Ors i Molí, per on tot i això passa el MolinsBus. El trànsit entre els carrers Doctor Barraquer i Miquel Tort només es restringeix de divendres a diumenge. “No té sentit invertir en plataforma única si després l’espai dels peatons l’envaeixen els vehicles”, apunten des d’Iniciativa per Molins de Rei.

Els primers mesos del carrer Rafael Casanova com a plataforma única entre els carrers Molí i doctor Barraquer han posat sobre la taula alguns problemes de convivència entre vehicles i vianants, com explica el militant de la CUP Asier Baiona en un article d’opinió publicat a Viu Molins de Rei.

Fer el carrer Doctor Barraquer de doble sentit

La proposta de la CUP per peatonalitzar per complert el carrer Rafael Casanova té en compte l’existència de l’aparcament subterrani del Mercat Municipal. En aquest sentit, planteja deixar una via d’accés d’entrada i sortida al carrer doctor Barraquer. Convertint aquest carrer en un de doble sentit (com passava amb el Rubió i Ors durant les recents obres), s’habilita l’accés a l’aparcament de la plaça del Mercat i s’eliminen els cotxes de la resta del carrer de Baix.

La CUP també proposa una franja horària per a les operacions de càrrega i descàrrega del petit comerç, l’accés dels vehicles privats als guals vigents i la redistribució de les places d’aparcament de zona blava actuals a zones properes del Centre Vila. El carrer Pare Manyanet, el carrer Ignasi Iglesias o la plaça Poeta Mateu Janés i Duran són les propostes de la CUP per ubicar les places d’aparcament que s’eliminarien dels carrers doctor Barraquer i Rubió i Ors “mentre no es reverteixi l’actual concessió de la gestió de les zones blaves a Saba”, remarquen.

Debat obert al Pla de Mobilitat

El MolinsBus circula des d'aquest dimecres pel renovat carrer Rafael Casanova // David Guerrero

El MolinsBus circula pel tram del carrer Rafael Casanova entre els carrers Rubió i Ors i Molí // David Guerrero

En certa manera, l’entrada en funcionament de la plataforma única ha vingut a refermar les posicions dels diferents polítics davant una peatonalització del Centre Vila en major o menor grau. El Pla de Mobilitat de l’Ajuntament que porta en debat des de fa molts mesos a la comissió de mobilitat ha de marcar les línies mestres d’actuació per als propers 6 anys i l’únic punt que a dia d’avui queda per tancar és precisament aquest.

La proposta d’una peatonalització més intensiva per assolir l’illa de vianants és compartida per la majoria de forces polítiques presents al consistori. La CUP, Iniciativa per Molins de Rei i Esquerres per Molins de Rei s’han pronunciat en aquest sentit, però el que és més important és el paper del PSC. La regidoria de Mobilitat es troba en mans de la socialista Anna Cantudo i aquesta s’ha mostrat a favor de la proposta en anteriors ocasions. De fet, el programa electoral del PSC proposava la seva intenció de caminar en direcció a la peatonalització del Centre Vila. CiU, en canvi, es mostra contrari i està bloquejant la possibilitat, en el que fonts socialistes consideraven fa uns mesos com “una decisió imposada” pels seus socis de govern. Mentrestant, el temps avança.

Davant aquest escenari, la CUP Molins de Rei, a la vegada que ha posat en marxa la campanya sobre el carrer Rafael Casanova, ha anunciat que no votarà a favor del Pla de Mobilitat si aquest document no es marca com objectiu l’assoliment de l’illa de vianants al Centre Vila en els propers sis anys.

Recomanacions personalitzades