El nou pati del Palau i els coloms centren les inquietuds ciutadanes a l’audiència pública del pressupost

L’equip de govern presenta el pressupost del 2014 a la ciutadania dos mesos després d’aprovar-lo. Veïns de la Riera Bonet amb problemes provocats pels coloms i dubtes al voltant dels possibles canvis introduïts en el projecte del nou pati del Palau centren el torn d’intervencions obert als ciutadans assistents.

A la Gòtica hi havia més cadires buides que plenes durant l'audiència pública // David Guerrero

A la Gòtica hi havia més cadires buides que plenes durant l’audiència pública // David Guerrero

Al voltant d’una trentena de persones, de les quals prop d’una vintena eren regidors de l’equip de govern, càrrecs de confiança, tècnics municipals i membres dels corresponents partits, van assistir a l’audiència pública celebrada a la sala Gòtica per presentar el pressupost municipal del 2014. La xifra d’assistents va ser superior a la de l’any anterior ja que el llistó no estava molt alt, però es va quedar per sota de la primera audiència pública celebrada fa dos anys.

El regidor de Finances, Miguel Zaragoza, acompanyat d’una presentació en pantalla va fer una didàctica presentació sobre els números de l’Ajuntament. Res de nou sobre uns pressupostos presentats dos mesos abans i que van sortir endavant amb el suport del PP i l’abstenció d’Iniciativa. L’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU), i el primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), van dedicar el seu torn d’intervencions a presentar algunes de les actuacions que es duran a terme enguany amb la corresponent partida d’inversions.

Expectació davant el nou pati del Palau

De les actuacions i inversions presentades per aquest 2014, no queda cap dubte de que el pati del Palau és l’obra estrella i això es va traduir en diverses preguntes al seu voltant en el torn obert de paraula pels ciutadans. L’alcalde va explicar que “en funció de converses amb veïns i entitats s’han introduït petites variacions respecte el projecte inicial”, presentat a la mateixa sala ja fa gairebé un any. Les obres, que començaran després de la Candelera, incorporaran “un espai per a jocs infantils i un altre per ballar sardanes”, va avançar Casals, deixant clar que es manté la base del projecte.

“La gent vol una zona verda i el projecte ho compleix”, va reiterar l’alcalde de Molins de Rei, deixant clar que l’equip de govern no ha cedit a les pressions del BotMol per incorporar zona blava d’aparcament i un espai de càrrega i descàrrega al que ha de ser el pulmó del Centre Vila. L’alcalde va reconèixer que aquesta és la principal inquietud que li han traslladat però va recordar que l’actual dipòsit del carrer Josep Cariteu passarà a ser un aparcament i així es recuperaran bona part de les places perdudes al pati del Palau.

Sentiment d’oblit a la Riera Bonet

Més enllà del pati del Palau, un grup d’assistents eren veïnes de la Riera Bonet que van mostrar el seu enuig al veure el reguitzell d’actuacions presentades i sense cap d’elles al seu barri. “Aquí s’ha parlat molt però del nostre barri no s’ha dit res”, va lamentar una de les veïnes.

El primer tinent d'alcalde, Xavi Paz (PSC), l'alcalde, Joan Ramon Casals (CiU) i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), van ser els encarregats de presentar el pressupost // David Guerrero

El primer tinent d’alcalde, Xavi Paz (PSC), l’alcalde, Joan Ramon Casals (CiU) i el regidor de Finances, Miguel Zaragoza (PSC), van ser els encarregats de presentar el pressupost // David Guerrero

Del greuge general del barri van passar a un problema concret: els coloms que han fet d’uns edificis del barri la seva llar. La tinent d’alcalde responsable de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, va deixar clar que el problema es redueix a quatre edificis concrets de la Riera Bonet que per la seva estructura conviden als coloms a instal·lar-se allà. “S’hauria de fer una actuació de la comunitat de veïns per frenar el problema, l’Ajuntament no pot actuar a un lloc privat”, va respondre Santamans a les veïnes.

Davant la insistència d’aquestes, Santamans va acabar comprometent-se a donar-li el seu telèfon al final de l’audiència pública per mirar de solucionar el problema. Segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, tècnics municipals ja van visitar aquests edificis i van fer un pressupost d’una actuació que s’hauria de dur a terme de manera privada per les comunitats de veïns d’aquests edificis per evitar que s’acomodin els coloms a l’edifici. La pilota per solucionar el problema es troba a la teulada dels veïns.

Recomanacions personalitzades