El Pati de Palau es convertirà en una gran plaça verda

L’Ajuntament ha presentat el projecte urbanístic del pati de Palau de Requesens, que es convertirà en un pulmó verd que aspira a ser punt de trobada i espai de centralitat en el que els cotxes deixaran pas a les persones. El carrer Rafael Casanova serà reformat abans, implantant la plataforma única.

Una plataforma pavimentada travessarà el pati de Palau en diagonal // Ajuntament de Molins de Rei

Una plataforma pavimentada travessarà el pati de Palau en diagonal // Ajuntament de Molins de Rei

El Centre Vila tindrà la seva primera gran plaça verda, deixant enrere els projectes dels últims anys de places dures i grises. Serà el pati de Palau, que es vol convertir en un nou espai de centralitat a Molins de Rei, guanyant espai per a les persones, pacificant el trànsit i dotant el centre d’un pulmó verd.

La intenció de l’Ajuntament és que el pati de Palau esdevingui“un punt de trobada i de referència al centre de la vila” i s’apropi al que era en els seus inicis fa segles: un gran jardí. Per aconseguir-ho es reurbanitzaran 2.100 metres quadrats, creant una plaça verda que integrarà i realçarà el Palau de Requesens. Es realitzarà una intervenció urbana que “vol recollir l’essència històrica de la plaça i, alhora, donar solucions a les necessitats de més espai de gaudi i verd”, segons l’arquitecta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona responsable de l’avantprojecte.

Una via pavimentada creuarà en diagonal el pati de Palau, des del racó dels Gegants Vells fins al carrer Rafael Casanova, creant dos àmbits diferenciats de zona verda però formant part d’una mateixa unitat. Entre la zona pavimentada i la gespa hi haurà 40 centímetres de diferència i la vorera propera al Palau de Requesens serà més gran per donar-li una major importància a l’edifici. “Tenim un edifici que és patrimoni nacional i hem de plantejar quin ús li donem a aquest espai central”, apunta el regidor de Via Pública, Miguel Zaragoza.

Aspecte de l'avantprojecte dissenyat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona al pati de Palau // Ajuntament de Molins de Rei

Aspecte de l’avantprojecte dissenyat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona al pati de Palau // Ajuntament de Molins de Rei

Davant del Palau de Requesens hi haurà tres graons, que accediran de la gespa, situada per sota, i el verd arribarà fins al carrer Rafael Casanova amb un talús fins quedar al mateix nivell. La gespa es planteja com una zona de lleure i “punt de trobada de Molins de Rei, segons l’arquitecta responsable del projecte. L’Ajuntament està estudiant dos possibilitats al voltant de la gespa: incorporar alguna zona infantil de jocs i un monument a Rafael Casanova que serviria per poder fer les ofrenes florals de l’11 de setembre en condicions.

El Pla Director del Centre Vila ja remarcava la necessitat de dotar la zona d’una zona verda i la majoria dels partits polítics es van presentar a les eleccions de fa dos anys amb propostes en aquesta línia. Les places d’aparcament de pagament (zona blava) que hi ha al pati de Palau passaran a situar-se on ara hi ha el dipòsit municipal, al carrer Josep Cariteu, que a la vegada, es traslladarà a un espai del polígon El Pla molt proper al Centre García-Nieto. A més, la intenció del consistori és potenciar la utilització del pàrquing del mercat, actualment tant sols utilitzat en un 50%.

Amb aquesta reforma, l’alcalde, Xavi Paz, creu que “el cor de la vila estarà a l’alçada del seu valor històric i al servei de la qualitat de vida dels molinencs”. L’alcalde també destaca que aquest nou espai de trobada pot “afavorir el comerç i generar activitat econòmica”. Les obres tenen un pressupost de 791.000 euros i tant el finançament com l’execució aniran a càrrec de l’Àrea Metropolitana de Barcelona a través de la línia d’ajuts als municipis metropolitans. Les obres començaran previsiblement després de la Fira de la Candelera i s’espera que a l’agost del 2014 estiguin finalitzades.

Reforma del carrer Rafael Casanova

El tram entre el carrer Molí i el carrer Boters serà el primer en ser reformat // Ajuntament de Molins de Rei

El tram entre el carrer Molí i el carrer Boters serà el primer en ser reformat // Ajuntament de Molins de Rei

Abans de que vegi la llum el nou pati de Palau es reformarà el carrer Rafael Casanova -altrament dit carrer de Baix- en el tram comprès entre la plaça del Mercat i el carrer Molí. El seu disseny seguirà el mateix criteri del carrer Major: plataforma única, donant coherència i aspecte similar a les principals vies del Centre Vila. Segons el regidor  de Via Pública, Miguel Zaragoza, es combina el “foment del civisme i un compromís amb la seguretat pública”. S’aprofitarà la ocasió per incorporar solucions a la zona en aspectes com la recollida d’aigües amb més embornals entre el carrer Molí i el carrer Boters, una nova il·luminació i l’eliminació del cablejat aeri.

El procés de licitació d’aquesta obra, a la que s’han presentat 44 empreses, ja s’ha iniciat i el seu cost serà de 558.500,75 euros. La direcció de l’obra s’ha deixat en mans d’Albert Rodríguez, que ja va ser el responsable d’implantar la plataforma única al carrer Major. Fonts municipals  preveuen que els treballs tinguin una durada d’entre 4 i 6 mesos i que estiguin finalitzats abans de la Festa Major del proper mes de setembre. En aquest cas, els treballs són pagats per l’Ajuntament de Molins de Rei i compten amb una aportació del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat per valor de 100.000 euros.

Les obres començaran amb dos fronts a la vegada: de la plaça del Mercat en direcció al carrer Rubió i Ors i del carrer Molí fins el carrer Boters. A la vegada es realitzarà el trasllat de les places d’aparcament del pati de Palau al dipòsit municipal i el pati de Palau es convertirà en una zona de càrrega i descàrrega i de pàrquing pels veïns afectats per les obres. Mentrestant, l’accés al mercat es farà pel carrer Miquel Tort.

Un centenar de molinencs van voler conèixer de primera mà el projecte d'obres del pati de Palau // David Guerrero

Un centenar de molinencs van voler conèixer de primera mà el projecte d’obres del pati de Palau // David Guerrero

Els projectes d’obres del pati de Palau i del carrer Rafael Casanova van ser presentats el passat dimecres 20 de març en un acte davant un centenar de persones a la Sala Gòtica. A més, durant aquestes dates prèvies a les obres, l’Ajuntament està recollint les aportacions de veïns i comerciants de la zona afectada per les obres per decidir el model de circulació que s’implantarà a partir d’ara, entre altres decisions importants pels que conviuen en aquest entorn a diari.

Recomanacions personalitzades