El banc d’aliments és el servei més utilitzat del Punt de Suport a les Famílies

El Punt de Suport a les Famílies inclou un banc de productes frescos per als seus usuaris  des del mes de maig. Actualment, el projecte gestionat per la Creu Roja Baix Llobregat Centre es troba desenvolupant noves iniciatives d’ajuda a les persones en risc d’exclusió social. 

El magatzem d'aliments està normalment ple // Arxiu

El magatzem d’aliments del Punt de Suport a les Famílies està normalment ple // Jose Polo

El Punt de Suport a les Famílies de la Creu Roja Baix Llobregat Centre, amb seu a Molins de Rei, va presentar-se ara fa un any amb l’objectiu de cobrir les necessitats bàsiques de les persones amb risc d’exclusió social. Aquesta entitat i l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Molins de Rei treballen “colze a colze” per tal d’arribar a totes les persones que ho requereixin, explica en declaracions a Viu Molins de Rei Rubén Caballero, tècnic comarcal d’intervenció social de Creu Roja Baix Llobregat Centre.

El banc d’aliments és el servei més utilitzat de tots els que ofereix el Punt de Suport a les Famílies. Actualment, al voltant d’un centenar de famílies de Molins de Rei s’adrecen un divendres al mes per rebre productes d’aquest servei situat a l’avinguda València. Des del mes de maig s’ha incorporat una secció de productes frescos i congelats que es recullen el primer dijous de cada mes al banc d’aliments de Barcelona i puntualment a diversos establiments del municipi que participen en el projecte. També es reben algunes donacions voluntàries fruit principalment de campanyes puntuals.

Tot plegat s’ha organitzat de tal manera que les famílies tenen productes frescos una vegada cada quatre mesos. “Fins fa un any i mig teníem un perfil fix de famílies, però el perfil cada vegada és més ampli, amb moltes famílies que s’han quedat sense feina degut a la crisi”, especifica Caballero.

El servei d’higiene personal inclou l’ús de dutxes i l’entrega de kits que contenen tots els estris i productes sanitaris per a homes i dones. De moment, hi ha dos usuaris sense sostre que en fan ús habitualment tot i que es preveu que aquest nombre vagi a l’alça durant l’any vinent. També s’ha habilitat una sala amb llits per a totes aquelles persones que necessitin passar la nit en cas d’urgència o onada de fred tot i que de moment no s’ha fet servir mai.

Recentment també s’ha instal·lat un ordinador per a que les persones que s’adrecin a la Creu Roja puguin utilitzar-lo per elaborar el seu curriculum i fer més fàcil la cerca de feina. Aquest punt s’ha denominat com el ‘Racó del Ciutadà’, tot i que encara no s’ha estrenat.

D’altra banda, la Creu Roja ofereix en aquest Punt un servei d’ajuts tècnics en que es presten utensilis com cadires de rodes. També s’entreguen kits de suport social amb estris i materials necessaris per a la llar.

Tot i que encara no s'ha utilitzat, hi ha un servei dormitori temporal per casos d'emergència // Arxiu

Tot i que encara no s’ha utilitzat, hi ha un servei dormitori temporal per casos d’emergència // Jose Polo

De moment encara queden activitats per engegar dins el marc de la dinamització del Punt de Suport a les Famílies. En aquest sentit, Caballero afirma que l’objectiu final que pretenen és “fer un seguiment i un acompanyament a les famílies usuàries del punt de la Creu Roja per detectar si tenen altres necessitats i, conjuntament amb els serveis socials de l’Ajuntament, mirar quin tipus d’ajut es podria oferir per tal de posar-hi solució”.

En l’impuls d’aquestes noves iniciatives es precisa l’ajuda del voluntariat de la Creu Roja, que rebran a partir del gener formació específica per tal d’acostar-se a les persones i poder rebre els inputs per a la satisfacció de necessitats no detectades prèviament. “La idea és que el dia a dia del Punt de Suport el gestionin els voluntaris i els tècnics els ajudem per facilitar la feina” afirma Caballero.  “Acabem de començar, però penso que es tracta d’un servei que pot funcionar si es treballa bé”, conclou el tècnic comarcal d’intervenció social. El Punt de Suport a les Famílies cotinuarà creixent.

Recomanacions personalitzades