La marea verda de la PAH actua per primer cop a Molins de Rei

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de l’Alt Penedès, amb el suport de l’assemblea de Molins de Rei, va dur a terme la primera acció de la plataforma a la vila. Una veïna d’Avinyonet va demanar al BBVA de l’avinguda Barcelona una negociació de les condicions hipotecàries.

L'afectada, Amaya Delgado, explicant la seva situació als mitjans // Elisenda Colell

L’afectada, Amalia Delgado, explicant la seva situació als mitjans // Elisenda Colell

“Hola, em dic Amalia Delgado Arriga i sóc aquí per explicar-vos els abusos que comet el banc BBVA”, així és com aquesta dona començava a explicar la seva situació entre els crits de “sí, se puede” de la resta de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) que donaven suport a la seva causa. L’Amalia viu a la localitat d’Avinyonet del Penedès amb el seu marit des de que va signar una hipoteca a la oficina de Molins de Rei del banc BBVA l’any 2004, un deute que va anar pagant de manera regular fins al 2007, quan van aparèixer les dificultats per “falta de treball i problemes de pagarès de l’empresa”. Ara, al seu habitatge no només hi conviuen ella i el seu marit, també el seu fill, la parella del fill i un nadó, el seu nét; una família que assegura que “no deixarà de lluitar” per no veure’s vivint al carrer. A part de les prestacions socials d’últim recurs, l’únic ingrés que reben és el d’un contracte temporal de 10 hores setmanals que no els permet fer front al deute que acumulen.

El dimarts, l’Amaya es va plantar al número 5 de l’avinguda Barcelona per exigir unes millors condicions de la seva hipoteca amb el suport dels membres de la PAH. “Estem intentant negociar un tracte més assequible als nostres ingressos per no quedar-nos al carrer i d’aquesta manera seguir pagant la hipoteca i a la vegada poder menjar”, explicava l’Amaya, tot  i que ella assegura amb convenciment que “el banc té la intenció de fer negoci, de quedar-se dues cases a preu d’una, la meva i la dels avaladors”. Ja al 2008 l’entitat els va proposar una segona hipoteca, encara molt costosa, i quan l’any passat la família es va declarar en impossibilitat de pagament, l’única resposta que van obtenir de l’ens financer va ser una demanda judicial que segueix en tràmit per haver deixat de sufragar el deute.

Els activistes de la PAH van ocupar el BBVA de l'avinguda Barcelona per demanar la negociació de la hipoteca de l'Amaya // Elisenda Colell

Els activistes de la PAH van ocupar el BBVA de l’avinguda Barcelona per demanar la negociació de la hipoteca de l’Amaya // Elisenda Colell

Durant més d’una hora l’Amaya i altres membres de la PAH del Penedès van estar negociant amb el director de l’oficina. Finalment aquest es va comprometre a fer un escrit fent constar la situació socioeconòmica de la família i reclamar l’adequació de la hipoteca a la central del banc. La sensació posterior a la reunió era d’incertesa: “No m’espero cap resultat” deia l’afectada, però afirmava amb convenciment: “Seguirem lluitant, i si cal venir cada dia, ho farem”.

Els activistes omplir d'enganxines el banc mentre cridaven:"estas son nuestras armas" // Elisenda Colell

Els activistes omplir d’enganxines el banc mentre cridaven:”aquestes són les nostres armes” // Elisenda Colell

Mentrestent, gairebé una trentena d’activistes de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, la Palma de Cervelló, Vallirana i Vilafranca del Penedès eren a l’oficina fent sentir les seves consignes que no deixaven ningú indiferent. D’entre els presents, destacava una dona de 80 anys que va signar una hipoteca per la qual ha de seguir pagant fins als 130 anys. Per la seva banda, Rosa Maria Aguilar, membre de la comissió d’habitatge de l’assamblea 15-M de la Palma de Cervelló, feia una crida a l’acció: “movem-nos tots, avui són ells, demà serem nosaltres, no ho podem perdre de vista”. A l’altre cantó de la vorera, molts molinencs van mostrar el seu recolzament per la causa, ja fos tocant el clàxon del cotxe o adherint-se a les demandes de justícia social.

L’acció de protesta i negociació de la PAH, que va deixar l’oficina bancària plena d’enganxines i papers, va ser controlada per unitats de la Guàrdia Urbana. Els Mossos d’Esquadra també eren també presents, tot i que no es va produir cap incident i no van intervenir.

El activistes van donar a conèixer les seves reivindicacions a tots els conductors que passaven per l'avinguda Barcelona // Elisenda Colell

El activistes van donar a conèixer les seves reivindicacions a tots els conductors que passaven per l’avinguda Barcelona // Elisenda Colell

Primera acció de la PAH a Molins de Rei

La d’aquest dimarts ha estat la primera acció que efectuava el col·lectiu a Molins de Rei.Lucas Silvano, membre de la recentment creada Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Molins de Rei, explicava l’evolució d’una agrupació local que es va crear arrel de la xerrada que va organitzar el col·lectiu Dempeus Molins amb la presència de l’activista de Sabadell Pau Llonch.  “Tot i les dificultats que suposa engegar un projecte com la PAH, estem arrencant força bé”, afirma el jove molinenc. La PAH Molins ja compta amb quatre afectats de desnonaments de la vila i de la localitat veïna del Papiol.

Recomanacions personalitzades