La reforma de la planta de triatge blinda el model de Residu Mínim

La planta de triatge de Molins de Rei, que rep els residus de municipis amb Residu Mínim, s’actualitzarà amb l’última tecnologia. La reforma implica que el Residu Mínim es mantingui a llarg termini, i que el model dobli el percentatge d’aprofitament gràcies a les noves màquines.

Carles Conill i Xavi Paz van presentar la nova planta de triatge des de la mateixa planta // Jordi Julià

Carles Conill i Xavi Paz van presentar la nova planta de triatge des de la mateixa planta // Jordi Julià

Després d’un debat sobre si calia mantenir-se fidels al model de recollida de Residu Mínim o bé calia desistir i passar al model de reciclatge amb el contenidor groc d’envasos -posterior al Residu Mínim però que s’ha seguit a la majoria de poblacions- la resposta és clara: Molins de Rei, com a primer municipi en implantar-lo, el mantindrà, i intentarà millorar els resultats que s’hi aconsegueixen gràcies a la nova maquinària que s’instal·larà a la planta de triatge on van a parar els contenidors d'”Inorgànica i envasos”, exclusius dels cinc municipis amb model Residu Mínim (Molins de Rei, Castellbisbal, El Papiol, Torrelles de Llobregat i Corbera de Llobregat). Aquesta planta també rep els residus de totes les papereres de les platges de l’Àrea Metropolitana.

Actualment, de tots els residus que arriben a aquesta planta de triatge -ubicada precisament a Molins de Rei, al polígon de la Riera del Molí-, només se’n recupera un 22,7%. Això és degut, en part, a que “la capacitat tècnica de valoritzar els residus ha evolucionat molt” en els catorze anys que fa que es va construir, fent que “la maquinària actual estigui a la Prehistòria”, assegurava el Director de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (ÀMB), Carles Conill, en presentar la remodelació a la mateixa planta de triatge. Totes les noves tecnologies que amb la reforma projectada s’implantaran “permetran ampliar el percentatge de recuperació fins al 40%, sent molt pessimistes”, anunciava Joan Miquel Trullols, Director de Serveis de Prevenció i Gestió de Residus de l’ÀMB. L’objectiu és doblar el rendiment de la instal·lació, que rep 16.155 tones de residus al cap de l’any, i se’n recuperen gairebé 2.980 tones de materials per a reciclar. Després de les obres de millora s’espera arribar a les 5.200 tones de materials recuperats.

La planta de triatge actual segueix un recorregut lineal, mentre que la propera farà girs per aprofitar l'espai // Jordi Julià

La planta de triatge actual segueix un recorregut lineal, mentre que la propera farà girs per aprofitar l’espai // Jordi Julià

La nova planta millorarà notablement la tria automatitzada, millorant així la tria manual final // ÀMB

La nova planta millorarà notablement la tria automatitzada, millorant així la tria manual final // ÀMB

Les obres -que contemplen l’ampliació de la coberta de la nau en un 45% per permetre un recorregut més llarg de la cinta de triatge i la renovació de la maquinària per adaptar-la a les últimes tecnologies- està previst que comencin a principis de l’any que ve, i que durin uns dos mesos. Durant aquest temps, els residus es tractaran en un Ecoparc, el lloc on van a parar els residus que no segueixen el model Residu Mínim. Aquest motiu, el de no haver d’anar fins a un Ecoparc, va ser un dels que es van tenir en compte a l’hora de decidir mantenir el model Residu Mínim. Segons Xavi Paz, “després d’un temps de reflexió vam veure que, a més d’aportar una taxa d’aprofitament de residus superior, també ens suposava un estalvi de combustible dels camions molt important”. En aquest sentit, l’alcalde va agrair que “tot i que a l’ÀMB i la Generalitat els és més car mantenir els dos models diferenciats han respectat la nostra decisió”. On sí que va anunciar canvis va ser en els contenidors en si, que “augmentaran de volum i facilitaran l’automatització”, per permetre dedicar més personal a netejar els carrers”.

Subrogació de tot el personal

A més a més, la nova maquinària “millorarà el pas final de la tria manual de cara als treballadors”, ja que actualment “és un procés bastant desagradable”, admetia Conill. Precisament l’alcalde, Xavi Paz, va remarcar que, com que amb la remodelació s’obrirà un concurs per a la gestió de la planta per als propers anys, havia volgut parlar amb els treballadors “per tranquil·litzar-los perquè es farà la subrogació dels 20 treballadors independentment de qui guanyi el concurs”. Xavi Paz es va trobar, en arribar al govern, com els treballadors de la deixalleria havien perdut la feina per l’adjudicació de l’espai a Solidança en detriment del CEPA, ja que el concurs que havia obert l’anterior equip de govern no subrogava el personal.

Les obres de la planta de triatge tenen un pressupost de 3,3 milions d’euros, i tot i que l’ÀMB, com a responsable dels residus municipals, gestiona la planta, serà la Generalitat a través de l’Agència de Residus de Catalunya la que haurà de finançar el projecte. D’aquesta manera, segons les previsions oficials, a l’agost de 2014 ja estarà a ple rendiment la nova planta.

Recomanacions personalitzades