La deixalleria canvia d’empresa gestora conservant a dos dels sis antics treballadors

La deixalleria municipal és gestionada per Solidança des del passat 3 d’octubre. Només dos dels sis treballadors de l’anterior gestora han estat contractats per la nova adjudicatària. L’Ajuntament ha apostat per crear tres nous llocs de treball per a persones amb risc d’exclusió social.

Els nous treballadors de serveis socials ja han arribat a la deixalleria // David Guerrero

L’empresa Solidança Treball és la nova adjudicatària de la deixalleria municipal des del 3 d’octubre. El traspàs de la gestió del CEPA a Solidança ha deixat pel camí el lloc de treball de quatre persones de les sis que treballaven. Els antics treballadors han estat molts mesos demanant la seva subrogació per mantenir el lloc de treball tot i el canvi d’adjudicatària. Finalment, només han aconseguit salvar dos llocs de treball després de negociacions entre l’Ajuntament, el CEPA i Solidança, ja que el plec de condicions de l’adjudicació no recollia el traspàs dels treballadors.

Per a l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, “el que havia estat un problema ho hem convertit en una bona noticia que s’ha saldat amb el mínim dany possible”. La presidenta de l’àrea de Sostenibilitat i Territori, Mònica Santamans, va anar més enllà: “Hem buscat la millor solució possible, potser no hem trobat la solució òptima, però ens hem sortit bé”. Segons han informat fonts sindicals a Viu Molins de Rei, actualment no tenen feina cap dels quatre treballadors que han estat acomiadats amb el canvi de gestora.

El “compromís social i medi ambiental” és el que ha destacat Xavi Paz en una visita a les instal·lacions de la deixalleria municipal. L’alcalde ha destacat la combinació entre “oferir als molinencs un millor servei per reciclar i, alhora, generar oportunitats de treball a les persones que més ho necessiten”.

Els dos treballadors subrogats van guiar per les instal·lacions als polítics // David Guerrero

Ara, seguint les premisses de Solidança, la deixalleria municipal aposta per realitzar també una tasca social donant feina a persones de la vila amb risc d’exclusió social. A les tres persones contractades a través dels serveis socials, les acompanyaran els dos treballadors que han mantingut el seu lloc de treball i que es converteixen en la veu de l’experiència davant els nouvinguts. D’aquesta manera hi haurà cinc treballadors contractats en total, un menys que fins ara. Els provinents dels serveis socials passaran un màxim de dos anys a la deixalleria.

Solidança, la nova adjudicatària del servei, és una empresa d’inserció que té com a objectiu la inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió social. Les principals activitats són la recollida de roba a través dels contenidors carabasses de Roba Amiga, el buidatge d’immobles, la venda d’articles de segona mà i la gestió de deixalleries. Fins ara, Solidança es feia càrrec de les deixalleries de Sant Just Desvern i de Viladecans. Ara, suma la de Molins de Rei.

Apropar la deixalleria a la ciutadania

La ferralla és un dels residus que més arriben a la deixalleria // David Guerrero

A més de la finalitat social amb la creació de llocs de treball per a persones en risc d’exclusió social, la nova empresa destaca els objectius ambientals “fent èmfasi en la prevenció i reutilització, amb la introducció de nous circuits per a l’aprofitament per a venta de segona mà”.

A més, es vol convertir la deixalleria en un espai educatiu i de conscienciació més proper a la ciutadania. Per això, s’endegarà un programa de visites per a les escoles.

El canvi d’empresa gestora i d’equip de govern a l’Ajuntament ha fet que es plantegin també introduir millores al servei. La més destacada és una ampliació d’horari, amb un total de 10 hores més a la setmana i l’obertura dels diumenges al matí. Una altra proposta que es durà a terme és la instal·lació d’un punt d’informació ambiental al mercat setmanal del divendres. És el que es coneix com Punt Net i a més d’oferir informació serveix de punt de recollida de residus com olis domèstics, petits aparells elèctrics i electrònics i altres petits objectes fàcilment manipulables.

Recomanacions personalitzades