Mercadona ampliarà el seu espai comercial sota les plaques fotovoltaiques

L’Ajuntament ha trobat un nou espai per a les polèmiques plaques fotovoltaiques: es traslladaran al barri de la Granja, al costat del nou Mercadona. El supermercat ampliarà la seva superfície comercial amb una zona de productes del Parc Agrari. L’espai també podrà ser utilitzat per les entitats.

Avís: És recomanable veure l’actualització al final de la notícia

Les plaques fotovoltaiques es feien ombra entre elles fins ara // Jordi Julià

Les plaques fotovoltaiques es feien ombra entre elles fins ara // Jordi Julià

Les polèmiques plaques fotovoltaiques ja tenen un espai definitiu després de gairebé dos anys instal·lades a la plaça del Molí sense cap utilitat. Serà al pàrquing exterior del supermercat Mercadona, on les pèrgoles s’instal·laran creant una mena d’envelat que servirà per donar ombra i protegir de la pluja una experiència pionera a Catalunya: un mercat de pagès amb productes del Parc Agrari del Baix Llobregat comercialitzat en exclusiva per la cadena de supermercats que ha revolucionat el comerç molinenc. Segons fonts de la companyia, “es pretén fomentar el consum de productes propis de la zona com a mostra de bona voluntat amb l’entorn agrícola i comercial”

Les reaccions no s’han fet esperar. El president del BotMol (Unió de Botiguers de Molins de Rei), Jordi Vilaprinyó, ho ha considerat “un atac frontal a la centralitat comercial del Centre Vila” i diu que “si Mercadona vol fer una mostra de bona voluntat, que abandonin els lineals i es dissolguin”. Des de Convergència i Unió, comparteixen un cop més el punt de vista amb el BotMol, però van més enllà i recorden que “les pèrgoles són estructures de ciutat que provenen del tripartit”. El portaveu de CiU, Joan Ramon Casals, preguntat per Viu Molins de Rei, ha desvetllat una exclusiva en relació amb els terrenys on hi haurà el nou espai: “Si Adelson hagués triat el Baix Llobregat per instal·lar Eurovegas, ara en comptes d’un mercat de pagès estaríem inaugurant un casino”. El seu soci de govern i company de pis, Xavi Paz, ha restat impassible davant l’exclusiva desvetllada per Casals i ha assegurat durant el transcurs d’un acte en el que tots dos han parlat exactament els mateixos minuts i segons, que “ha estat més fàcil connectar les plaques fotovoltaiques a l’electricitat que trobar un federalista al Centre Vila”.

Alegria a la Granja, decepció al Canal

Les obres per instal·lar les pèrgoles fotovoltaiques al pàrquing exterior de Mercadona ja han començat // David Guerrero

Les obres per instal·lar les pèrgoles fotovoltaiques al pàrquing exterior de Mercadona ja han començat // David Guerrero

Els veïns de La Granja han rebut amb una gran il·lusió la noticia. “El bon funcionament de la biomassa als nostres pisos ens encoratja a plantejar la possibilitat d’omplir el barri de plaques fotovoltaiques per generar electricitat verda”, ha assegurat el president d’una comunitat de veïns amb vista directa al Mercadona i les pèrgoles.

Alguns veïns es plantegen fins i tot iniciar una recollida de signatures per convertir el mercat de pagès en una granja. Tot i això, el fet de que el ple aprovés una moció prohibint els circs amb animals dificultaria enormement les gestions. Altres ciutadans han expressat el seu temor a que la recollida de signatures acabi com la que va fer CiU per obrir el CAP durant les 24 hores i auguren un mal final a la iniciativa.

Però totes les especulacions i bones vibracions que ha generat al barri de la Granja es contraposen amb les viscudes al Canal ja que el parc del Pont de la Cadena sonava com un dels espais on instal·lar les pèrgoles. Segons ha pogut saber aquesta redacció, tècnics municipals van estudiar la possibilitat de substituir les palmeres que donen popularitat al parc per pèrgoles amb plaques fotovoltaiques.

Espai multiús per entitats

El trasllat de les plaques fotovoltaiques és el resultat d’un conveni entre Ajuntament i Mercadona que comporta la cessió de l’espai a diverses entitats durant l’horari que el supermercat està tancat. Un dels principals beneficiats serà l’Ateneu Mulei, que porta mesos buscant un nou local per créixer. Després d’intenses negociacions han arribat a un acord per fer servir les pèrgoles fotovoltaiques com envelat de festa les nits de divendres i dissabte. “Juan Roig, encara que no ho vulgui reconèixer, és dels Països Catalans, i això ha facilitat molt l’entesa amb ells”, expliquen els responsables del Mulei, que també celebren poder utilitzar les grans cambres frigorífiques del supermercat com espai on poder guardar tot el material de l’entitat.

No només el Mulei es beneficiarà del conveni amb Mercadona. Els Amics del Camell traslladaran la popular bèstia de foc al pàrquing soterrat del supermercat. Al Camell li han adjudicat sis places d’aparcament que podrà ocupar de manera permanent. Els responsables de l’establiment comercial creuen que “és una manera d’incloure un component cultural i atractiu pels molinencs dins del supermercat”. Tot i això, la lletra petita del conveni farà canviar algunes tradicions: el correcuita del Camell començarà i acabarà sota les pèrgoles fotovoltaiques i enlloc de sonar la cançó de La presó del rei de França, sonarà la melodia enganxosa que utilitza Mercadona per anunciar les seves ofertes.

Actualització (28/12/2012): Aquesta notícia és falsa, ha estat publicada en motiu del dia dels innocents. L’únic fet cert del text és que les plaques fotovoltaiques continuen sense funcionar gairebé dos anys després. Qualsevol altra semblança amb la realitat és pura coincidència.

Recomanacions personalitzades