La nova Federació Obrera comença a funcionar a mig gas

Des de dilluns passat la Federació Obrera està oberta al públic general, i aquest divendres s’inaugura, tot i que no estarà a ple rendiment fins al setembre. Les entitats ja poden presentar sol·licituds d’ús dels espais. Viu Molins de Rei l’ha visitat i detalla els seus espais i el seu funcionament.

El "bulevard" va ser ideat com una continuació del carrer // Jordi Julià

El “bulevard” va ser ideat com una continuació del carrer // Jordi Julià

Ha calgut més d’un any des de la primera inauguració de l’edifici, però finalment la Federació Obrera ha obert oficialment les seves portes el passat dilluns 2 de juliol, i aquest divendres es torna a inaugurar. Ara per ara, l’obertura serveix bàsicament per començar a rebre les sol·licituds de les entitats per fer servir els espais que se’ls ofereixen. Tot i que ja hi ha entitats que estan fent servir espais de la Federació Obrera per dur a terme les seves activitats, aquestes ja ho feien abans de dilluns passat. Són entitats com el Casal de la Dona o els Matossers, que formen part del grup d’entitats amb seu fixa a la Federació Obrera. Les altres entitats ja poden fer les seves sol·licituds, però de moment encara no han començat a fer servir les instal·lacions.

Hotel d’entitats, centre cívic i centre cultural, tot en un

El coordinador de l’edifici, Raül Carretero, ha explicat a Viu Molins de Rei que “la gran dificultat de la gestió de la Federació Obrera és que hem hagut de fusionar tres funcions diferents que normalment es fan en edificis diferenciats: la d’hotel d’entitats, la de centre cívic i la de centre cultural”. Sobre el retard en l’entrada en funcionament de l’edifici, que ha estat de més d’un any des de la finalització de les obres de l’edifici, el seu gestor remarca que “no ha estat per falta de pressupost, els diners ja hi eren”. Segons Carretero, ha estat per problemes diversos de llicències i permisos, perquè faltava escriure la normativa de funcionament, inventariar els elements de mobiliari, entre moltes altres tasques”.

Les sales s'han dividit en diversos espais per a despatxos i sales de reunions // Jordi Julià

Les sales s’han dividit en diversos espais per a despatxos i sales de reunions // Jordi Julià

La primera de les funcions, la d’hotel d’entitats, consisteix en posar a la disposició de totes les entitats de Molins de Rei despatxos  i sales de reunions. Aquests espais funcionaran com un hotel, perquè la idea és que diverses entitats puguin fer servir un mateix espai en un mateix dia, assignant a cada una les hores d’ús que demanin. Raül Carretero justifica els espais compartits perquè “si haguéssim optat per espais fixos per a cada entitat no hauria sortit rendible, així podem optimitzar molt més l’espai, i a més facilitem que les entitats es relacionin entre si i no es quedin aïllades al seu despatx”. Els despatxos consisteixen en una taula i una cadira, i si es vol es podrà portar el propi ordinador portàtil i connectar-se al Wi-Fi que se’ls ofereix. A més a més, cada entitat disposarà del seu armariet al propi despatx o sala de reunions per guardar-hi tot allò que necessitin. El temps màxim d’ús dels despatxos és de 6 hores. De sales de reunions n’hi ha diverses i de mides diferents: des de 4 fins a 12 persones.

La sala d'actes té capacitat per a 100 persones, i permetrà fer-hi actes de tot tipus // Jordi Julià

La sala d’actes té capacitat per a 100 persones // Jordi Julià

A part de poder fer servir despatxos i sales de reunions, les entitats també tenen a la seva disposició una aula de formació i una de polivalent, amb capacitat per a 50 persones cadascuna, on es podran fer cursos, xerrades o tallers. D’altra banda, hi ha una sala d’actes més gran, amb capacitat per a 100 persones, adaptada especialment per fer-hi conferències i actes més institucionals.

A més a més, hi ha altres espais que estan disponibles a tothom però que estan pensats especialment per a les entitats que tindran la seva seu fixa a la Federació Obrera: l’aula de cuina -que serà utilitzada pel Casal de la Dona per fer-hi els seus cursos de cuina-, la sala infantil -un espai de joc per als nens que serveix també com a vestuari dels castellers i perquè aquests hi deixin els seus fills mentre estan assajant a la sala del costat- i la “Sala d’activitats físiques-Castellòdrom”. Aquest és l’espai d’assaig dels Matossers, pensat especialment per a ells: ocupa diverses plantes, té el terra de cautxú per frenar caigudes, una espatllera per facilitar la feina als castellers, i fins i tot una finestra a dalt de tot per poder saludar l’enxaneta. Però Raül Carretero recorda que “també és una sala d’activitats físiques, i aprofitant el terra que té també es podrà fer servir per fer, per exemple, cursos de ioga. No és un espai exclusiu pels Matossers”.

El Casal de la Dona ja ha traslladat el material que necessita a l'aula de cuina, que utilitzaran preferentment // Jordi Julià

El Casal de la Dona ja ha traslladat el material que necessita a l’aula de cuina, que utilitzaran preferentment // Jordi Julià

També hi ha uns camerinos i vestuaris al soterrani de l’edifici per si es fan actuacions teatrals o musicals a la Federació Obrera. Segons Carretero, “la funció que té la Federació Obrera de centre cultural es canalitzarà principalment a través de les arts escèniques”. També al soterrani s’hi troben els bucs d’assaig, espais que estan construïts però que falta insonoritzar. “D’aquí unes setmanes ja els tindrem a punt, i al setembre segur que es podran fer servir” assegura el coordinador de l’edifici.

El Punt Jove es traslladarà a la Federació Obrera al setembre // Jordi Julià

El Punt Jove es traslladarà a la Federació Obrera al setembre // Jordi Julià

Un altre espai que falta per equipar és l’aula d’informàtica, que ara mateix no és res més que quatre taules buides. En el cas del Punt Jove, que es traslladarà a la Federació, el lloc que se li ha destinat ja té tot el mobiliari que necessita, però encara no s’ha formalitzat el trasllat, que es farà al setembre.

Un altre espai que falta per equipar és el bar. Està tot pensat perquè hi hagi una barra i a sota ja està feta una habitació destinada a ser-ne la cuina, però encara no s’ha decidit qui l’ha de gestionar i com, per la qual cosa ara per ara al bar l’únic que hi ha és les taules i cadires. De manera provisional, al lloc on hi ha d’haver la barra s’hi instal·laran unes màquines de venda automàtica. “Com que la gestió de la Federació Obrera és participativa, estem a l’espera que el Consell de Centre prengui una decisió”, detalla Carretero.

“Gestió participativa”

El 2006 es va engegar un procés participatiu per decidir els usos de l'edifici // Aj. Molins de Rei

El 2006 es va engegar un procés participatiu per decidir els usos de l’edifici // Aj. Molins de Rei

En relació a la Federació Obrera, tot s’ha volgut fer de manera participativa. El 2006 es va engegar el procés de participació ciutadana “Imagina’t la vida… a la Federació Obrera”, que pretenia que fos la població qui decidís l’ús que se’n faria. El resultat va ser que la Federació Obrera havia de ser un espai per a les entitats. Ara que ja s’ha construït el nou edifici, les entitats participaran a la presa de decisions sobre la seva gestió. Tot i això, s’ha designat una persona responsable de coordinar la gestió de l’edifici, en Raül Carretero. Aquest afirma que “la gestió de la Federació serà totalment participativa i el màxim de transparent possible, s’actuarà d’acord amb les decisions de les entitats, les quals volem que facin xarxa entre elles”.

El principal òrgan de decisió (el que ha de decidir la gestió del bar) és el Consell de centre, format per l’Ajuntament i per les 4 entitats de modalitat que tindran la Federació Obrera com a seu habitual: els Matossers de Molins de Rei, l’Associació Filatèlica i Numismàtica, el Casal de la Dona i l’Associació Obrera (l’entitat hereva de la Federació Obrera). La decisió de qui havien de ser els membres permanents de la Federació Obrera es va prendre durant el procés de participació ciutadana de 2006. Exceptuant els Matossers, les altres 3 entitats ja tenien la seu a l’antic edifici. L’espai de què disposa l’Associació Obrera és l’exposició permanent del Memorial Democràtic, que recorda la història de l’edifici.

Divendres 6 de juliol, la penúltima inauguració

Aquesta tarda tindrà lloc la penúltima inauguració de l'edifici // Aj. Molins de Rei

Aquesta tarda tindrà lloc la penúltima inauguració de l’edifici // Aj. Molins de Rei

Aquells que vagin divendres a la tarda a veure com és el nou edifici, podran veure diverses plaques commemoratives. Una a l’anomenat “bulevard” (l’espai central), que es va destapar el març de l’any passat, quan es va inaugurar la construcció de l’edifici actual però encara sense l’equipament necessari, una altra a l’exposició que explica la història de la Federació Obrera, i fins i tot una a la façana per recordar la tasca dels seus fundadors. I també es trobaran amb un acte d’inauguració, aquest cop per celebrar que finalment s’obre, però com que de moment ho farà a mitges i no estarà completament operativa fins al setembre, està previst fer un altre acte en el marc de la Festa Major. A la inauguració d’avui hi actuarà la cantautora molinenca Irene Terrón i els Matossers de Molins de Rei. Serà a les set de la tarda, i s’hi oferirà un refrigeri obert a tothom.

Recomanacions personalitzades