La nova Federació Obrera es presenta en societat

La jornada de portes obertes de la Federació Obrera ha estat un èxit d’assistència. La renovació de l’edifici arriba per dinamitzar la cultura de la vila.

Façana Federació Obrera // Jose Polo Façana Federació Obrera // Jose Polo

Passat i futur de Molins de Rei es reuneixen en un dels edificis més emblemàtics de la vila, la Federació Obrera. La jornada de portes obertes ha estat un èxit d’assistència. Durant el matí de diumenge més de 200 persones han visitat les noves instal·lacions.

Una obra arquitectònica amb funcions encara per decidir

Tot i que el paper d’alguns dels espais de la federació ja estan clars i que l’edifici té l’objectiu de dinamitzar la societat cultural i artística de la vila, la majoria de les múltiples sales disponibles  encara resten a l’espera d’una assignació concreta. El regidor de Cultura, Jordi Romeu, ha declarat a Viu Molins de Rei que “encara queda molt treball per fer en diferents eixos com el projecte d’equipament de l’edifici, el debat de continguts, l’ús de les sales o la gestió del bar”.

L’ajuntament disposa d’un pressupost de mig milió d’euros, que es sumen als 3,5 ja invertits, per acabar d’afrontar aquest procés final de rehabilitació. Per Jordi Romeu “no arribem a concretar un somni però gairebé” després d’un procés amb “moltes dificultats”.

Placa inaugural de la nova Federació Obrera // Jose Polo

Placa inaugural de la nova Federació Obrera // Jose Polo

Durant el parlament de presentació, l’alcalde, Ivan Arcas, ha volgut remarcar que ara “Molins de Rei gaudeix d’un equipament que va més enllà de l’àmbit local” per passar a ser “un referent de la cultura de participació”. Arcas creu que “a ningú l’agradaria que la Federació Obrera es convertís en un equipament més per culpa del model de gestió”. En les seves paraules, Arcas ha volgut agrair especialment el treball a dues persones que ja no aniran en el vaixell del seu partit a les pròximes eleccions. Per l’alcalde “el treball de Jordi Romeu i Montse Cateura per la remodelació d’aquest edifici ha estat molt important”. En declaracions a Viu Molins de Rei Arcas ha assegurat que la Federació Obrera “va molt més enllà del que és un centre cívic” i s’ha congratulat de “l´èxit d’assistència tant en quantitat com en qualitat de gent”, recordant la presència de dos dels socis fundadors durant l’acte.

El Memorial Democràtic i l’espai pels Matossers, dos beneficis de la Federació Obrera a curt termini

Les escales de la Federació Obrera són un dels elements que es conserven de l'anterior etapa // Jose Polo

Les escales de la Federació Obrera són un dels elements que es conserven de l'anterior etapa // Jose Polo

Un dels espais amb més valor de la nova Federació Obrera és el Memorial Democràtic, una sala de commemoració dels valors de la democràcia tot recordant els establerts durant l’època de la II República i els anys post-dictadura. Segons les paraules de l’alcalde a aquest diari “el Memorial Democràtic s’ha de convertir en un espai de referència per tots els defensors de l’estat de dret de Molins de Rei i el Baix Llobregat” en una aposta per “seguir mantenint polítiques de record i progrés”.

D’altra banda, la colla castellera Matossers de Molins de Rei ja té tres sales assignades per la pràctica de la seva activitat en les que entrenaran i guardaran materials diversos. Un dels membres de la colla, Jaume Solé, ha valorat l’espai com a “molt bo per la pràctica dels castells”. Els Matossers han volgut fer una petita mostra del seu potencial durant el matí de portes obertes aixecant castells.

La Federació Obrera:  memòria viva de Molins de Rei

“El primer ball amb el meu marit el vaig fer aquí” recorda nostàlgica la Nati Campos, veina del Carrer Verdaguer. La remodelació de la Federació Obrera ha obert un ventall de records durant la jornada de portes obertes a molts molinencs que tenen la seva joventut vinculada a aquest edifici. L’acte de presentació d’aquesta nova Federació Obrera ha estat emotiu amb l’homenatge a dos dels tres socis fundadors que segueixen vius. L’Anton Borras i en Manel Foj han recordat els vells temps on 700 persones estaven associades.

Les arrels de la Federació Obrera venen de la Federació Local de Societats Obreres de Molins de Rei que es va construir el 1915 després de la unió de tres societats de l’època: la Llar Obrera, l’Aliança d’Obrers Paletes i la Societat d’Agricultors. A partir de 1918 l’entitat va canviar el nom pel de Federació Obrera i al 1922 es va construir l’edifici modernista, que ara s’ha rehabilitat, sota la direcció d’un dels deixebles de Gaudí, Cèsar Martinell. Després de la Guerra Civil l’edifici va ser confiscat pels franquistes  i a l’any 1997 l’Ajuntament va aconseguir la cessió de l’immoble després d’eternes reclamacions.

Ara, amb la direcció arquitectònica de Jordi Garcés, la Federació Obrera és rehabilita per tornar a ser un dels eixos centrals de la cultura de Molins de Rei.

[nggallery id=8]

Recomanacions personalitzades