Recolzament de tots els partits a la ILP per la dació en pagament

El ple municipal aprova per unanimitat una moció a favor de la Iniciativa Legislativa Popular per la regulació de la dació en pagament. Iniciativa per Molins de Rei, a més de presentar la moció, està recollint signatures i ha organitzat una xerrada al voltant del tema.

La moció va ser presentada al ple municipal del mes d’abril de manera conjunta per Iniciativa per Molins de Rei, Esquerres per Molins de Rei, el PSC i la CUP. L’ecosocialista Mercè Ferrer va ser l’encarregada de llegir el text de la moció, on es defensa “la regulació de la dació en pagament i l’adopció de les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics”. El text també reclama l’establiment del lloguer social per a les persones afectades i es remarca que “estem davant d’un conflicte social que cada dia repercuteix a més famílies i que es concreta en l’àmbit local, ja que les persones afectades es dirigeixen majoritàriament als ajuntaments a la recerca d’ajuda”.

Amb l’aprovació de la moció per unanimitat, l’Ajuntament de Molins de Rei donarà suport a la Iniciativa Legislativa Popular que promou una proposició de llei per la dació en pagament amb efectes retroactius. En cas que s’arribi a aprovar aquesta iniciativa, el lliurament de l’habitatge al banc comportaria la cancel·lació total del deute hipotecari. La ILP també demana que les famílies afectades per un desnonament puguin continuar residint a l’habitatge per un període de cinc anys amb un lloguer no superior al 30% dels seus ingressos. Per tal de poder debatre la ILP al Congrés dels Diputats es necessiten un mínim de 500.00 signatures recollides abans del 5 de novembre.

En clau local, la regidora d’Habitatge, Anna Cantudo (PSC), es va comprometre a prendre mesures per “proporcionar a la ciutadania l’accés a un servei de mediació hipotecària des de l’Oficina Municipal d’Habitatge”. A més, el recentment creat Consell de Seguiment de la Crisi dedicarà una sessió monogràfica a la problemàtica dels desnonaments i la mediació com a solució. El text aprovat al ple municipal també recull la proposta de deixar exempt o subvencionar l’import íntegre de l’impost de plusvàlua entre les famílies que hagin estat desnonades, com van proposar alguns partits de l’oposició en el ple extraordinari de les ordenances fiscals a finals de l’any passat.

Xerrada al local d’Iniciativa

Membres d'Iniciativa estan recollint signatures per tirar endavant la ILP per la dació en pagament // Iniciativa per Molins de Rei

La presentació de la moció no ha estat l’únic acte realitzat en aquest sentit per Iniciativa per Molins de Rei. Dies abans del ple municipal, el local d’ICV, al carrer Molí, va acollir la presentació de la ILP a Molins de Rei. L’acte, organitzat pel grup de debat polític Molins 2020 -vinculat a Iniciativa-, va comptar amb la presència de Xavier Becerra, responsable de polítiques d’habitatge de Comissions Obreres, una de les entitats impulsores de la ILP per la dació en pagament. “La dació en pagament permet que el ciutadà que no pot fer front a la hipoteca per raons sobrevingudes o perquè ha perdut la feina pugui saldar el deute entregant el pis al banc i posant el comptador a zero per refer la seva vida”, va defensar Becerra. Posteriorment, aprofitant la diada de Sant Jordi, els ecosocialistes van traslladar la recollida de signatures al carrer. Actualment també es pot signar a través d’internet.

Recomanacions personalitzades