El Consell de Seguiment de la Crisi es posa en marxa

El ple municipal del mes de març aprova la constitució del Consell de Seguiment de la Crisi, un òrgan amb representants polítics i socials. L’objectiu és avaluar els efectes de la crisi econòmica a Molins de Rei i prendre mesures consensuades per pal·liar les seves conseqüències.

El ple municipal del mes de març va aprovar per unanimitat el Consell de Seguiment de la Crisi // David Guerrero

El Consell de Seguiment de la Crisi Econòmica té com a finalitat consensuar propostes per sortir de la crisi amb la veu de diversos representants de la vida política i social de Molins de Rei. La composició del Consell inclou un ampli ventall de professionals i representants del teixit associatiu i social de la vila. Durant l’últim mes s’han realitzat tres reunions per treballar en la seva creació, com ja va explicar Viu Molins de Rei, des de l’àmbit polític i en el ple municipal del mes de març s’ha aprovat la seva creació per unanimitat.

El treball d’aquest nou òrgan es centrarà en l’àmbit social per tal de millorar els serveis i l’atenció social. També prestarà atenció a l’àmbit econòmic i de l’ocupació per tal d’intentar crear llocs de feina i la reactivació econòmica per millorar la competitivitat de les empreses molinenques alhora que promouen el talent dels joves. En aquest sentit, s’han creat dos equips de treball: un de l’Àmbit Social i un altre de l’Àmbit d’Ocupació i de Reactivació Econòmica per aconseguir un diagnòstic acurat i detallat de la realitat de la vila. Aquests equips ja s’han posat a treballar i es preveu que la primer reunió formal del Consell sigui el proper mes d’abril. Es preveu que l’òrgan es reuneixi un cop al trimestre.

Representats polítics, econòmics i socials

El Consell estarà format per 30 persones. Com a representants de l’Ajuntament hi haurà l’alcalde, Xavi Paz; el president de l’àrea de serveis a les persones, Joan Ramon Casals; el president de l’àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local, Joaquim Martí; un representant de cada partit polític amb presència al consistori (PSC, CiU, CUP, ICV, ERC i PP) i un representant de Solidaritat per la Independència, que va presentar-se a les darreres eleccions municipals tot i no aconseguir representació. La presència política la completaran tres càrrecs de confiança: la directora de serveis d’alcaldia, Mireia Escobar; la directa de serveis de l’àrea de serveis a les persones, Iolanda Garcia; i la directora de serveis de l’àrea de Desenvolupament i Promoció Econòmica Local, Carme Pi.

El teixit econòmic i empresarial serà present amb representants dels sindicats UGT, CCOO i CGT. També tindran un representant cadascun l’associació d’empresaris del polígon industrial El Pla, l’associació d’empresaris del polígon industrial Riera del Molí, l’Unió de Botiguers de Molins de Rei, l’associació de venedors del Mercat Municipal, el Gremi d’Hostaleria del Baix Llobregat, la Cambra de Comerç i PIMEC. La Fundació Agrària i Unió de Pagesos també tindran veu al Consell de Seguiment de la Crisi.

La vida social i associativa de Molins de Rei comptarà amb un representant de les entitats juvenils i de lleure, un altre de les associacions de veïns. També serà present la plataforma Molins contra les retallades. Creu Roja i Càritas Molins de Rei completen el llistat d’entitats i organismes representants al nou consell.

Un òrgan aprovat per unanimitat

L’aprovació del Consell de Seguiment de la Crisi va comptar amb el vot a favor de tots els grups polítics en el darrer ple municipal. Per a l’alcalde, Xavi Paz, el Consell vol demostrar que “hi ha una altra manera d’afrontar la crisi: creure en la vila i la seva gent”. Paz va destacar l’aprovació per unanimitat i va destacar que es tracta de “sumar esforços a partir del diàleg, comptant amb les aportacions de tots”, una opinió també compartida pel primer tinent d’alcalde convergent, Joan Ramon Casals, qui va destacar “l’esperit de consens”.

L’oposició també va valorar el consens després d’un enriquidor debat a l’hora de crear el Consell de Seguiment de la Crisi. Jordi Romeu, d’Esquerres per Molins de Rei, va mostrar la seva satisfacció perquè “tothom hi té cabuda” i va destacar la divisió en dos àmbits “que en un futur pot desembocar en la creació del Consell de Benestar Social de Molins de Rei”. Àlex Maymó, de la CUP, va considerar el resultat del Consell com “participatiu, donant veu als agents socials directament implicats en la gestió de la crisi econòmica”, un dels aspectes que es van millorar amb les peticions del partit independentista durant les reunions preparatòries. Ivan Arcas, d’Iniciativa per Molins de Rei, va destacar la presència dels “nous moviments, com la plataforma contra les retallades”. Arcas va recordar que fa uns mesos va proposar un projecte similar centrat en les retallades socials però va ser rebutjat per l’equip de govern. La portaveu socialista, Anna Cantudo, va recordar-li a l’exalcalde que els socialistes reclamaven una actuació en aquest sentit des del 2008.

El PP va ser l’únic partit que es va desmarcar de les felicitacions i va reclamar la incorporació de les formacions polítiques UPyD i Ciutadans. “S’han pujat al carro tot tipus d’associacions però queden fora dos grups polítics representats al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya, no entenc per què queden fora”, va reivindicar Emilio Ramos. L’equip de govern justifica l’exclusió d’aquests dos partits en el criteri seguit: tenen representació tots els partits que es van presentar a les últimes eleccions municipals. Ni UPyD ni Ciutadans ho van fer, tot i que aquests últims han presentat una instància queixant-se d’haver quedat fora del Consell de Seguiment de la Crisi acabat de néixer.

Recomanacions personalitzades