El fred congela la 161a Fira de la Candelera

Una Fira de la Candelera gèlida nota una baixada substancial d’assistència, sobretot a primera i última hora. Els expositors consideren el fred i la situació econòmica com els grans responsables de la pèrdua de visitants d’aquesta edició de la Fira. 

Les baixes temperatures han congelat l’augment de visitants i expositors que portava registrant la Candelera durant les últimes edicions. La “psicosis del fred” produïda per la Generalitat i els mitjans de comunicació  no han ajudat a que la gent de fora de Molins de Rei s’animés a venir. A més, l’intens fred que ha fet durant tot el cap de setmana de Fira, on fins i tot va arribar a nevar de manera molt suau el diumenge al migdia, ha fet poc agradable el fet de passejar pels carrers durant molta estona.

Després d’una tendència al creixement durant els últims anys, el fred va tirar enrere alguns expositors. Finalment van ser 900 els expositors que van participar a la Fira de la Candelera 2012, una xifra per sota de la de l’any passat i de la prevista inicialment per aquesta edició.

Fa més de 10 anys que no es fa un estudi sobre quanta gent arriba a Molins de Rei per la Candelera però certs termòmetres com la baixada de participants a la marató de donació de sang o l’opinió dels firaires indiquen que la Fira ha patit una baixada en el que fa l’assistència. Un del firaires del sector de l’alimentació, el senyor Pons provinent de La Bisbal d’Empordà, considera que “la Fira de la Candelera és un esdeveniment consolidat i sempre val la pena venir” però també deixa clar que l’edició d’enguany “no ha estat bona, hem venut molt menys”. Pons creu que els motius són “el fred i la crisi”.

Carrers que habitualment són un tap, aquest cop permetien fer una passejada sense aglomeracions // David Guerrero

La visió de Pons no dista molt de la del sector més tradicional de la Fira de la Candelera, el del planter. A dos quarts de set de la tarda de diumenge molts expositors ja van decidir plegar i marxar cap a casa, molt abans de l’horari habitual d’altres edicions. A més a més, moltes plantes van patir congelacions durant les nits de divendres i dissabte i aquest fet també va dificultar la seva feina. L’Anna i la seva família venen de Lleida i porten més de 10 anys assistint a la Candelera per fer promoció de les seves plantes.  “Els carrers de Molins de Rei no estaven tant plens com altres anys”, valorava en declaracions a Viu Molins de Rei.  “Enguany hem venut molt poc en comparació amb altres”, ha exclamat amb certa resignació.

En una edició que ha comptat amb un 30% menys d’aportació de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, les grans novetats d’aquesta edició de la Fira de la Candelera han estat un concurs de truites, un tast de gintònics i l’assistència de la Denominació d’Origen Penedés. En clau local, els molinencs també han rebut la inauguració de diverses exposicions com la de la Federació Obrera o la presentació del Camí de Santiago.

El concurs de paletes i la Fira de Vins es consoliden

La gent aplegada al costat dels calefactors i les taules buides al caure el sol a la Fira de Vins // David Guerrero

La Fira de Vins ja està plenament consolidada i aquest any ha continuat tot i rebre molt menys visites. Normalment, durant tot el cap de setmana es gairebé impossible trobar una taula per poder seure i enguany les úniques aglomeracions de gent que s’han vist han estat al costat dels calefactors que s’han convertit en imprescindibles. Tot i això, les activitats organitzades com el concurs de tast de vins per parelles han continuat sense cap problema.

Una de les bones notícies de la 161a Fira de la Candelera és la consolidació definitiva del concurs de paletes. Enguany s’han repetit guanyadors però s’ha afegit una nova categoria per tal de reconèixer la tasca dels treballadors de la construcció locals. El certamen ha aconseguit crear un ambient distés de competició on un dels sectors que pateix més la crisi ha tornat a somriure ni que sigui per un matí.

La marató de polítics continua tot i no haver-hi eleccions

Després d’un cicle electoral llarg amb tres eleccions durant 2010 i 2011 algú podia pensar que l’afluència de polítics baixaria per la 161a Fira de la Candelera. Ha baixat el ritme però han continuat venint primeres espases de CiU, ERC, ICV i SI. No ho han fet, en canvi, el PP, la CUP, que mai acostuma a portar a ningú, i el PSC, en ple congrés de Sevilla.

La comitiva amb tots els polítics que van desfilar per Molins de Rei va passar per la Fira de Vins // David Guerrero

CiU, en el govern de la Generalitat de Catalunya i amb el control de la Diputació de Barcelona, ha fet un seguit de visites de caire institucional. El president de la Diputació, Salvador Esteve, ha signat el llibre d’honor de l’Ajuntament de Molins de Rei després de defensar que la Fira de la Candelera no havia estat maltractada per la Diputació tot i fer una retallada del 30% de les ajudes. El conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha fet una visita llampec on ha qualificat la Candelera de “l’autèntic motor econòmic de Molins de Rei” i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha repetit visita per segon any consecutiu per dir que “la fira ha de continuar amb menys subvencions” justificant les mesures del seu govern. Per acabar, CiU també ha rebut la visita de l’eurodiputat Ramon Tremosa el qual és un habitual de la Candelera ja que te lligams de caire personal amb Molins de Rei.

Les forces de l’oposició també van rebre visites. En el cas d’ICV es va rebre a una de les cares més conegudes del partit, el diputat al Congrés dels Diputats, Joan Coscubiela, el qual va criticar molt durament als governs de CiU i del PP deixant frases com “és vergonyós que mentre retallen, alguns impulsin maratons contra la pobresa a TV3 per rentar-se la cara”.

Per part d’ERC, el convidat va ser un altre diputat al Congrés, Alfred Bosh, que es va mostrar molt menys crític amb el govern i fins i tot va avalar les retallades a la Candelera per també desitjar que “Barcelona fes com Molins de Rei i participi a l’Associació de Municipis per la Independència”. El president de la formació independentista i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, també ha visitat la candelera tot i que en aquest cas no es va convocar als mitjans de comunicació.

Recomanacions personalitzades