Aleix Plana i Àlex Safta guanyen per segon any consecutiu el Concurs de Paletes

El Primer Premi del Concurs de Paletes ha tornat a anar a les mans de la parella de Vila-Seca, formada per Aleix Plana i Àlex Safta, que ja va guanyar el premi l’any passat. Enguany s’ha incorporat un premi local, que ha reconegut la feina de Florencio Buenestado i Rubén González.

Per tercer any consecutiu l’Agrupació de la Construcció de Molins de Rei (ACM) ha organitzat el Concurs de Paletes, dins la 161a Fira de la Candelera. Igual que l’any passat, el concurs ha tingut lloc al pati del Palau, durant tot el matí de dissabte. Tretze parelles, formades per un paleta i un manobre, vingudes de tot el país han estat treballant en les seves obres des de les 9 del matí, seguint uns plànols que se’ls han entregat a l’acte. Les peces d’enguany s’han caracteritzat per la seva complexitat: era un terrat ventilat, un tipus de construcció en desús actualment (en benefici de nous materials aïllants). Això ha fet que molts dels participants patissin per poder acabar la feina a temps i seguint els criteris marcats.

Aleix Plana i Àlex Safta van aconseguir el primer premi amb la seva construcció // David Guerrero

Les parelles guanyadores del primer, segon i tercer premi ja coneixien el que és guanyar a Molins de Rei. La que ha executat millor l’obra és una vinguda de Vila-seca, que formaven Aleix Plana i Àlex Safta, guanyadors també del Primer Premi de l’any passat. Els guanyadors del segon premi venien de Banyoles, i han estat Vicenç Serra i Lluís Jutglar, parella que va guanyar la primera edició, de 2010. En tercera posició han quedat Ramon Oliveras i Josep Ribas, de Vilobí d’Onyar, que tant a la primera com a la segona edició van quedar en segon lloc.

Els paletes van veure's obligats a treballar a un fort ritme per poder acabar en el temps establert // David Guerrero

Els guanyadors del primer premi han rebut 1.000€, els segons classificats n’han rebut 500, i els guanyadors del tercer premi n’han rebut 250. Ja hi ha paletes que han fet dels concursos de paletes que se celebren en moltes poblacions una font d’ingressos, aprofitant aquestes sucoses quantitats que poden aconseguir amb només un matí de feina.

Més participació local

Florencio Buenestado i Rubén González van ser els millors paletes locals del concurs // David Guerrero

El percentatge de participants de Molins de Rei ha estat en les tres primeres edicions molt baix. Per millorar la quota molinenca, aquest any s’ha creat el premi local, de 250€ per la parella empadronada a Molins de Rei que millor executés l’obra. Aquesta parella la formaven Florencio Buenestado i Rubén González. En el cas que haguessin guanyat algun dels tres primers premis, la xifra del Premi Local se’ls hauria sumat a la del premi que els correspongués.

De totes les parelles n’hi ha hagut una parella que ha patit molt més que els altres per fer la feina, i amb raó: un dels participants no era ni paleta ni manobre. Era un periodista del programa de divulgació del canal 33Quèquicom“. Aquesta parella, que també estava formada per un paleta veterà, participava al concurs com una parella més, però amb càmeres de Televisió de Catalunya que els gravaven. Estaven enregistrant un programa que s’emetrà pròximament sobre el totxo: visitaran una bòbila, un paleta veterà ensenyarà a col·locar els diferents tipus de totxos… i acabaran anant el periodista i el paleta veterà a un concurs de paletes (el de Molins de Rei) per posar en pràctica els coneixements apresos.

Recomanacions personalitzades