Els partits polítics responen en diferent grau a la reducció d'horari del CAP

L’equip de govern respon a la retallada de la Generalitat amb una tímida moció conjunta del PSC i CiU. Els convergents s’allunyen de la recollida de signatures de fa un any, mentre que la CUP presenta una moció més contundent i els veïns comencen a mobilitzar-se.

El CAP La Granja es va inaugurar el passat mes d'octubre // David Guerrero

CiU i PSC respondran a la reducció d’horari del CAP La Granja de manera conjunta amb una moció que presentaran al ple d’aquesta tarda. L’equip de govern demanarà que no es redueixi l’horari de 12 a 9 de la nit i quedarà a l’espera d’una nova reunió amb el departament de Salut.La moció conjunta entre els dos partits del govern s’oposa, però ho fa d’una manera molt tèbia com demostra el detall de que no s’utilitzi el terme retallada i es parli de reorganització.

La retallada de la Generalitat en sanitat a Molins de Rei es produeix un any i mig després de que s’eliminessin les urgències 24 hores, quan el PSC encara estava al govern de la Generalitat. En el moment que es va anunciar que el CAP tancaria entre les 12 de la nit i les 8 del matí, CiU -soci en aquell moment del tripartit molinenc- va iniciar una recollida de signatures protestant contra la decisió del tripartit de la Generalitat. Va recollir 2.885 adhesions de veïns contra “una mesura que deteriora un dels pilars bàsics de l’estat del benestar”, deia en aquells moments el líder de CiU, Joan Ramon Casals. Les signatures es van dur al Parlament i l’actual conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, va reclamar el manteniment de les 24 hores d’urgències a Molins de Rei però PSC, ICV i ERC van votar en contra a la votació que es va dur a terme al Parlament.Més recentment, en una entrevista amb aquest mitjà pocs dies abans de les eleccions municipals, Casals es mostrava convençut de que, “amb feina i un alcalde de CiU”, Molins de Rei disposaria un altre cop de les 24 hores d’urgències. Tot i això, aquest cop, la reducció d’horari ha estat cosa dels convergents i el partit, a nivell local, ha preferit guardar silenci.

Pròrroga d’un mes

La mesura havia de posar-se en marxa el passat 1 de juliol però, segons ha pogut saber Viu Molins de Rei, una reunió entre l’Ajuntament i el departament de Salut va servir per tenir una pròrroga fins l’1 d’agost. Des del consistori molinenc van demanar a Salut més temps al·legant que acabaven d’arribar -feia quatre dies que s’havia constituït el nou equip de govern- i no tindrien oportunitat d’informar a la ciutadania. La regidora de Sanitat, Anna Cantudo (PSC), reconeix que “és un tema molt sensible” i es mostra preocupada per les situacions que es poden produir. “Es podrien prendre altres mesures, retallar en sanitat hauria de ser la última opció”, assegura de manera contundent.

Setmanes després es va produir una segona reunió per tractar de replantejar la reducció de l’horari i trobar una solució que ho evités. No hi ha va haver pràcticament negociació i el departament de Salut s’ha mostrat convençut de la seva decisió: el CAP tancarà a les 9 de la nit.  Cantudo comprèn que durant l’estiu el número de visites a la nit és escàs, però ja pensa en l’hivern “quan es produeixi un allau de visites per les grips i no tinguem servei d’urgències a Molins de Rei”. Però ni a l’hivern ni a l’estiu, el tancament a les 9 de la nit serà a partir de l’1 d’agost i de manera indefinida. “Estem donant un pas enrere”, conclou la regidora de Sanitat.

La CUP presenta una moció més contundent

La CUP ha optat per presentar una moció molt més contundent i demanant el suport explícit de l’Ajuntament a les mobilitzacions de la ciutadania. La CUP mostra frontalment el seu rebuig a la retallada i insta a les diferents formacions polítiques del ple municipal a que “prenguin una posició ferma i clara de rebuig a aquesta nova situació i faci tot el que sigui possible per instar al departament de Salut de la Generalitat a que faci marxa enrere”. La Candidatura d’Unitat Popular també demana en la seva moció que l’Ajuntament destini recursos per garantir el servei fins que no ho faci el departament de Salut i, fins i tot, reclama la cessió del conseller de Salut, Boi Ruiz.

Molins de Rei es comença a moure

La retallada no només ha provocat el malestar de les formacions polítiques. La ciutadania desperta també a Molins de Rei i comencen a aparèixer les primeres protestes ciutadanes contra les retallades a la vila. Després dels tancaments i mobilitzacions veïnals a municipis veïns com Corbera de Llobregat, Castellbisbal, la Colònia Güell i una gran manifestació a Cornellà de Llobregat, els veïns de Molins de Rei mostraran la seva oposició a la reducció d’horari del CAP aquest dijous a les portes de l’Ajuntament a les set de la tarda. Serà el preludi d’una manifestació que hi ha convocada pel proper dilluns 1 d’agost, el dia que es farà efectiva la reducció d’horari del centre d’atenció primària.

Recomanacions personalitzades