Joan Ramon Casals: "No se'ns ha escoltat prou dins del govern municipal"

Joan Ramon Casals és el cap de llista de Convergència i Unió, partit que ha format part de l’equip de govern. Després de desmarcar-se durant els últims mesos, Casals lamenta que no se l’ha escoltat prou dins del govern municipal i es postula per donar un gran salt a les urnes i liderar la propera legislatura.

Joan Ramon Casals davant l'Ajuntament que aspira a liderar // David Guerrero

– Edat: 36 anys

– Estat civil: Viu en parella

– Barri on viu: Centre

– Treballa de responsable de Política Municipal de CDC.

– Va estudiar Dret.

– Quan era petit, volia ser de gran advocat, potser influït per Perry Mason.

– Es considera creient? Hi ha part dels missatges de Crist, com el concepte de justícia social, que a dia d’avui són totalment vàlids.

– Un defecte: Que parlo molt – Una virtut: La capacitat de treball

– Racó favorit de Molins de Rei: Qualsevol de Collserola

– Si ha de quedar amb algú a Molins ho fa a la plaça de l’Ajuntament o del Mercat.

– Un lloc per escapar-se fora de Molins: Maresme

– Aficions: Esport, lectura i la història – Un llibre: “Histories” d’Heròdot

– Una película: “La vida és bella” de Roberto Benigni – Un programa o sèrie de televisió: Polseres vermelles

– Una cançó: Pride” de U2. Sempre que han vingut a Barcelona els he anat a veure en directe.

– Un esport: Waterpolo és el que practicava, futbol per mirar.

– Un viatge que recordi especialment: Nàpols i el seu entorn.

– Una foto que s’emportaria al despatx d’alcaldia: la meva parella.

Ha assegurat en diverses ocasions que Molins de Rei s’ha tornat un poble impersonal. Com pensa convertir-la de nou en un referent?

El més important és fer un ajuntament més àgil i més modern. També s’ha de tenir molt clar que la via pública ha de ser més amable, un exemple són les places de ciment que haurien d’estar molt més enjardinades. D’altra banda, l’Ajuntament ha de ser més proper. Jo he donat el meu telèfon personal a totes les persones de Molins de Rei i serà el meu telèfon si sóc alcalde. Tinc la sensació de que hi ha molta gent amb ganes de dir la seva i no troba la manera de fer-ho.

S’ha creat una separació entre la ciutadania i l’Ajuntament com institució?

En moltes coses, sí, s’està donant la sensació de llunyania. Hi ha molts instruments de contacte però dóna la sensació de que la maquinària no acaba de funcionar per donar respostes, encara que siguin negatives.

En el seu programa també inclouen un Consell de Vila per promoure la participació. En què consisteix?

Permet la participació de tothom des de l’àmbit econòmic, associatiu… per tal de poder prendre les decisions més importants de Molins de Rei tenint en compte la opinió de la gent juntament amb la dels polítics. Coses similars es fan a Sant Cugat i funciona.

Em podria posar un exemple d’ús del Consell de Vila?

Posar la zona blava al barri de la Granja. Es va fer sense comunicar-ho a ningú, sense donar explicacions. Amb la participació i intentant explicar les coses es poden prendre amb més sentit les decisions importants i també les decisions del dia a dia.

Un altre dels aspectes que més polèmica ha generat és la instal·lació d’una càmera de videovigilància. Vol dir amb això que Molins de Rei és insegur?

A tots els municipis hi ha punts que es consideren més insegurs i s’han d’aplicar mesures per incrementar la seguretat com pot ser una major presència dels cossos de seguretat. En un punt concret com el túnel que passa per sota de la via del tren, hi ha molts moments de sensació d’inseguretat per part dels veïns. Estic fart de trobar-me a pares de noies que diuen que s’ha de resoldre perquè les noies deixen de passar per aquell punt i han de donar una volta espectacular. Les càmeres de seguretat només les posarem si la Guàrdia Urbana creu que és la mesura més convenient, però sempre seria la última opció.  En seguretat, també apostem per una policia de proximitat perquè sigui més propera als veïns.

Creu que la Guàrdia Urbana actual està més per posar multes que per vetllar per la seguretat?

La sensació que té la gent és aquesta. Els agents són bons, però falta lideratge de l’alcalde com a màxim responsable. Seguretat, proximitat i mobilitat han de ser les prioritats, i dóna la sensació que ara són unes altres. Els primers que volen això són els propis agents. S’han de donar més recursos i mecanismes de formació i participació a la Guàrdia Urbana.

Tots els partits porten al seu programa la intenció de reactivar l’economia. Vostè que ha estat regidor de Promoció Econòmica, creu que és possible sortir de la crisi des dels municipis?

No és possible sortir de la crisi des dels ajuntaments, el que podem fer és ajudar a la millora econòmica del territori. El 45% de l’economia d’un país és l’administració pública i, per tant, un 45% de la culpa de la crisi recau en l’administració. L’ajuntament no té aquest percentatge, però si que pot liderar conjuntament amb el sector privat la reactivació de l’economia. També s’ha de tenir en compte que si no hi ha empreses que inverteixin, l’administració no té recursos per mantenir l’estat del benestar.

I quines mesures concretes es poden dur a terme?

Demanar inversions per generar llocs de treball a Molins de Rei i l’entorn. Els plans d’ocupació són molt importants també, hem estat innovadors en aquest àmbit en un municipi de la nostra mida. També hem fet cursos d’ocupació des del propi Ajuntament, som pràcticament l’únic consistori que ha fet això. Al mateix temps, aquest mes hem posat en marxa un híbrid entre un viver d’empreses i una domicialització d’empreses. Ho hem aconseguit amb molts pocs recursos, ha estat pràcticament un miracle amb molta tenacitat. Hem de continuar en aquesta línia i encara amb més força. Ara s’ha d’invertir als polígons industrials i adaptar-los al segle XXI. En quant al comerç hem de fer un pla estratègic per fer-lo més atractiu.

Respecte els serveis socials, com ha expressat en alguna ocasió, té la sensació de que determinats col·lectius reben més ajuts que altres?

No tothom que necessita atenció dels serveis socials rep ajut. Hem de redimensionar els serveis perquè arribi a tots aquells que ho necessitin. I si cal, hem de fer itineraris personalitzats per adaptar-nos a les necessitats.

Quines són les raons per les que hi ha gent que no rep ajuts?

Som massa quadriculats i cal ser més flexibles. Hi ha gent que ho està passant malament i no rep l’ajut més idoni.

El 28 de novembre, a les eleccions al Parlament de Catalunya, CiU va ser el partit més votat a la vila. Es pot traslladar el resultat a les municipals?

100% no, però el 28 de novembre va ser el primer pas per aconseguir l’alcaldia. Part d’aquell suport favorable a les tesis de CiU també serà compartit a Molins de Rei .

Les retallades poden afectar a una massa de votants decebuts dels primers mesos d’Artur Mas?

Potser, però hem sigut molt bons perquè no hem tret els ventiladors per escampar la merda dels que estaven abans. No ens poden donar lliçons de com portar l’Ajuntament de Molins de Rei els mateixos que han portat la Generalitat amb un dèficit superior als 5.000 milions.   No hem estat capaços d’explicar-nos bé i fer entendre que  els problemes de l’administració són per culpa de la gestió feta fins ara. La mala gestió l’acabem pagant tots.

CiU va arribar a la Generalitat acompanyada de retallades. Si vostè governa també traurà les tisores?

No, a Molins de Rei l’únic que s’ha de fer és gestionar millor els recursos. Les retallades van començar amb el tancament de les 24 hores del CAP i amb la residència d’avis que encara no s’ha començat. El tripartit també ha deixat de fer moltes coses a Molins de Rei. Estem convençuts que amb nosaltres al govern, amb els mateixos recursos podrem tenir més serveis, especialment en l’àmbit social.

Quan feien d’oposició a la Generalitat van recollir signatures demanant que no es tanquessin les urgències 24 hores al CAP. Ara que hi són al Govern, les tornaran a obrir?

L’oportunitat es va perdre al posar en marxa el nou CAP. Una vegada passat aquest punt, és més difícil, però estem convençuts de que amb feina i un alcalde de CiU ho podem aconseguir.

Durant els últims mesos s’han desmarcat en reiterades ocasions de l’equip de govern. Al final, els han portat fins i tot a l’Oficina Antifrau. Per què no han marxat?

Hauria estat el més fàcil, però creiem que des de la feina has de canviar les coses. El moment crític és quan tenim coneixement de l’informe de la interventora, al juliol de l’any passat, a menys d’un any del final de la legislatura. La nostra obligació era fer que l’Ajuntament fes les coses ben fetes, i algunes així s’han fet gràcies a la nostra aportació. Hem demostrat des de dins que hi ha coses que es poden fer bé, ho hem demostrat en l’àmbit contractual i la gestió de les nostres regidories. Són un exemple de que les coses es poden fer ben fetes.

No sospitaven res de les possibles contractacions irregulars?

No, no teníem la sensació de que la cosa estigués tant malament. Teníem la mateixa informació que l’oposició.

Si no tenien coneixement, s’han degut sentir apartats del nucli dur del govern municipal.

Sí, sobretot a l’hora de resoldre les coses. Nosaltres donàvem consells i la nostra opinió, i no se’ns va escoltar prou. L’enfocament del problema va ser molt equivocat perquè va donar la sensació de que es volia amagar una realitat i això acaba fent perdre credibilitat.

Dins de Convergència i Unió hi havia gent que volia sortir de l’equip de govern?

Sí, teníem visions diverses del que s’havia de fer.

La manca de lideratge d’Ivan Arcas ha estat la clau de la situació?

No ho diem nosaltres, ho diuen els propis membres d’Iniciativa, amb regidors que han plegat i altres que han marxat a un altre partit. Al final, la clau d’aquest mandat ha estat la falta de lideratge i projecte d’Iniciativa. Tot i això, s’ha avançat i s’han fet coses en una legislatura amb moltes restriccions i retallades pressupostàries. Sobre la base del model de vila actual, s’ha de fer una millor gestió de l’administració pública i governar estratègicament.

Quina relació tenen actualment amb els socis de govern?

La mateixa que amb l’oposició. Intentem no tenir problemes amb ningú. Entenem tots els projectes en positiu sota la premissa de que tothom que es presenta a unes llistes vol treballar per Molins de Rei.

Tornaran a pactar amb Iniciativa i ERC?

Volem guanyar les eleccions i tenir l’alcaldia. El govern que liderem nosaltres pot ser amb la majoria de forces polítiques de la vila. El problema d’una coalició de govern és el lideratge, no la fórmula.

I si no lidera CiU, amb qui pactaran?

El que nosaltres volem és liderar l’Ajuntament. No contemplem una altra opció en aquest moment. Si no liderem nosaltres, serà difícil fer els canvis que considerem necessaris.

Des d’Iniciativa han alertat d’una possible sociovergència. La veuen amb bons ulls?

Tenim por al tripartit, no només d’àmbit nacional, sinó també a Molins de Rei. Volem un govern liderat per CiU.

Creu que el PSC i Iniciativa serien capaços de pactar després d’una legislatura tant tensa?

És una possibilitat. I els partits estratègicament a nivell nacional també ho contemplen. Sabem que hi ha hagut reunions secretes en aquest àmbit. Intentarem que no passi, no seria el més correcte per Molins de Rei.

Quin és el seu objectiu el proper diumenge?

Creiem que guanyarem les eleccions i esperem ser la força que obtingui un creixement més gran. És la primera vegada a la història que CiU pot guanyar a Molins de Rei. L’aritmètica pot ser diversa, però esperem un nombre de regidors alt.

Recomanacions personalitzades